Ülkemizin dünya lideri olması uğruna hayatımızı ortaya koyduk Ülkemizin dünya lideri olması uğruna hayatımızı ortaya koyduk

BOSA Chartering Brokerlerinden Onur Türkeş, “Kendimizi dışarıdan bir firma değil de armatör ve/veya yük sahibi adına hareket eden ve o taşımadan sorumlu bir şube olarak görmekteyiz” diyor ve ekliyor “İş yaptığımız kiracılara dürüst ve iyi hizmet veren armatörler, aynı şekilde iş yaptığımız armatörlere de güvenilir kiracılar getirmek ve onların haklarını korumak bizim olmazsa olmazımızdır”

 

BOSA Chartering 1994’te uzun seneler sektörde çalışmış Murat Şenova ile Adnan Türkeş tarafından kuruluyor. Şirket kurulmadan evvel, Şenova, 4 yıl Anadolu Denizcilik ve ardından Martı Gemi Kiralama şirketinde görev almış. Türkeş ise 15 sene Kıran Denizcilik’te hizmet etmiş. 4 adet handy/handymax gemileri sürekli çalıştırmaya başlanarak kurulan BOSA Chartering’e, “Kardeşlik ve yaşam sonuna kadar manevi ortaklık” başlığı altında Cemal Şenova katılıyor. Sonrasında da bu yapıya Ahmet Şenova ile Onur Türkeş dahil oluyor.

 

Danışman broker olarak hizmet veriyor

Ağırlıklı olarak handy ve supramax piyasalarına odaklı çalışan ve 5 brokerden oluşan BOSA Chartering, trader'ların mal alım/satımı için onları navlunlar konusunda bilgilendirme ve zamanı geldiğinde yüklerine uygun gemi bulma yanında armatörlere güncel bilgi, birikim ve piyasa görüşlerini aktaran bir şirket. Farklı bir ifadeyle bir çeşit “Danışman Broker” olarak hizmet vermekteler. Brokerlik dışında deneyimli oldukları diğer alanlar arasında uluslararası deniz hukuku (Lahey-Visby kuralları ve İngiliz Hukuku) ve dolayısıyla anlaşmazlık yönetimi de yer almakta.

 

Uzun yıllar birlikte çalışma prensibi ile hareket ediyoruz”

Müşteri ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını belirten Onur Türkeş, “Sürekli olarak sadece bizim bağladığımız Er Denizcilik ve semi exclusive/panel broker olarak İnce Denizcilik’e ait toplamda 5 Supramax, 5 Handy-size ve bir adet Atlas Grup Denizcilik’e ait 5 bin tonluk gemi var” diyor ve ekliyor “Bunların yanında yakın çalıştığımız ve bizden desteklerini esirgemeyen Türk armatör ve dostlarımızın gemilerini bağlıyoruz. Bilhassa hurda ithal eden Türk ve yabancı firmalara özellikle demir-çelik ve çelik mamulleri ihraç eden yerli firmalara olan yakın işbirliğimiz neticesinde en uygun gemileri tedarik etme konusunda sayısız bağlantımız ile önemli rol oynadığımızı düşünüyorum. ABD, Kanada (Göller bölgesi), Güney Amerika Pasifik ülkelerine düzenli parsiyel kontratlarımız var. Karadeniz çıkışlı Akdenize düzenli demir-çelik işlerimiz mevcut.Ayrıca dünyanın en büyük hububat/tahıl kiracı ve traderlarıyla yakınen çalışmaktayız.”

 

Armatör ve/veya yük sahibi adına çalışan bir şubeyiz”

“Kendimizi dışarıdan bir firma değil de armatör ve/veya yük sahibi adına hareket eden ve o taşımadan sorumlu bir şube olarak görmekteyiz” diyen Onur Türkeş, iş prensiplerinin başında piyasaya hakim olmanın ve müşteri için en uygun bağlantıyı bulmanın öncelikli olduğunu belirtiyor. Bu noktada iş etiğine bağlı hareket etmenin de olmazsa olmaz olduğunu vurguluyan Türkeş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bağlantı öncesinde tarafları iyi tanımalıyız ve performanslarından emin olmadan bağlantıya girmemeliyiz. Bağlantı sırasında ise teklif ve karşı teklifleri dikkatli incelemeli, hata veya iyileştirme/tavsiye durumunda diğer tarafa geçmeden önce müşteriyi uyarmalıyız. Bağlantı sonrasında sürekli takip, gerektiğinde uyarılar yaparak anlaşmazlıkların oluşmasını önlemek veya gerekirse zararları minimuma indirmek için çözümler üretmeliyiz. İyi bir broker tüm bu süreçleri dikkatle takip ederek ilerlemelidir.”

 

Güven, dürüstlük ve iyi hizmet…

 

Öncelikli hedeflerinin sürekli hizmet verdikleri müşteri sayısını artırmak olduğunu belirten Onur Türkeş, bu konuda dikkat ettikleri noktayı “İş yaptığımız kiracılara dürüst ve iyi hizmet veren armatörler, aynı şekilde iş yaptığımız armatörlere de güvenilir kiracılar getirmek ve onların haklarını korumak bizim olmazsa olmazımızdır” diyerek özetliyor.

 

"Sanayici ne kadar mutluysa biz de o kadar mutluyuz"

Son zamanlarda yaşanan dövizdeki dalgalanmanın sektöre de yansıdığını açıklayan Onur Türkeş, “Sanayici ne kadar mutlu olursa istikrarlı çalışmalar yaparsa bizler de taşıyan ve brokerlik hizmeti veren firmalar o kadar mutlu oluruz. Burada önemli olan yatırımcının veya kiracı diye tabir ettiğimiz ithalatçı veya ihracatçı firmanın sağlıklı bir şekilde önünü görebilmesi ve yeni yatırımlara yönelebilmesidir. Döviz sıkıntısının sanayi şirketlerini zora sokması taşıma (özellikle ithalat) hacmindeki azalma, açılan akrediflerin hükümlerinin yerine getirilmeden iptali, dolayısıyla navlun piyasalarını etkilediğini ve bunların sonucunda da işlerimizi negatif yöne çektiğini söyleyebilirim” diyor.

 

"Gemi Brokerleri Derneği benim için bir gönül meselesi"

Gemi Brokerleri Derneği’nin Sosyal Komitesinin başında yer alan Onur Türkeş, “Benim için bir gönül meselesi” diye özetlediği bu alandaki görevini “İşimin yoğunluğuna rağmen vakit ayırmayı seviyorum. Gemi Brokerleri Derneği’nin sektörel diğer sivil toplum kuruluşlarının arasında önemli bir konumu ve ağırlığı olduğu düşüncesindeyim. Her iki yılda bir düzenlenen uluslararası yemeğimizin önemi ve çekiciliği giderek artmakta olduğunu 2018 Haziran’ındaki son yemekte 2 bini aşkın davetlinin katılımıyla gerçekleştiğinden anlayabiliriz. Bu dönemki yönetim kadrosunun en genç bireyi olarak yer bulabildiğim için başta Pelin Gezicioğlu Başkanıma ve yönetimdeki diğer büyüklerime, (bir de peşine sosyal komitenin sorumluğunu bana verdikleri için) ayrı ayrı teşekkür etmek isterim.Sosyal komitemiz ekip halinde çalışan, gönül esaslı, enerjisi yüksek arkadaşlarımdan oluştuğu için güzel aktiviteler çıkarttığımızı düşünüyorum. Üyelerimizin katılım sayısının giderek arttığından ve olumlu dönüşlerden bu düşüncemin oluştuğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu konuda dikkat ettiğimiz husus kendini yinelemeyip yapılmayanı yapma arayışımızdır. Bayrağı devraldığımızda ilk icraatımız olarak Ata’mızı huzurunda ziyaret ettik ve çelenk takdim ettik. Onun dışında her ay sosyal/kültürel/tarihi/spor/sanat vb. nice alanlardan birini seçerek en az 1 organizasyon yapmaya gayret ediyoruz. Bunlara ilaveten derneğimiz kurulduğundan beri süregelen her ayın ilk pazartesisi düzenlediğimiz “Brokers Monday”imiz var. Hatta geçtiğimiz ay 100’üncü buluşmamızı, eski başkanlarımızın katılımıyla birlikte 100’ü aşkın üyemizle kutladık. Aralık ayının sonuna doğru da geleneksel yılbaşı yemeğimizi yapacağız. Bu tarz sosyal faaliyetlerimize bu yıl olduğu gibi gelecek yıl üzerinde katarak devam etmeyi planlıyoruz. Yanımızda olan ve bizi destekleyen herkese sizlerin aracılığı ile teşekkürlerimizi iletmek isterim.”

 

Röportaj: Çilem Kocamış

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi