Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Katrugolas, “Kıbrıs, kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde var olan hidrokarbon kaynaklarından faydalanma hakkına sahiptir ancak şu da bir gerçek ki Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin de mevcut hakları var” dedi.

 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Katrugalos ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya’da bir araya geldi. İki bakan basına kapalı gerçekleştirilen görüşme sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Ereğli'de denizde bulunan cesedin kimliği belirlendi Ereğli'de denizde bulunan cesedin kimliği belirlendi

Ülkeler arasındaki sorunlara uluslararası hukuk çerçevesinde çözümler bulunması gerektiğine inandıklarını dile getiren Katrugalos, bölgede var olan gerginlikleri azaltma yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Katrugalos, “Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarıyla ilgili bazı haklara sahip olduğunu biliyoruz. Biz de bu çerçevede Kıbrıs'ın haklarını destekliyoruz çünkü Kıbrıs, kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) var olan hidrokarbon kaynaklarından faydalanma hakkına sahiptir ancak şu da bir gerçek ki Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin de mevcut hakları var. Uluslararası deniz hukukundan kaynaklanan hakları var ve biz bunların farkındayız" dedi.

 

‘Türkiye’nin dışlandığı hiçbir proje gerçekçi değil’

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Güven artırıcı adım için askerlerimiz ve savunma bakanlarımız bir araya gelmeli” diyerek, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs etrafındaki hidrokarbon rezervlerine ilişkin “Türkiye'nin dahil edilmediği ya da dışlandığı hiçbir proje gerçekçi değildir. Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde hakları vardır” ifadesini kullandı.

 

Her iki tarafında kabul edeceği bir çözüm

 

Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili "Laf olsun diye müzakereye başlamayalım. Sonuç odaklı olsun, ucu açık olmasın, çerçevesini önceden belirleyelim. Her iki tarafın kabul edebileceği bir çözüm olsun istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

‘Konu uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmeli’

 

Katrugalos, Çavuşoğlu'nun garanti konusunda anlaşamadıklarını ifade etmesi üzerine, "Garantiler konusunda bir fikir ayrılığımız var. Burada tek taraflı hakların tanınması söz konusu. Bu konuyu uluslararası hukuk çerçevesinde çözmek zorundayız. Biz Yunanistan olarak Kıbrıs haklarını savunmak durumundayız" dedi.

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi