Karaismailoğlu, “Lisans düzeyinde eğitim veren üniversitelerimizde eğitim gören kız öğrencilerimize mevzuat gereği zorunlu deniz stajlarını yapmaları hususunda üniversite-sanayi iş birliğinin güzel bir örneğini hayata geçirmiş oluyoruz. İmzaladığımız protokolümüzle; denizcilik sektöründe, kadınlarımızın daha fazla yer almasına imkân sağlamış olacağız” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul’da “Fırsat Eşitliği İyi Niyet ve İş Birliği Protokolü” İmza Töreni ve Söyleşi programına katıldı.

 

“Kadınlar gücünü denizlerde de gösterecek”

 

Nene Hatun’un ismini taşıyan gemide sözlerine tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlayan Bakan Karaismailoğlu, kadının gücünü denizlerde de gösterecek bir iş birliği protokolüne bugün şahitlik ettiklerini belirtti.

 

Ekol Denizcilik Beykoz mezunlarının iftarına sponsor oldu Ekol Denizcilik Beykoz mezunlarının iftarına sponsor oldu

Karaismailoğlu, “Lisans düzeyinde eğitim veren üniversitelerimizde eğitim gören kız öğrencilerimize mevzuat gereği zorunlu deniz stajlarını yapmaları hususunda üniversite-sanayi iş birliğinin güzel bir örneğini hayata geçirmiş oluyoruz.  Protokol kapsamında on iki denizcilik şirketimizdeki stajyer kontenjan sayısı 306 olarak belirlenmiştir. Bugün imzaladığımız protokolümüzle, kadınların konumunun iş ve toplum yaşamında güçlendirilmesine katkı verirken, denizcilik sektöründe, kadınlarımızın daha fazla yer almasına imkân sağlamış olacağız” diye konuştu.

 

 “Türkiye, güçlü bir denizcilik ülkesi haline gelmiştir”

 

Denizcilik sektöründe kadın istihdamının artırılmasının en önemli hedeflerinden biri olduğuna vurgu yapan Bakan Karaismailoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Türkiye bugün, mesleğinizi gururla ve en ileri teknik imkanlar içinde icra edeceğiniz güçlü bir denizcilik ülkesi haline gelmiştir.  Türk Sahipli Deniz Ticareti Filosu, 8,9 devtveyt ton ile Dünya’da 17.nci sırada iken, 2020’de 29,3 milyon devtveyt ile 15.nci sıraya yükselmiştir. Limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı 2,5 milyon TEU iken, yüzde 464 artışla, 11,6 milyon TEU olmuştur. Limanlarımızda elleçlenen yük miktarını 190 milyon tondan alarak, yüzde 261 artış ile, 496 milyon 642 bin tona çıkardık. Denizyolu ile gerçekleşen dış ticaret taşımaları, 149 milyon tondan, yüzde 245 artış ile, 365,4 milyona ulaşmıştır. Uluslararası düzenli Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı; 2003’de 220 bin iken, 2020 yılında yüzde 229 artışla 504 milyon 752 olmuştur.”

 

 “2002 yılında istihdam edilen kadın sayısı 6 milyon 122 bin iken, bugün 9 milyon 18 bine yükselmiştir”

 

Ülkede bugün 12’si ön lisans, 13’ü de lisans düzeyinde eğitim veren YÖK’e bağlı denizcilik fakülteleri ve yüksekokulları bulunduğunu anımsatan Bakan Karaismailoğlu; bu fakültelerde 829, meslek yüksek okullarında ise 750 öğrencinin eğitim gördüklerini belirtti.

 

Karaismailoğlu, “Ülkemizde ‘kadın haklarına’ yönelik pozitif adımlar, hükümetlerimiz döneminde katlanarak artmıştır. TBMM’deki 101 kadın milletvekilinin, 54’ü Ak Parti milletvekilidir. Kamuda çalışan kadınlarımızın oranı yüzde 39’a yükselmiştir. Üniversitelerimizdeki öğretim üyeleri arasında, kadınların oranı yüzde 50’yi geçmektedir.  2002 yılında ülkemizde istihdam edilen kadın sayısı 6 milyon 122 bin iken, bu rakam bugün 9 milyon 18 bine yükselmiştir.  Hükümetimizin hazırladığı 2018-2023 yıllarını kapsayan ‘Kadının Güçlendirilmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile kadınlarımızın sahip olduğu sosyo-ekonomik hak, fırsat ve imkanlar genişletilecektir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi