Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan Türkiye Denizciler Sendikası’na (TDS) üye Kılavuz Kaptanlar, 10. ve 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin imzalanmasıyla beraber “2020 yılı içerisinde iyileştirme yapılacağına” dair verilen sözün yerine getirilmemesi ve sendikalı olmalarının hep önlerinde engel olması gerekçesiyle istifa ettiklerini bildirdi.

 

16 Temmuz tarihinde verilen istifalara ilişkin kılavuz kaptanlar tarafından yapılan duyuruda, TÜHİS ve TDS tarafından kamuda çalışan klavuz kaptanlara “2020 yılı içerisinde iyileştirme yapılacağına” dair verilen sözün bugüne kadar yerine getirilmemesi, kılavuz kaptanların durumdan rahatsızlıklarını ve istifa edeceklerini hem TÜHİS’e ve TÜRKİŞ’e hem de TDS’ye yazılı olarak bildirdikleri halde dikkate alınmadıklarını ve sendikalı olmalarının kendilerine ilerleyen zamanlarda bir faydası olmayacağına olan inançlarınadn dolayı istifa ettikleri belirtildi.

 

Duyuruda ayrıca kamu yararına çalışan,seyir, çevre, can ve mal emniyetinin teminatı konumunda çok önemli görev ifa eden kılavuz kaptanların kapsamdışı personel statüsüne geçmek istedikleri kaydedildi.

 

‘Kamuda çalıştığımız için mağdur olduk’

 

Konuya ilişkin 7Deniz'e konuşan kılavuz kaptan, kamuda çalışan 150 ye yakın  kılavuz kaptan olarak sendikalı olmamız nedeni ile ulusal ve uluslararası standartlarda maaş seviyesine yükselemedik. “Kamuda çalıştığımız ve sendikalı olduğumuz için hep mağdur olduk. Ve bu statüden mutlu değiliz” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kamuda çalışan kılavuz kaptanlarla ilgili meslek tanımlaması yaparak ayrı bir statüye oturtması gerektiğinin altını çizen kaptan, şunları söyledi: “Sendikalı olmak istemiyoruz. Biz profesyoneliz ve tüm gemi insanlarıyla aynı statüde değerlendiren bir toplu iş sözleşmesi istemiyoruz. Emeğimizin tam karşılığını alabileceğimiz bir statüde değerlendirilmek istiyoruz."

 

 

7DENİZ – ÖZEL

Yalova’da tersanede iş kazası: Başmühendis hayatını kaybetti Yalova’da tersanede iş kazası: Başmühendis hayatını kaybetti

Editör: Haber Merkezi