Uluslararası Bunkerciler Birliği’nin (IBIA) İstanbul’da gerçekleştirdiği IBIA 2019 toplantısı devam ediyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası’nun (DTO) verdiği resepsiyonun ardından başlayan toplantının son gününde gala yemeği verildi. Çırağan Palace Kempinski’deki yemeğe İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran ve sektörden çok sayıda isim katıldı.

 

IBIA 2019 toplantısının İstanbul’da gerçekleşmesi için büyük çaba gösteren IBIA üyesi ve 13. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Muhtaroğlu, 7deniz Dergisi’ne konuştu. İMEAK DTO ve aralarında Petrol Ofisi, Socar, Unerco Petrol, Arkas, Enerji Petrol gibi Türkiye’nin önce gelen firmalarının aralarında bulunduğu İstanbul Bunker 2020 grubu olarak, IBIA 2019 toplantısının İstanbul’da gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Bunu Türkiye’ye getirmekten büyük gurur duyuyoruz. Herkes çok memnun. Mükemmel bir organizasyon oldu” dedi.

 

 

Türkiye için müthiş bir görüntü

 

IBIA’nın tarihi boyunca gerçekleştirdiği en kalabalık toplantıyı yaptıklarını hatırlatan Muhtaroğlu, son gün olduğu halde hala arayıp gelenlerin olduğuna işaret ederek, “İçinden geçtiğimiz dönemi biliyoruz. Milli bir mücadele içindeyiz. Bu süreçte insanlar buraya gelir mi gelmez mi diye açıkçası korkmuştuk. Ama kayıtlar her gün arttı. 277 katılımcıyla gerçekleştirdik. 30 senelik bir dernek olan IBIA tarihlerindeki en yüksek katılımlı toplantı oldu. IBIA şaşkın halde” dedi. Toplantının ülkeye de çok faydası olduğunu dile getiren Muhtaroğlu, “Türkiye için müthiş iyi bir izlenim ve görüntü ortaya çıktı. Çok başarılı bir organizasyona imza attık. Herkes çok emek verdi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Hem DTO’ya ve katılan arkadaşlarımıza, bakanlığımıza herkese çok teşekkür ediyoruz. Yüzümüzün akıyla bu organizasyonu Türkiye’nin gururu olarak tamamladık” ifadelerini kullandı.

 

Dünya devleri İstanbul’da

 

Toplantının IMO regülasyonları öncesi olmasının önemine de değinen Muhtaroğlu, şöyle devam etti: “2020’de büyük bir değişim oluyor. Denizcilikte bir milat gerçekleşiyor. Ondan önceki son büyük toplantı İstanbul’da oldu. Burada şöyle bir görüntü oluştu. Glencore, Exxonmobil, Cockett, Peninsula, baktığımız zaman 20 milyon DTW’yi kontrol eden bir masa gördük. Bu insanları Türkiye’ye getirip konuşturmak, burada fikirlerini paylaşmalarını sağlamak, bu bunlarla bir araya gelmek bu açıdan çok çok önemli bir organizasyondu.

Denizcilikte nükleer için yeni birlik oluşturuldu Denizcilikte nükleer için yeni birlik oluşturuldu

 

2020 öncesi olması açısından çok önemli bir toplantı. Herkes öğrenmek istiyor. Nerde ne oluyor. Kim ne yapıyor. 2020’de çok büyük bir değişim oluyor. Kükürt oranı 35 bin parçacıktan 5 bine iniyor. Bu ürün dünyada yok. Rafineriler yeni yeni üretiyorlar. Bunu duymak öğrenmek, yerinde tartışmak isteyen insanlar buraya geldiler. İstanbul çok önemli bir ikmal merkezi. 12 bin gemi yakıt alıyor. Çok sayıda gemiye ikmal vermemiz nedeniyle son derece önemli bir aktivite. Bunu 2020 öncesi yerinde görmek ve dinlemek isteyen Türkiye’deki yakıt ikmalleri hakkında bilgi almak isteyen herkes geldi. Son gün Yunanistan’dan uçağa yetişmeye çalışıp gelen insanlar oldu. 40 kişi Yunanlı grup Salı gününe kadar kalıyor. Türkiye’yi gezecek, müşterilerle, armatörlerle, tersanelerle konuşacaklar. Büyük bir sinerji yarattık. Türkiye için, İstanbul için, buradaki denizciler, armatörler, yakıtçılar, yağ ikmalcileri, parçacı, motorcu kim varsa herkes için müthiş bir sinerji yarattık. Herkes burada. Tokyo’dan, Kolombiya’dan gelen oldu. Çok güzel bir birliktelik yarattık. Türkiye’miz için bir yenilenme yarattık. Yeniden kendimizi gösterdik. 2020 öncesi bir yenileme, bir bilgi tazeleme yarattık.”

 

 

Türkiye’den ve dünyadan yüksek bir katılımla 2020 regülasyonları öncesi büyük bir emek vererek son toplantıyı İstanbul’da yapmayı başardıklarının altını çizen İMEAK DTO Meclis Katibi Barış Türkmen ise, “Bu toplantılar daha çok sektör paydaşlarının yeni gelen regülasyonları, yeni değişimleri aralarında konuştukları her sene farklı bir kıtada yapılan toplantılar. Geçen sene Avrupa’da olduğu için bu sene Afrika, Güney Amerika yada Asya’da olması gereken bir toplantıyı Bunker 2020 öncülüğünde İstanbul’da gerçekleştirerek tekrar Avrupa’da yaptırdık. Bilgi aldık, bilgi verdik” dedi.

 

Yeni yakıtların navlunlara etkisi olacak

 

IMO regülasyonlarının her şeyi değiştireceğine dikkat çeken Türkmen, “Hatta dünyadaki taşımacılık fiyatlarını değiştirecek. Çünkü bir gemi yakıtının navlun oranı yüzde 40’larda. Yeni yakıtlarda da yüzde 20-30 gibi daha fazla olacak. Navluna etkisi olacak bunun. Yüzde 30 demek dışarıdan ithal ettiğimiz bütün ürünlerden ve hatta ihraç edeceğimiz ürünlerin hepsinin fiyatlarının değişmesi demek. Onları konuştuk. Bu ürün nerelerde bulunur, nasıl yapılır. Nasıl ikmallenir. İkmalci ve alıcı, rafineri ve sigortacı açısından hepsini konuştuk. Çok başarılı bir etkinlik oldu” diye konuştu.

 

‘Hazır olduğumuzu göstermiş olduk’

 

Toplantının sektöre de büyük bir faydası olduğunu kaydeden Türkmen, şöyle devam etti: “Gücümüzü gösterdik. Cebelitarık’ta, Pire’de Rus limanlarına İstanbul rakip bir ikmal yeri. Tabi Türkiye’deki terör, savaş havasından dolayı söylentilerde oluyor. İstanbul’da bu yakıtı bulamayacaksınız. Yapamayacaksınız gibi. Türkiye Akdeniz çanağındaki en iyi ikmal noktalarından biri. Bu etkinlik bir nevi dedikoduları yok etti. Çünkü kendi gücümüzü birlikteliğimizi gösteriyoruz. Bütün yakıt ikmalcileri, yağ ikmalcileri bir olduğumuzu sesimizin aynı olduğunu, bakanlığımızın odamızın hepsinin arkamızda olduğunu tek ses olarak 2020 regülasyonlarına hazır olduğumuzu göstermiş olduk.

 

 

İbrahim KOCAMIŞ

7DENİZ – ÖZEL

 

Editör: Haber Merkezi