İMEAK DTO Ağustos ayı Meclis Toplantısı düzenlendi. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Türkiye Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu, Eximbank Pazarlama Daire Başkanı Pervin Curaoğlu, Hacettepe Üniversitesi’den Prof. Dr. Turhan Menteş, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, İMAEK DTO yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve çok sayıda kişi katıldı.

 

İMEAK DTO 37 yılda 12 kat büyüdü

 

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır’ın açılışını yaptığı toplantıya youtube kanalı üzerinden de canlı olarak yayınlandı. Toplantının İMEAK DTO’nun kuruluşuna denk gelmesine vurgu yapan Çakır, 37 yıl önce 744 üye ile kuruluşunu ilan eden DTO’nun bugünkü üye sayısının 10 bine yaklaştığını kaydederek, “12 kat büyüdük. Sayıdan ziyade hacim olarak ekonomik büyüme olarak kıyas kabul edilmeyecek. Hatta şunu çok iddialı söyleyebilirim. 1982’deki 744 firmanın oluşturduğu ciro şu an bir veya birkaç firmamız tarafından elde edilmektedir. Bu anlamda denizciliğimizin nereden nereye geldiğinin ispatıdır” dedi.

 

Çakır’ın konuşmasının ardından toplantı Türkiye Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu’nun “Kredi Garanti Fonu ve Ekonomik Değer Kredisi” isimli sunumu ile Eximbank Pazarlama Daire Başkanı Pervin Curaoğlu’nun “Eximbank Kredileri Konusunda Bilgilendirme” isimli sunumları ardından Hacettepe Üniversitesi’den Prof. Dr. Turhan Menteş’in “Kişisel Verileri Koruma Kanunu”na ilişkin sunumu gerçekleşti.

 

 

Toplantıda yapılan sunumların ardından konuşan İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, Deniz İş Kanunu Çalıştay’ın önemine vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Yüksek yargı çok ciddi bir şekilde ilgi ve katılım gösterdi. O katılımda birebir özellikle 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’nda yaşadığımız sıkıntıları, karşılaştığımız yorum farklarını ve bunun neticesinde sektörümüzün karşılaştığı ciddi tazminat taleplerini, maddi kayıpları dile getirme fırsatımız oldu. Ben, o günden beri en azından yüksek yargının bu anlamda konuya çok daha ehemmiyet verdiği fikrindeyim. Bu özellikle işveren kesiminde deniz taşımacılığı olsun, tersanecilerimiz olsun veya yan sanayimiz olsun, en büyük yaşadığı sıkıntılı konulardan bir tanesi.  O anlamda karşılaştığı hukuki süreçler ve insanları işverenlere ciddi anlamda ‘Artık yeter, dükkanı kapatıp gidecem’ deme noktasına getirmiş. Bunu açık seçik net olarak ilettik.”

 

Cumhurbaşkanı’ndan destek talebi

 

Maersk: "Konuşlandırmada değişiklik yapmadık" Maersk: "Konuşlandırmada değişiklik yapmadık"

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdiklerinin dile getiren Kıran, “Sayın Cumhurbaşkanımıza özellikle deniz taşımacılığı konusunda karşılaştığımız sorunların çözümüne yönelik bir hazırlık yapmak istediğimizi ve neticesinde de şu anda hızla erimekte, azalmakta ve küçülmekte olan Türk Deniz Ticaret Filomuzun Türk sahipli filomuzun bu erimenin önüne geçmeyi planladığımızı, bu yönde yapmak istediğimiz çalışmayı aktardık. Kendisinden destek talebinde bulunduk” diye konuştu.

 

 

Çözüm üretme amacındayız

 

Deniz Taşımacılığı Çalışma Grubu adında bir grup kurduklarını belirten Kıran, “Bu komisyon süratle 1 hafta içerisinde 3 veya 4 toplantı yaparak bu konudaki sıkıntıları toparladı. Hükümetimizden talep edilebilecek bir şekilde bir taslak haline getirmek üzere. Bu taslağı ilk fırsatta Meclis açılır açılmaz gündeme getirip yaşadığımız bu sıkıntıya bir çözüm üretme amacındayız” dedi.

 

‘Sahil Güvenlik ceza kesiyor konusunu sona erdireceğiz’

 

Sahil Güvenlik ekiplerinin ceza kesmesi ile ilgili de konuşan Kıran, “Sahil Güvenlik ziyaretimiz vardı. Özellikle İstanbul’da yerel trafikte yaşanan sıkıntılarla ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı ve ekibinin iyi niyetli yaklaşımını memnuniyetle gördük. Hakikaten, bundan sonra yapılması gerekenler ve ne yapılmaması gerektiği konusunda bir yol haritası çizmeye başladık. Yaz dönemindeyiz. Yoğun bir şekilde yerel trafikte turistlere yönelik faaliyet var. Bununla birlikte faaliyetin olduğu yerde sorunlarda gündeme geliyor. Sorunlar yaşıyoruz. Üyelerimiz, cezalarla karşı karşıya geliyor. Zaten kendi aralarında ciddi bir rekabet var. Bunun üzerine bir de bu şekilde cezalarla karşılaşmak son derece işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bunu önlemek için “Ne yapabiliriz?” konusunda çalışmalar yaptık. Oda olarak bunun takipçisi olacağız. Bu Sahil Güvenlik’in ceza kesiyor konusunu inşallah bir sona erdireceğiz” dedi.

 

 

ABD Büyükelçiliği’nden ziyaret

 

İMEAK DTO, geçtiğimiz Mayıs ayında İran ambargosu ile ilgili ABD’li bir heyet tarafından ziyaret edilmiş ve heyet İran ile iş yapılmamasını belirtmişti. Yine İran ambargosu ile ilgili olarak bu ay içinde ABD Büyükelçiliği’nden bir ziyaret daha gerçekleştirildiğini kaydeden Kıran, “ABD’nin tutumunu, durumunu bizlere aktarmak hem de sektörümüzdeki yansımalarını öğrenmek, anlamak maksatlı bir toplantıydı. Bütün üyelerimize açık ve net söyleyebilirim ki, İran yaptırımları ve hatta çok yakın bir tarihte Venezuela’nın da bu kapsama girdiğini beyan ettiler. Takipçisi olacaklarını, bu bağlamda yaptırımların neticelerini, kendi söylemleriyle söylüyorum, neticelerini gördüklerini, olumlu neticeler aldıklarını düşündüklerini dolayısıyla da bu yolda taviz vermeden devam edeceklerini açık bir şekilde bize iletti” diye konuştu.

 

Marinalardan 4’üncü postu aldılar

 

Yürürlüğe giren Turizmi Teşvik Kanunu ile ilgili sıkıntıları dile getiren Kıran, “Geçtiğimiz ay sürpriz bir gelişme oldu. Maalesef, olumsuz bir gelişme. Çok hızlı bir şekilde Turizm Teşvik Kanunu adı altında bir kanun yasalaştı. Bununla birlikte deniz turizmiyle uğraşan sektör mensuplarımızın var olan yüklerinin üzerine bir yük daha eklendi. Bu bağlamda son dakikada bizim müdahil olmamızın neticesinde yük yüzde 1 iken binde 75’e çekildi. Ama binde 75 dahi özellikle marinacı üyelerimiz üzerindeki yük, kaldırılabilir, taşınabilir bir yük değil. İşin kötüsü, bu kanunla da geldiği için ancak ve ancak bir daha kanun değişikliğiyle değiştirilebilecek. O açıdan çok üzgünüz. Çok canımız sıkkın. Çünkü batmış olan bir sektöre, marinacılık sektörünün üzerine bir daha cirosundan binde 7,5 demek karından en az yüzde 10 demektir. Cirodan binde 7,5 karından yüzde 10 demektir. Kurumlar vergisi yüzde 22 alırken yüzde 32 kurumlar vergisine çevirmiş oluyorsun ve bunun zarar ettin, ödeme vesairesi de yok. ‘Ciro yaptığın zaman bunu getirip bana ödeyeceksin’ diyor. Bununla ilgili bizim mücadelemiz her platformda sürecek. Gündeme getirmeye devam edeceğiz. Çünkü, bir koyundan bir post alınır derler ya, bu marinalardan alınan 4’üncü post, 4’üncü bedel. Yani deniz kirası, kara kirası, oradaki dükkanların satışlarından alınan kiralar, bunun üzerine bu hakikaten taşınabilir, kabul edilebilir bir durum değil” ifadelerini kullandı.

 

 

Kıran: Bu sektörün bir parçası olmaktan mutluyum

 

Konuşmasının sonunda DTO’nun kuruluş yıldönümü ve Zafer Bayramı’nı da kutlayan Kıran, “Odamızın kuruluş günü hepimize hayırlı uğurlu olsun. Gerçekten bu ülkeye yapılmış çok büyük bir hizmettir” dedi. Bu sektörün bir parçası olmaktan mutlu olduğunun altını çizen Kıran, şöyle devam etti: “Bu anlamda kuruluş yıldönümümüz hem kutlu olsun. Hem de bu işe emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Ağustos ayı bu anlamda önemli tarihlerin olduğu bir ay. Ay sonunda 26 Ağustos 1922’de başlayıp 30 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz ile tamamlanan bu ülkenin kuruluşunda çok önemli bir tarih olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’mızın hepimize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını tekrar diliyorum, kutluyorum, doya doya yaşamanızı diliyorum.”

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi