İMEAK DTO Mart ayı Meclis Toplantısı yönetim kurulu üyeleri ve şube başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantı Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı.

 

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

Toplantı İbdip şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Mart ayı meclis toplantısı zabıtlarının oylamaya sunulması ile başladı. Ardından Ocak ayı nizamının ve 2019 yılı bilançosu ve kesin hesabın okunup onaylanması ile devam etti.

 

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart ayı olağan meclis toplantısında konuştu. Kıran konuşmasına Suriye İdlib’de meydana gelen hain saldırıyı kınayarak başladı ve şehitlerimiz için rahmet diledi. Kıran, “İdlib’de meydana gelen hain saldırı sonucu şehit düşen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağılığı diliyorum. Türkiye, çok büyük bir ülkedir. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı operasyonlarında olduğu gibi Bahar Kalkanı operasyonuyla da teröristlere bedel ödeteceğiz. Kahraman ordumuzun ulusça arkasındayız” şeklinde konuştu.

 

Virüs salgını ticareti etkiliyor

 

Ülkemizde koronavirüsü’ne rastlanmamasının çok olumlu bir durum olduğunu dile getiren Kıran, “Tüm dünyada endişeyle izlenen koronavirüs hem sağlık hem de ticaret gündeminin birinci maddesini oluşturuyor. Türkiye’de bu virüsün görülmemiş olması bizler için bir şans. Başta İran olmak üzere dünyanın en önemli şehirlerinde bu virüsten ölenlerin sayısının her geçen gün artıyor olması tüm dünya için bir korkuyu da beraberinde getiriyor. Hani meşhur, ‘Çin hapşırırsa dünya nezle olur’ sözü işte tam da burada daha anlamlı hale geliyor. Çin, elektronikten tekstile, demir çelikten plastiğe kadar çok geniş bir yelpazede üretim yapıyor. Dolayısıyla da dünya ticareti etkileniyor” ifadelerini kullandı.

 

 

2020 yılı zorlu geçecek

 

Geçtiğimiz yılı değerlendiren Kıran, “2019 bizler için ekonomik açıdan zorlu bir yıl oldu. Ama 2020, kaos içeren bir yıl oldu. 2020 yılının ilk çeyreğinin ekonomik açıdan çok da olumlu geçtiğini söyleyemeyiz. 2020 yılının genel anlamda zor geçeceği de uzmanlarca söyleniyor. ABD ekonomisi koronavirüsten ötürü 50 baz puan birden indirdi. Övgülerle anılan ABD ekonomisinin bu olay karşında hemen bu denli indirime gitmiş olması da ayrıca sorulması gereken bir soru. Navlunlar ve gemi kira bedelleri deniz ticaretinde çok düşük seyrediyor. 2020’de dünya genelinde yüzde 3.3., 2021’de yüzde 3.4’lük bir büyüme bekleniyor. Virüs bu bağlamda 2020 deniz ticaretindeki büyümenin beklentilerin altında kalacağını gösteriyor. 2020 çeyreğinin bu şekilde kapanacağını şimdiden söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

 

Eğitime yatırım

 

İMEAK DTO olarak eğitimi önemsediklerini aktaran Kıran, “Eğitim adına her türlü yatırımı yapıyoruz. Eğitimde 68 ayrı kurum ve kuruluşa katkıda bulunduk. Bodrum hizmet binasının satın alma işlemini hallettik ve tapumuzu aldık. İzmir için ise nisan ayı meclis toplantımızda İzmir’in de inşaatını başlatacağız” dedi.

 

 

Kıran, seçimden sonraki süreci değerlendirdi

 

Göreve geldikleri günden bu yana gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında kısaca bilgi veren Kıran, “Göreve geldiğimiz 8 Nisan 2018’den bu yana bir dizi eylem planını gerçekleştirdik. 175 personelden 163 personele gelerek bu konuda tasarruf yaptık. İMEAK DTO olarak bütçemizi hazırlarken 2 ilkeye dikkat ettik. Giderlerimizde gözle görülür bir tasarruf sağladık. Yine gelirlerimizde çok önemli bir artış sağladık. Göreve geldikten sonra borcumuzun dolarla olan kısmını bitirdik. Sadece şu an TL bazında kredi borcumuz var. TOBB’a aidat borcumuz kalmadı. Sektörün önünü açabilmek için hız kesmeden çalışıyoruz. Buradan yolcu motorlarıyla ilgili önemli bir yol aldığımızı da söylemek isterim. Bu konudaki görüşümüzü sayın valimize söyledik. Sayın valimiz Yerlikaya bu konuda sonuna kadar bizlere destek oldu ve yolcu motorlarında 394 aracın sorunu İBB tarafından çözülüyor. Sarayburnu’na Deniz Şehitleri Anıtı yapılması konusunda 3 farklı projeyi teslim aldık. Bu projeleri 4 numaralı kültür varlıkları kurumuna sunduk” açıklamasında bulundu. 

 

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi