Türkiye’nin yerli liman otomasyon sistemi yazılımı SolonPort, en ileri teknolojileri kullanarak, çok kısa bir süre içerisinde  TCDD İzmir Alsancak Limanı’nda da TC Gümrük Bakanlığı’nın KLTS sistemi ile Genel ve Dökme yük  entegrasyon süreçlerini tamamladı. “Gelecek entegre olabilen etkileşimli sistemlerde” diyen SolonPort Proje yöneticisi Arzu Göç bürokrasinin taleplerine de cevap verebilen, hızlı ve kesintisiz olarak süreçleri  yönetebilen, abuk uyarlanabilen ve ileri teknolojiye sahip  Solonport TOS yazılımıyla firmaların ve limanların üzerinden önemli bir iş yükünü aldıklarını ifade ediyor. 

Yazılımın sağladığı kolaylıklar ve KLTS sistemine geçiş süreçleri hakkında bilgi veren, 18 yıllık deneyime sahip SolonPort Proje Yöneticisi Arzu Göç, Solonport’un sadece bir yazılım olmadığını, aynı zamanda bürokrasiye entegre olan bir sistem olduğunu söyledi.

İzmir’de Solonport ile KLTS sistemine geçiş süreci

 

İzmir Alsancak Limanı’nın Türkiye’nin en yüksek kapasiteli ve en yoğun limanlarından biri olduğunu kaydeden Arzu Göç, “2018 Aralık ayında konteyner süreçleri için devreye alınan SolonPort Gümrük Entegrasyon Modülümüze Genel Dökme Yük süreçlerimizi de dahil ederek 16 Eylül 2019 tarihi itibari ile tüm araçları KLTS sistemine entegre ettik. 2 hafta gibi kısa bir sürede gemi saha ambar tüm birimler ile bütün araç geçişlerini otomasyona dahil ederek Gümrük Ticaret Uzmanları ile beraber devreye aldık. Canlıya geçtiğimiz ilk gün 3.575 aracın enterasyonunu sağladık, ilk haftamızda konteyner hariç 24 adet genel dökme ve kuru yük gemi operasyonunu tamamladık. Bu kadar kısa sürede canlıya geçişin sağlanmasının arkasındaki en önemli neden, know-how tabanlı süreç analizi ve hızlı implementasyon yeteneğimizdir.” ifadesini kullandı.

Bu arada da hep SolonPort’un iyi özelliklerinden bahsetmek doğru olmaz diye sözüne devam eden Arzu Göç,” TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü Sayın Serdar Görür Bey’e, TCDD İzmir Liman Operasyon Müdürü Sayın İlhan Orhan Bey’e, Gümrük Ticaret Uzmanı Sayın Aziz Emre Turpancı Bey’e, Ege Gümrük Bölge Müdürlüğü ve TCDD İzmir Liman saha ekibine, katkılarından dolayı, SolonPort adına teşekkür ederiz” dedi ve hala katkıları, emekleri ve destekleri olan diğer SolonPort müşterilerine de teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış

 

Önemli avantajlar sağlıyor 

 

Günümüz de birçok limanın gümrük entegrasyon sisteminin içinde yer aldığını belirten Göç, “Çözümler arasında büyük farklar var gibi görünmekte. Bunlardan en önemlisi de diğer çözümlerin, kısıtlı operasyon senaryolarını desteklemesi ve her yeni senaryo için gerekli olan geliştirme maliyeti ve daha önemlisi entegrasyon için ek iş gücü sağlamak zorunluluğu ve bunun getirdiği yüksek maliyettir” dedi.

Gümrük Entegrasyonu çalışmalarının kritik noktaları

 

Entegrasyon projelerinde hem teknik bilgi ve beceri hem de know-how çok önemli diyen Göç, “Bu tip projelerde çalışma yapan firmaların ve kişilerin duruma anlık olarak müdahale edecek yetkinlikte olması çok önemlidir. Aksi halde liman faaliyetlerinin tamamının durması hatta bütün bölge ve şehir trafiğinin bloke edilmesi gibi sonuçları bile olabilir. Bu yüzden SolonPort olarak biz hem entegrasyon çalışmalarındaki teknolojik ihtiyaçları hem limanlardaki iş süreçlerini hem de bakanlık tarafındaki tüm güncel geliştirmeleri bire bir takip edip hatta müşterilerimize toplantılarda bile eşlik edip, çözümler için hemen geliştirme planları oluşturuyoruz. Bu tip çalışmalar kullanıcı tarafından çok fark edilmeseler de gerçekten 7/24 üzerinde çalışılması zorunlu olan tipte projelerdendir. Hatta kullanıcılar tarafından fark edilmemeleri teknik tarafta işlerin yolunda olduğunun bir göstergesidir. Zaten fark ediliyor olursa, bunun anlamı problem var demektir” şeklinde konuştu.

Bakanlıklarla entegre

 

Arzu Göç, “T.C Gümrük ve Ticaret Bakanlığı KLTS sisteminin yanı sıra SolonPort’un T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı U-Net Otomasyon sistemi ve T.C Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK sistemi ile de entegrasyonu bulunmaktadır. Bakanlıklarla ilgili olan veri trafiği anlık gerçekleşiyor ve dolayısıyla da karşılaşılan sorunların anlık çözülmesi gerekiyor. Bizim buradaki farkımız şu, bütün limanlarımızı onların iş süreçlerine göre organize ederek ekstra efor sarf etmeden ve ekstra iş gücü gerektirmeden, bakanlıkların ihtiyacı olan bilgiyi sağlıyoruz ve  uzaktan yönetim sistemleri ile bu verilerin akışlarının doğruluğunu anlık olarak kontrol ediyoruz. Ayrıca cep telefonları ve tabletlerde dahil veri akışı mobil olarak takip edilebilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

SolonPort’ta yeni teknolojiler : 3D Mobil Uygulama

 

Son olarak geliştirdikleri yeni teknolojilerden de bahseden Arzu Göç “Mobil uygulamamız ile de sektörde öncü konumdayız. Limandaki tüm operasyonlar ve ekipmanlar gerçek zamanlı ve gerçek ölçekli olarak 3D Mobil platformda takip edilebilmektedir. Mobil uygulamamız Android, iOS, MacOs, Windows olarak tüm platformlarda yüksek performansla çalıştırılabilmektedir“ açıklamasını yaptı.

SolonPort Gümrük Entegrasyon Projesi;

  • Her tür elleçleme tipini kapsamaktadır,
  • Çok geniş senaryo ile çalışabilme kapasitesine sahiptir.
  • Ek iş gücü maliyeti yaratmamaktadır.
  • SolonPort’un geliştirme ekibinin Know-How yapısndan kaynaklanan stratejik planlama yeteneği
  • SolonPort’un her tip elleçleme yapan müşteri yelpazesi nedeniyle geniş perspektif yeteneği

Sonuç: Hızlı verimli ve minimum maliyetle kurulabilen çözümler

 

Editör: Haber Merkezi