Kıyı Emniyete Genel Müdürlüğü (KEGM) bünyesinde çalışan 150 kılavuz kaptanın 10. ve 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sırasında verilen sözlerin tutulmadığı gerekçesiyle 16 Temmuz’da Türkiye Denizciler Sendikası’ndan (TDS) istifa ettiklerini duyurmuştu.

 

Dün yayınladığımız, “Kılavuz kaptanlar TDS’den istifa etti” isimli haberimizin ardından bize ulaşan bir kılavuz kaptan toplu istifayla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Zammı TÜİS kabul etmedi

 

Kılavuz kaptanların istifasına ilişkin 7Deniz’e konuşan kaptan, son dönem yapılan TİS’in kılavuz kaptanlara diğer personelden farklı olarak zam yapılacağı ve hak edişlerinin özelde çalışan kılavuz kaptanların hak edişlerine yakınlaştırılacağı ve bu konuda hem TDS’nin hem de KEGM’nin mutabık olduğunu işaret etti. Kaptan, sendikanın zamların toplu olarak alınmasından kaynaklı bir ayrıcalık yapılmasının mümkün olmayacağını sürekli dile getirdiğini belirterek, “Bu uyarılara rağmen KEGM yönetimi TÜİS’i ikna ettiğini ve kılavuz kaptanlara oranlarda zam alınacağını ifade ediyorlardı. Sonuçta sendikanın defalarca uyarıp dile getirdiği kılavuz kaptanlara zam oranını TÜİS kabul etmedi ve zam oranı kapsam içi tüm çalışanlara eşit oranda yapıldı. Bu sefer de KEGM yönetimi Toplu Sözleşme sonrası ek protokol düzenleneceğini ve kılavuzlara istenen zammın ek protokolle alınacağını ifade ettiler. TDS’de tamam dedi. Ancak TÜİS’in yaptığı ek protokol beklenin çok altında bir zam olunca, Kılavuzluk Kaptanlardan bazıları bu organizasyonunda sendikayı yeterli çabayı göstermediği gerekçesiyle suçlayarak sendikadan toplu olarak istifa ettiler” dedi.

 

Sendika haksız yere suçlandı

 

Kılavuz kaptanların istedikleri zam için TÜİS nezdinde çaba göstermesi gereken yönetimin haksız yere sendikayı suçladığına ve kılavuz kaptanları istifaya teşvik ettiğine dikkat çeken kaptan, “Bu süreçte protokol istedikleri yönde gelişirse istifade etme imkanı doğsun diye 40 kılavuz kaptan halen sendika üyesi olarak devam ediyor” diye konuştu.

 

Sürecin tamamen yanlış yürütüldüğünü dile getiren kaptan şöyle devam etti:

 

“1- Zamma engel olan sendika değil TÜİS. TÜİS’in gerekçeside;  kamunun diğer iş kollarına örnek olur ve her TİS sonrası ek protokol ile ilave zam talepleri gelebilir ve Toplu İş Sözleşmesi disiplini kaybolur.... şeklinde.

 

2- Ek protokolü dikte ettirip yeterli oranda zam yapılmasını sağlayacak olan UAB dolayısıyla KEGM yönetimi, burada sendika sadece protokolü imzalayacak olan taraf, yani işverenin sendikadan daha etkin olduğu ek protokol işinde KEGM yönetiminin kılavuzlarla iş birliği yaparak sendikayı suçlaması akıl karı bir iş değil.

 

3- KEGM Yönetiminin bu yaklaşımı işi içinden çıkılamaz hale getirdi, şimdi olay karşılıklı suçlamalarla devam ediyor.

Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi