İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği tarafından her sene geleneksel olarak düzenlenen ve okulun 135. kuruluş yılını simgeleyen 135. Balık Günü, denizcilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla Yerleşkesi’nde gerçekleşen 135. Balık Günü’ne, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü T.C. Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Tuzla Kaymakamı Ali Akça, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunları ve Denizcilik Fakültesi Öğrencileri katıldı.

 

‘Suay Umut’un adının yaşatılması çok güzel’

 

135. Balık Günü, İTÜ Tuzla Yerleşkesinde inşaatı tamamlanan Türk denizciliğinin duayen ismi merhum Suay Umut’un adının verildiği konferans salonunun açılışı yapıldı. Açılışta konuşan BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü T.C. Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, meslek hayatında kendisinin de bizzat çalıştığı Suay Umut’un bütün denizcilere örnek olduğunu ve Türk denizciliğine büyük katkıları olduğunu belirterek, “Kendisine müteşekkürüm. Çok özel bir insandı. Onun gözünde her zaman ayrı bir yerim olduğunu hissederdim bu da benim için gurur verici. Özellikle Binali Yıldırım öğrenci yurdunun inşasında çok büyük katkıları oldu. Adının yaşatılması çok güzel” dedi.

 

 

Kutup yolları tartışılmalı

 

Dünya denizciliğini son yıllarda ekonomik, politik ve teknolojik olarak değişen toplumsal beklentiler nedeniyle çok ciddi bir dönüşüm yaşadığına işaret eden Aka, yeni açılacak bir dönemin kapısında olduğumuzu kaydederek, “Denizcilik açısından yeni bir çağ başlıyor. Önümüzdeki 10 sene de son 50 yılda yaşanandan daha fazla değişiklik gerçekleşecek” dedi. Dünya denizciliğinde yaşanacak değişimlerin ve yaratacağı fırsatlar ve zorlukların yine aynı zamanda Türk denizciliğine yansımalarının ciddi bir şekilde tartışılması gerektiğine vurgu yapan Aka, Kuzey Kutbu’nda gelişmelere değindi. Kuzey Kutbu’nda buzulların erimesiyle mesafeleri kısaltarak seyir yapmanın mümkün hale geldiğine dikkat çeken Aka, “Bu bölgelerden yapılan ticaret hacmi şimdiden 7 milyon tonu buldu. 2025 yılında 75 milyon tonun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Dünya denizciliği ve ticaret için bu çok önemli bir gelişme. Bu yeni deniz yolu efsanevi ipek yolları da dahil dünya dengelerini alt üst edecek bütün ticari, teknik kuralları ve işleyişi değiştirecek. Tehlikeler de var. Fırsatlar da var. İhtimaller üzerinde tartışarak kendimizi hazırlamalıyız” diye konuştu.

 

 

Sadece hazırlıklı olanlar ayakta durabilecek

 

IMO’nun 2020 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek sülfür uygulamasına değinen Aka, “Çevre ve insan sağlığı bakımından çok önemli bir konu. IMO detaylı bir uygulama planı ortaya koydu. Bu konuda başta yakıt tedarikçileri olmak üzere denizcilik camiasının ciddi şekilde etkileneceğini düşünüyorum. Enerji verimliliği konusunda IMO’nun başını çektiği biçimde sektörün ve tüm paydaşların proaktif adımlar atmasını gerektiren konular” ifadelerini kullandı. Son yıllardaki teknolojik gelişmelerin denizciliğe ve lojistiğe etki edeceğini aktaran Aka, “Çok kısa zamanda çok şey değişecek ve sadece ayak uyduranlar ve hazırlıklı olanlar ayakta kalabilecek. Diğerlerini maalesef zor dönemler bekliyor” şeklinde konuştu.

 

 

Mega gemiler çok büyük değişim yarattı

 

Sektörün gidişatını etkileyen diğer bir konunun da “Mega gemiler” olduğuna dikkat çeken Aka, gemi boyutlarının değişimiyle denizcilik sektöründe yaşanan değişimler arasında önemli bir etkileşim olduğunu vurgulayan Aka, gemilerin 50-60 yılda hem boyut olarak hem de teknolojik olarak büyük bir değişim yaşadığını söyledi. Aka, şöyle devam etti: “Konteynerleşme 60 yıl önce başladığı halde, 1500 TEU’luk kapasiteye ulaşmak ilk 30 senede mümkün oldu. Şimdi 24 binlerden konuşuyoruz. 1500’den 3000 TEU’ya sonraki 10 yılda ulaşılabilinmiş. Şimdi 24 bin TEU’luk gemiler üretiliyor. Yani son 6 senede 8 bin TEU’dan 24 bine çıkacak kadar muazzam hızlı bir büyüme yaşanmış. Bunun yanında en, boy ve draftlarda da çok ciddi bir büyüme var. Çok büyük bir değişim ve bu değişim son 5-10 yılda büyük bir süratle devam ediyor.”

 

 

Mega gemiler sonucunda limanlar ana ve tali limanlar olarak kategorize oldu

 

Mega gemilerin limanlar üzerinde de muazzam bir değişiklik yarattığını dile getiren Aka, şunları söyledi: “Bütün dünya limanları ana liman, tali liman kategorize oldu. Limanların işletme modelinde de değişiklik oldu. Dünyada çok az sayıda ana liman ama bunların etrafında çok sayıda bunlardan beslenen düşük kapasiteli küçük tali limanlar oluştu. Hem Avrupa’da hem de Uzakdoğu’da böyle bir resim ortaya çıktı. Fakat Akdeniz’de tersi oldu. Akdeniz’deki bütün limanlar ana liman. Mega gemileri ticareti ve ekonomik stratejileri etkileyen önemli bir lider oldu. Gemiler büyürken limanlar kendilerini sürekli yatırım yaptı zorunluluğu içinde buldular. Rıhtımların büyümesi gerekliliği doğdu.”

 

Aka, mega gemilerin limanların depolama alanlarını, limanlara giden yolları ve demiryollarını, limandaki teknolojilerinin de değişmesine yol açtığını söyledi.

AVS'den yaşlılara özel iftar yemeği AVS'den yaşlılara özel iftar yemeği

 

 

Aka’nın konuşmasının ardından İTÜ ve UZMAR arasındaki yeni laboratuvar ve yemekhane binası yapı protokolü imza töreni gerçekleşti. İmzalar, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Altuğ tarafından atıldı.

 

Suay Umut Konferans Salonu’nda düzenlene törenin ardından geleneksel Balık Günü’nün açılışı yapıldı.

 

 

Burada açılış konuşmasını İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt yaptı. Söğüt'ün konuşmasının ardından öğrenciler adına Hasan Mutlu Torun kürsüye çıkarak düşüncelerini belirtti. İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Baybora Yıldırım ve Mühendis Vehbi Üstün, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Tuzla Kaymakamı Ali Akça birer konuşma yaptı.

 

 

Yapılan konuşmaların ardından törende fakülteden 1959,1969 ve 1979 yılı mezunlarına katılım belgeleri takdim edildi.

 

Törenin ardından katılımcılar Balık Günü dolayısıyla hazırlanan salonda hep birlikte yemek yedi.

 

 

 

 

 

7DENİZ

 

 

Editör: Haber Merkezi