Türkiye’de Mart ayında ortaya çıkan ilk koronavirüs vakasının ardından toplantılarını video konferans yöntemiyle gerçekleştiren İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Temmuz ayı Meclis Toplantısı’nı sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde düzenledi. Piri Reis Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) Başkanı Şadan Kaptanoğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

Denizcilik sektörünün ekonomiye katkısı 20 milyar dolar seviyelerinde

 

Toplantıda konuşan İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, toplantıyı yeniden bir araya gelerek yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

 

Denizcilik sektörünün hem sanayi hem hizmet sektörü olarak Türkiye Ekonomisine doğrudan ve dolaylı katma değerinin artarak devam ettiğini ve 20 milyar dolar seviyelerine geldiğini ve sektörün doğrudan ve dolaylı yoldan istihdama katkısının 1 milyonun üzerinde olduğunu belirten Başkan Kıran, 14 Ocak 1982 yılında çıkarılan, 2581 sayılı Deniz Ticaret Filosunun Geliştirilmesi ve Gemi İnşa Tesislerinin Teşviki Hakkında Kanun,  yine Gemi İnşa, Gemi Satın Alma, Tersane Kurma ve Geliştirme Fonu (kısa adıyla GİSAT), 1980–1983 yılları arasında sektöre verilen destek ve teşviklerle, 1980 yılında 2.1 milyon DWT kapasitedeki Deniz Ticaret Filosu, 2000 yılında Türk Uluslararası Gemi Sicili (TUGS) Kanunu ile birlikte geçtiğimiz 18 yıllık dönemde 300’den fazla kanun, yönetmelik, genelge, tebliğ vb ile denizciliğin sorunlarının çözüme kavuşturulmaya çalışılmasının bundan büyük etkisi olduğunu kaydetti.

 

 

Taşımacılıkta deniz yolu payı yüzde 85’ten yüzde 90’a çıktı

 

Koronavirüs salgını sürecinde bütün dünyanın, denizcilik sektörünün ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu çok net bir şekilde gördüğüne işaret eden Kıran, “Dünyada yüklerin yüzde 85’nin taşındığı deniz yolunun payı, salgın sonrası yüzde 90’lara çıktı. Salgın sürecinde ekonomilerin ayakta kalması, toplumsal ihtiyaçların temini ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda gerek gemilerde, gerek limanlarda çalışanlar çok önemli bir görevi ifa ettiler. Bu sayede, kısıtlamalarla zaten zorlaşan hayatı idame ettirme noktasında hayati öneme sahip ürünlere sorunsuzca ulaşabildik” dedi.

 

Türkiye’nin denizlerde var olma mecburiyeti var

 

Covid-19 pandemisi, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Libya ile imzalanan münhasır ekonomik bölge anlaşmasının Türkiye’nin denizlerde var olmak gibi bir mecburiyeti olduğunu açık açık gösterdiğini dile getiren Kıran, “Bu bağlamda denizcilik bir devlet politikası olmalı ve gücünün artırılması için her imkan seferber edilmelidir. Hükümetimizin son yıllarda MİLGEM ve benzeri projeler ile savunma sanayimize sağladığı imkanlar sonucu geldiğimiz nokta ve sağladığımız başarı bunun en somut göstergesidir. Buradan hareketle, ticaret bahriyesinin de benzer güçte olması için çalışmalar yapılmasının önemi ve mecburiyeti aşikar bir netice olarak ortaya çıkmaktadır” dedi.

 

 

Kıran, şöyle devam etti:

 

Gemi Brokerleri Derneği'nden Büyük Kulüp'te iftar yemeği Gemi Brokerleri Derneği'nden Büyük Kulüp'te iftar yemeği

“Bu çerçevede; gemilerin temin ve işletilmesinde uluslararası eşit rekabet koşulları sağlamak amacıyla Türk denizciliğinin gelişimine katkı sağlamak, ülkemizi uluslararası bir denizcilik merkezi haline getirmek, deniz ticareti ve deniz taşımacılığının ülke ekonomisine katkısını arttırmak için gemilerin sahipliğine ve bayrak devletine bakılmaksızın, sadece tonaj harcı alınmak suretiyle denizcilik alanında uluslararası faaliyet gösteren müteşebbislerin çalışma, sosyal güvenlik, sigorta ve şirket yönetiminin esaslarının belirlenmesi amacıyla Odamız koordinasyonunda sektör paydaşlarımızın katılımıyla “Tonaj Harcı Kütüğü” oluşturulması çalışmaları yapılmış olup, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın takdirlerine sunulmuştur.

 

Bu çalışma ile dünyanın önde gelen denizci ülkeleri ile eşit rekabet koşulları yaratılarak, ülkemizin dünya denizcilik liginde önemli bir aktör olması, sahip olduğu sektörel bilgi ve tecrübeyi koruması hedeflenmektedir. Bu kanunun bir an önce çıkarılması konusunda yardım ve desteğinizi istirham ediyoruz.

 

Diğer bir konu ise bildiğiniz gibi; “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Amacıyla KOSGEB tarafından uygun koşullarda Finansal Destek Sağlanması Hakkında Karar”, 3 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yapılan görüşmeler neticesinde geldiğimiz noktada, bu faiz desteği ile Koster Filosunun yenilenmesi projesinin hayata geçirilmesi hedefine yönelik çok önemli bir adım atılmıştır.

 

 

Koster Filosu Yenileme Projesi ile 3.000-12.000 DWT aralığında uluslararası standartlarda, çevreye duyarlı yeni nesil gemilerin, Türk tersanelerinde inşası yolu ile deniz ticaret ve gemi inşa sanayi sektörlerinin desteklenmesinin yanı sıra bu suretle ülkemiz için hem mikro hem de makro seviyede menfaatler sağlanırken, aynı zamanda 2023 ihracat hedefleri için gerekli olan ulaşım alt yapısının tesisi amaçlanmıştır.

 

Bu bağlamda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlıkları tamamlanmış olan Türk Bayraklı gemilerden ekonomik ömrünü tamamlayanların hurdaya ayrılarak yerlerine yeni gemi inşa edilmesinin usul ve esasları hakkında tebliğin, Odamız görüşleri de alınarak yayınlanmasını talep etmekteyiz.

 

Ayrıca, sektörümüzle ilgili sorunları ve üyelerimizin beklentilerini, çözüm önerileri ile birlikte içeren  “Sorunlar ve Çözüm Önerileri” dosyamızı Sayın Ulaştırma Bakanına takdim edeceğim.

 

Denizcilik sektörünün desteklenip geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun rekabet gücünün mutlaka artırılması gerekmektedir. Milli gelir içinde denizciliğin katkısını en az 2 katına çıkarmamız, dünya denizciliğinden daha fazla pay almamız, ülke olarak dünya denizciliğinde lider 10 ülke arasında yer almak öncelikli hedefimiz olmalıdır. Yukarıda arz ettiğim çalışmaların hayata geçirilmesinin denizciliğimiz için yeni bir milat oluşturacağına ve hedeflerimize hızla ulaşmada ivme kazandıracağına yürekten inanıyorum.”

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi