Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün önce dile getirdiği ‘müjde’yi Dolmabahçe’den ‘Millete Sesleniş’ konuşmasıyla açıkladı. Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu iddialarını doğrulayan Erdoğan, Fatih gemisinin 320 milyar metreküp rezerv tespit ettiğini söyledi.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunlar söyledi:

 

“Bugün ülkemiz bakımından tarihi öneme sahip bir müjdeyi paylaşmak üzere bir aradayız. Bilindiği gibi enerji, kalkınmanın temel unsuru, milli bağımsızlığın gerçek anlamda tesisinde de çok büyük öneme sahiptir. Ülkelerin vizyonlarının hayata geçebilmesi enerjsi sektöründeki istikrarla doğru orantılıdır. Dünyada yaşanan hiçbir kaos çatışma, savaş yoktur ki gerisinde enerji hesabı yatmasın. Petrol ve doğalgaz sahalarının güvenliği için yeri geldiğinde milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir sistem kurulmuştu. Bu gayri insani küresel düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir. Suriye’de son yıllarda yananları düşünün.

 

‘Tespit kuyuları açmaya başlayacağız’

 

Doğu Akdeniz’de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı vardır. Biz hep önce insan dedik, önce dostluk kardeşlik dedik. Hep önce mazlumlar ve mağdurlar dedik. Hak hukuk adalet dedik. İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir. İşte rabbim bize bambaşka bir yerde, görülmedik zenginlikte bir başka kapı açtı. Bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var. Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna -1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda.

Orka Gıda'dan Nebizade Konağı'nda iftar yemeği Orka Gıda'dan Nebizade Konağı'nda iftar yemeği

 

 

‘Hedefimiz 2023 yılında kullanıma sunmak'

 

Rabbimize bize bugünleri gösterdiği için hamd ediyoruz. Geleceğimize daha güvenle bakacağız. Tespit kuyuları açmaya başlayacağız, inşaat ve yapım işlemlerine geçeceğiz. Bu kaynaktan fiilen yararlanacağız. Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Benzer bir müjdeli haberi Akdeniz’den de bekliyoruz. Şu anda bakımda olan Kanuni’n de yıl sonunda devreye girmesiyle Akdeniz’deki çalışmalara hız vereceğiz.

 

Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. Biz de arayacağız ve bulacağız. Sakarya Gaz Sahası ile bismillah dedik, inşallah devamı da gelecek. Burada da neticeye ulaşacağız. Kendi topraklarımızdaki aramaları da daha sıkı yapıyoruz. ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Cari açığımızın en büyük sebebi hep enerji olmuştur. Bu konuda nisbi bir denge sağlasak da ciddi bir ithalatçı durumundayız. Daha çok arama yapıp ihracatçı durumuna gelene kadar bize durmak yok. Kimseye hakkımızı yedirmeden hedeflerimize yürümeye devam edeceğiz. Karşımızı dikilenlerin hepsi haklı olduğumuzu biliyor.

 

Fatih gemisinden canlı bağlantıyla konuşan Hazin ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise “Ne Doğu ne Batı, yeni bir eksen başlatmış bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah Cuma günü tüm milletimize bir müjdeyi vermekle karşı karşıya olacağımızı tahmin ediyor ve buna inanıyorum. Şu anda bu müjdenin hayalleri rüyası içindeyiz. Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına şimdiden inanıyorum” demişti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da “Türkiye’de bir eksen değişikliği olacak” diye konuşmuştu.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi