İsrail Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, İsrail'in bir petrol sızıntısı sonrasında kıyılarını katranla kirleten ham petrol tankerini tespit ettiğini açıkladı. Bakan, geminin İran'dan Suriye'ye giden Libya'ya ait Emerald isimli gemi olduğunu belirtti.

 

Bakan, 112 bin ton ham petrol taşıyan geminin 19 yaşında olmasından dolayı Avrupa veya ABD limanlarına alınamayacağını belirtti.

 

Petrol sızıntısının 1 - 2 Şubat tarihleri ​​arasında İsrail karasularında meydana geldiği kaydediliyor. 

 

İran'ın "çevreye zarar vererek terörizm uygulamakla" suçlayan Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, "O (ham petrol tankeri) yasadışı bir şekilde İran'dan Suriye'ye kargo taşıyordu. Gemi Panama bayrağını dalgalandırıyordu” dedi.

 

 

Geminin adı, İsrail makamlarının uluslararası kuruluşların yardımıyla yürüttüğü iki haftalık yoğun bir soruşturmadan sonra belirlendi.

 

Suçlunun takibi, uydu görüntüleri ve otomatik tanımlama sistemi (AIS) verileriyle yapıldı ve listenin ilk 34 şüpheliden 4 tankere kadar daraltılmasına yardımcı oldu.

 

Bakanlık, olaydan önceki günlerde iki tankerin bulundukları yer nedeniyle dışarıda bırakıldığını söyledi. Başka bir tanker, Minerva Helen, İspanya ve Yunanistan'da denetlendi ve bir kirlenme kaynağı olduğu tespit edilmedi.

 

 

Şüphe duyulan tankerleden dördüncüsünün ise şu anda İran'da bulunan ve petrol petrol sızıntısının muhtemel kaynağı olarak belirtilen Emerald olduğu ifade edildi.

 

Bakan, "Tanker, İran bölgesini terk ettiğinde karanlıktı, yani AIS kapalıydı. Süveyş Kanalı'na ulaşmadan önce tankerin ekipmanı açıldı ve Mısır topraklarındaki kanalı geçti. Ardından, İsrail'in ekonomik sularına girmeden önce hava tekrar karardı” dedi.

 

Geminin ham petrolü hareket halindeyken ve ekipmanı kapalıyken döktüğüne inanılıyor. Suriye topraklarına ulaştığında, bir kez daha cihazlarını açtı.

 

Köprü kazasında 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı Köprü kazasında 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

 

Açıklanan bilgilere göre, tanker 3 - 14 Şubat tarihleri ​​arasında taşıdığı tüm ham petrolü diğer gemilere boşalttı.

 

Bu süre zarfında, uyduların geminin yelken açtığı bölgede Kıbrıs ile Suriye arasında iki leke daha tespit ettiği bildirildi.

 

İran'a dönüş yolculuğunda, iddia edilen geminin İsrail'in ekonomik sularına girdiğinde tekrar “karanlığa” büründüğü ve şu anda demirlemiş olduğu İran'da bir limana ulaşana kadar bu şekilde kaldığı iddia edildi.

 

 

Çevre Koruma Bakanlığı ve Denizcilik ve Limanlar Kurumu, kirlilik için Uluslararası Petrol Kirliliği Tazminat Fonlarından tazminat ödenmesini sağlamak için Emerald'ın sigortacılarıyla iletişime geçmeyi planladıklarını söyledi.

 

Gamliel, “Çevre terörünün sorumlularını, insanlığa karşı bu suçu işleyenleri birlikte adalet önüne çıkaracağız. Hasarlı plajları ve zarar gören hayvanları iyileştirmeye devam edeceğiz" dedi. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi