Türkiye’de balıkçılığın karşı karşıya kaldığı zorlukları ve emniyeti ile ilgili akademik çalışma yürüten Uzakyol Kaptanı Ramazan Açıkgöz, “Türk Balıkçı Gemilerinde İş Emniyeti ve Çalışan Sağlığı” isimli doktora tezini tamamladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalında Prof. Dr. Celal Ateş ve Doç. Dr. Fatih Perçin danışmanlığında yürütülen tez çalışmasının tamamlanmasıyla Kaptan Açıkgöz, “doktor” unvanı almaya hak kazandı.

 

Balıkçılık Türkiye’de ‘çok tehlikeli bir meslek’

 

Açıkgöz, tez çalışmasında balıkçıların çalışma ortamının deniz, göl, ya da akarsu olması, uzun çalışma saatleri, çevresel faktörler, operasyonlar sırasında yaşanan tehlikeler ve yetersiz emniyet önlemleri nedeni ile balıkçı gemileri ve mesleğinin ciddi kaza ve meslek hastalıkları risklerini de beraberinde getirdiğine işaret ederek, NACE kod sistemine göre balıkçılık mesleğinin Türkiye’de çok tehlikeli bir meslek olduğuna dikkat çekiyor.

 

 

Denizkızı Kongresi’ne hazırlanan DÖDER’den destek çağrısı Denizkızı Kongresi’ne hazırlanan DÖDER’den destek çağrısı

Türkiye’nin önemli balıkçılık merkezi olan İstanbul’da  trol ve gırgır teknelerinde çalışanların sağlık ve güvenlik durumlarının ortaya koymayı hedefleyen tez çalışmasında Açıkgöz, bu amaçla Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Batı Karadeniz’in bir bölümünü içerecek şekilde, Kefken, Bağırganlı, Şile, Poyrazköy, Beykoz, Rumeli Feneri, Büyükdere, Selimpaşa ve Silivri balıkçı limanlarında araştırmalar yürüttü. Çalışmada, büyük ölçekli gırgır ve trol teknelerinin bulunduğu balıkçı limanlarındaki 41 trol ve büyük ölçekli gırgır teknesinde, 397 çalışan üzerinde anket yapıldı. Çalışmanın sonucunda balıkçılara özel basit bir risk analiz matrisi ve “SEÇYÖS” adı ile sağlık, emniyet ve çevrenin korunması merkezli bütünsel bir yönetim ve planlama önerildi.

 

Kaptan Açıkgöz, Türk denizcilik denizcilik akademik camiasına misyonuyla yeni bir vizyon getirmeyi hedefliyor.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi