İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Meclis Katibi Serhat Barış Türkmen, Turkon Line İrca Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, AVS Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahit Şimşek, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı ve TİM Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, İMEAK şube başkanları ve üyeleri, meslek komite başkanları ve üyeleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte çok sayıda kişi katıldı.

 

 

Meclis toplantısında ilk olarak söz alan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, HİB ile ilgili katılımcılara bir sunum yaptı. Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki günde en az 2 bin kamyon geçirmek istediklerini belirten Aycı, “Öyle bir altyapı kurmamız lazım ki, bizim de bir gün 10 bin-12 bin arası Kapıkule’ye getirmemiz lazım. Kapıkule dışındaki diğer gümrük kapılarımızı da elektronik altyapısıyla, denetim altyapısıyla hizmet ihracatının kolaylaştırılması bakımından verilen hizmet kalitesi, örneğin bir tarafta yakıt alacaklar bir taraftan geçmek için bazıları kontrollere girecekler, ağırlık tespitleri yapılacak, evrak tespitleri var vs. Ama bütün dünyada bunları artık çok hızlı yapabilen sistemler mevcut. Ne ile? Teknoloji ile” dedi.

 

 

‘Birlikte çalışmalıyız’

 

Günümüzde iş gücünden daha önemli bir faktör olduğuna işaret eden Aycı, “Artık ürünün tasarlanması ve bunun bütün dünyaya dağıtılması. Yani lojistik ve taşımacılık sektörü, ulaştırma bugün bütün dünyadaki teknolojiyle beraber bu işin bir diğer en önemli ayağı. Biz bundan bahsediyorsak da şüphesiz bunun adresi ve yeri bizim Deniz Ticaret Odamızdır. Dolayısıyla Hizmet İhracatçıları Birliği ile birleştiğinde beraberce çalıştığımızda birlikte yeni ufuklar bulmak üzere beyin fırtınaları yapacağımızı, sektörel anlamda bizi geliştirecek gerek sektörün diğer kuruluşlarıyla gerek Ankara’yla hükümetimizle olan diyalogumuzla ufuk açıcı adımların atılması hususunda sektör adına görüşlerimizi kuvvetli bir şekilde iletebileceğimizi elimizde bir kaynak olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

 

Aycı’ya konuşmasının ardından İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran ile Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır tarafından plaket verildi.

 

 

Denizcilik envanteri sunumu 

 

Toplantıda söz alan Denizcilik Sektörü Envanteri Komisyon Başkanı Adem Kocadağ, herkesin bu projeye inandığını ve elzem olduğunu belirterek, “9 aydan beri çok titiz bir şekilde firma araştırması olsun,  envanterin yapılma şekli olsun, bütün araştırmaları çalışmaları gerçekleştirdik. Yaptığımız bu yoğun çalışmalardan sonra bu 9 aylık kısımda 3 kere yönetim kuruluna sunum yaptık” dedi.

 

 

Yaptıkları çalışmalar ve sunumlara gösterilen tepkilerin olumlu olduğunu ve bu çalışmanın çok iyi bir çalışma olduğunun altının çizildiğini dile getiren Kocadağ, “Sonuçlarının çok iyi olacağına dair tepkiler aldık. Hepsine teşekkür ediyoruz” dedi. Denizcilik sektörü aktörlerinin bu çalışmaya destek vermesinin önemli olduğuna işaret eden Kocadağ, “İnşallah örnek bir envanter çalışmasını hep beraber yapacağız” dedi.

Denizcilerin terk edilme vakalarındaki artış IMO'nun gündeminde Denizcilerin terk edilme vakalarındaki artış IMO'nun gündeminde

 

Kocadağ, konuşmasının ardından denizcilik envanter çalışmasıyla ilgili meclise sunum gerçekleştirdi.

 

Adem Kocadağ’ın ardından İMEAK DTO’nun faaliyetleriyle ilgili hazırlanan video izlendi.

 

Ziya Kalkavan ismi tekrar listede

 

Toplantıda son olarak söz alan İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, konuşmasına sektöre müjdeli haberi vererek başladı. Ortaköy’de bulunun Türk eğitiminin en köklü kurumlarından biri olan Ziya Kalkavan Anadolu Teknik Meslek Lisesi’nin adını İTÜ olarak değiştirilmesi ile ilgili mücadelenin sonuç verdiğini ve Ziya Kalkavan isminin listeye tekrardan eklendiği söyledi.

 

 

Kıran’dan sektörü İran uyarısı

 

Kıran ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarıyla ilgili olarak da, armatörlere ve denizcilere dikkatli olmaları çağrısında bulundu. ABD’li heyetin kendilerine ilettikleri 199 listelik gemilerle hiçbir şekilde ticari faaliyette bulunulmaması gerektiğinin altını çizen Kıran, İran’a yaptırımı delenlerin sonuçlarına katlanacağının da kendilerine aktarıldığını ifade etti. ABD’nin şüphelendiği durumlarda  o gemiyi direk takibe alacağını kaydeden Kıran, ihlal biçimlerinin gemiden gemiye mal aktarımı şeklinde olabileceği gibi bir İran ürününün Irak menşeli gösterilmesi şeklinde belgede sahtecilik,  şeklinde de yapılabileceğini, dolayısıyla belgelere dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti. Bunların sürekli doğrulatılması görevlerinin olduğuna dikkat çeken Kıran, Irak ya da Basra’dan gelen yüklere ekstra dikkat edilmesi gerektiğini, bu bölgelerden yüklenen yüklerin teyit etmek üzere mutlaka OFAC’a Hazine Bakanlığı’na evrak doğrulatması yapılması gerektiğini belirtti.

 

7DENİZ

 

 

Editör: Haber Merkezi