Karadeniz Denizcilik Üniversiteleri  Birliği (BSAMI -Black Sea Association of Maritime Institutions) 9. Genel Kurul  Toplantısı, BSAMI Başkanlığı'nı yürütmekte olan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan başkanlığında, 25 Ocak'ta, Piri Reis Üniversitesinde yapıldı. Toplantıya, BSAMI üyesi olan Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan denizcilik akademileri ve İTÜ Denizcilik Fakültesi rektör/dekan ve temsilcileri yanı sıra, Çin Şanghay Denizcilik Üniversitesi dekanı gözlemci olarak katıldılar. Toplantıda BSAMI üyesi bölge ülkelerinin denizcilik alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak projeler yapılması, diğer ülkelerin denizcilik kurumları ile yeni ilişkiler geliştirilerek etkinliğinin artırılması ve etki alanının genişletilmesi konuları görüşüldü.

 

TAMER KIRAN:KARADENİZ SAHİLDARI ÜLKELER İŞ VE GÜÇBRİLİĞİ YAPMALI

IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran toplantıda bir konuşma yaptı. Başkan Kıran şunları kaydetti: "Karadeniz Denizcilik Kurumları Birliği 9. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen 'Karadeniz'in Denizcilik Açısından Önemi' konulu konferansta sizerle birlikte bulunmaktan ötürü son derece mutluyum.

 

KARADENİZ TARİH BOYUNCA AVRUPA'NIN VE KAFKASYA'NIN  KALBİNDE BULUNDU

Karadeniz tarşh boyunca, Avrupa'nın kalbinde Kafkasya ve Batı Asya'ya Baltık'tan Akdeniz'e uzanan deniz ticaret yollarının merkezinde yer almıştır. Karadeniz, sadece sahildar ülkeler için değil, bu ticaret yolu üzerindeki diğer ülkeler için de bütün dünyayı ilgilendeiren bazı istisnalar dışında uzun periyotlarla söz konusu ülkelerin ulusal menfaatlerinin harmonize olduğu bir barış ve istikrar denizi olmuştur. Karadeniz'de münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesş konusunun tam bir mutabakat ile sahildar ülkelerin münferit ve ortak deniz çıkarlarını gözeten adil bir çözüme kavuşturulması bölgenin istikrarı için gösterilen gayretlerin en güzel örneklerinden biridir. 2008 Gürcistan, 2014 Kırım ve Ukrayna krizleri sonrasında bu işbirliği faaliyetlerinin askıya alınmasının, deniz yoluyla yapılan uluslararası ticarete olan olumsuz etkileri ne yazık ki günümüzde de endişe kaynağı olmaya devam etmektedir. Son günlerde özellikle Kırım bölgesindeki limanlara gerçekleştirilen seferlere getirilen kısıtlamalar bölge ülkeleriyle ticaret hacmşni olumsuz olarak önemli ölçüde etkilemektedir.

 

KARADENİZ'İN KARA BİR DELİK OLDUĞU...!

Montrö rejiminin 82 yıldır Karadeniz'de bölge ülkelerine sağladığı barış ve istikrar ortamının idamesi, bölge ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkların barışçıl yollardan çözülmesi, sahildar ülkelerin daha önce olduğu gibi işbriliği projelerinde ulusal ve ortak menfaetlerini uyumlaştırması, bölgede serbest deniz ticaretinin sürdürülebilirliği açısından son derece önem arz etmektedir. Bu rurumun yeniden tesis edilmesi durumunda, bölge dışı ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda iler sürdükleri 'Karadeniz'in kara bir delik olduğu' tezi de geçerliğini yitirebilecektir.

 

DENİZ ÇEVRESİNİN KORUNMA İHTİYACI

Karadeniz'le ilgili en önemli konulardan biri de deniz çevresinin korunma ihtyacıdır. Karadeniz, kendine has hidrografik özellikleri ve biyoçeşitliliği ile özel ilgi ve dikkat gerektiren bir havzadır. Ne yazık ki gerek sahil gerekse de gemi kaynaklı kirliliğe ilave olarak Karadeniz'e görülen nehirler ile taşınan atıklar nedeniyle Karadeniz'deki balık çeşitliliği ve miktqaqrı geçmiş yıllara oranla ciddi miktarda azalma göstermektedir."

 

BAKAN YARDIMCISI DURSUN: DENİZCİ ÜLKELERİN SORUMLULUĞU DAHA FAZLA

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Salim Dursun, "Denizci ülkeler diğer ülkelere oranla daha fazla gayret göstermektedirler. Kıyıda devletlerin bitişik bölge, kıta sahanlığı gibi sorumluluklara sahiptirler. Denizler ve okyanuslar insanlığın ortak maılıdır. Dünya yüklerinin yüzde 85'i, petrol ve türevlerinin 97'si denizyoluyla taşınmaktadır. Birleşmiş Millet Üyesi 193 devletten 152'sinin denize kıyısı bulunmaktadır. Denizler, 25-30 trilyon ABD Doları gelir sunuyor. Petrolün yüzde 30'u, doğalgazın yüzde 50'si denizlerden sağlanmaktadır" dedi. Son olarak Dursun, Türkiye'nin ulaştırma projelerini de özetle anlattı ve ülkemizin bir lojistik üs olacağının özenle altını çizdi.

 

Denizkızı Kongresi’ne hazırlanan DÖDER’den destek çağrısı Denizkızı Kongresi’ne hazırlanan DÖDER’den destek çağrısı

PROF ORAL ERDOĞAN: ÜNİVERSİTE OLARAK İŞBİRLİKLERİNE AÇIĞIZ

Piri Resi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi'nin her açıdan kapsamlı bir üniversite olduğunu ifade etti. Prof Erdoğan, "Üniversitemiz; devletimiz, odalarımız ve akademisyenlerimiz tarafından desteklenmektedir. Dünyadaki her şirket bir şekilde denizcilikle ilgilidir. Eğitimlerimizde sadece denizcilik alanını değil; denizciliğin yan alanlarını da öğretiyoruz. Karadeniz ülkeleri ile daha fazla iş ve güçbirliği yapacağız" dedi.

AHMETDOĞAN/7DENİZ

Editör: Haber Merkezi