1998 yılından 2015 yılına kadar ortağı olduğu firmadan Mart 2015'te hisselerini devredip ayrılan ve Nisan 2015'te de şu anki firmasını kuran Murat Dinçer, merkez ofisi Kağıthane'de olan, Tuzlada ve İsveç'te de birer ofisi yer alan firmasıyla çalışmalarına devam ediyor. Mesleğe başlama hikayesini anlatan MD Ship Broking'in sahibi Murat Dinçer, 'İş hayatıma 1984 yılında denizci olarak başladım.

1986 yılında yakıtçı olarak devam ettim. Denizciliğin farklı alanlarında devam ettim. 1998 yılında her şeyi bırakıp sadece alım satıma yoğunlaştım. Kimi zaman da kiralama yapıyorum. Yeni konseptimizde bu firmayla beraber kuzey Avrupa bölgesinden Türkiye'ye gelecek tamir bakım işlerini de almak için bir takım çalışmalarımız var. Bu zamanla ortaya çıkacak. Ne kadar başarılı oluruz? Bizi tatmin eder mi? Duruma bakacağız' şeklinde konuştu. Biz her ne kadar yeni kurulan bir firma olsak da işlerimizi 30 yılın vermiş olduğu tecrübeyle yapıyoruz diyen Murat Dinçer, 'İşi yapan firma değil insandır. Firmaların kuruluşundan ziyade arkasında firmayı yönetenler önemlidir. 40 yıllık firma vardır ama kimi yerde o firmada brokerlik işini yapan iki yıllık tecrübeli elemandır. Siz firmanın ismine gidiyorsunuz ama orada size iki yıllık tecrübeyle eleman hizmet veriyor. Konuya bu açıdan bakmak gerekiyor' dedi. Murat Dinçer, 'Bizim prensiplerimizin başında Türk denizcilik sektöründe tecrübelerimizi paylaşmak ve bu tecrübelerden yararlanmak isteyen herkese kapımızı açmak var. Kapımızı çalan bir firma için, biz daha önce onunla çalışmasak bile tecrübelerimizi onunla paylaşmak bizim için bir keyiftir. Bazı firmalar vardır, biz sizinle çalışmadık, yardım edemeyiz diyebilir. Biz biraz seçiciyiz. Çalışacağımız firmaları özenle seçiyoruz. Öte taraftan bizim bilgi ve tecrübemizden yaralanmak isteyenlere de kapımızı açıyoruz. Biz bu tecrübeyi sadece kendimiz için edinmedik. Sektöre bir katkımız olsun istiyoruz. Bir faydamız olsun ve elbirliğiyle çalışarak sektörü dünyada bir noktaya getirmek istiyoruz. Bundan eminim benim gördüğüm Türk denizcilik sektöründe yüzde 100'e yakın arkadaşların çoğu aynı gaye ile hareket ediyor. Sizler bile dergi çıkarıyorsunuz, bilgi paylaşıyorsunuz, yol gösteriyorsunuz. Bu bile çok önemli' şeklinde konuştu.

Bir armatör neden broker kullanmalı? Bir armatörün asli işi gemi almak-satmak değildir diyen Dinçer, 'Onun işi gemiyi en verimli şekilde çalıştırmaktır. Gemi almak veya gemisini satmak istediği zaman bu piyasayı bir broker kadar rahat ve zaman ayırarak takip edemez. Piyasaya hakim bir broker bir gemiyi satmak için veya almak için piyasanın nabzını çok iyi tutabilir. Armatör gemi almak için gemi alacağı firma ile direk temasa geçerse aradaki oluşabilecek bütün pazarlıklarda esneklik payını yitirmiş olur. Armatör bir fiyat verdiği zaman karşı taraf kabul etmezse ben bu fiyatı yükseltiyorum demesi çok zordur. Tükürdüğünü yalamak gibi olur. Gemi satarken de öyledir. Ama broker arada her zaman tampon görevi görür. Birinci öncelik piyasayı iyi takip etmektir. Broker olmadan bu işler çok zordur. Bu sadece fiyatla kalmaz. Alım satım şartlarında da farklı talepler olabilir. Örneğin gemiyi teslim alma yeri, zamanı gibi değişkenler olabilir. Bu durumda da broker arabulucu olarak görevini yapar.

Özetle söylemek gerekirse broker olmadan bu işler çok zordur. Ama brokerlerin de işini doğru yapması lazım' dedi. Brokerlere tavsiyeler Broker arkadaşlarda görmek istediğimiz en belirgin özellik, bir kere herkes dürüst olmalı ve her şeyi ben yapayım hırsına kapılmamalı vurgusunu yapan Dinçer, 'Öyle olduğu zaman iş kilitleniyor ve herkes birbirine zarar veriyor. Bencil olmayacak. Yani iş yapmak için, müşteri memnuniyeti için çalışmalı herkes. Böyle olduğu zaman para arkasından gelir. Bazı broker arkadaşları görüyorum, iş yapmak amacıyla değil sırf para kazanmak için yapıyorlar bazı şeyleri. Tabi ki herkesin amacı para kazanmaktır ama parayı ön planda tuttuğunuz zaman çok yanlış şeyler yapılıyor.

Benim meslek hayatımda komisyon almadan hatır için yaptığım birçok iş olmuştur. Tecrübeyi ve birikimi paylaşmak gerekir. Bunu yaparken de bir karşılık beklememek lazım. Bu mesleğe girecek arkadaşlara yegane tavsiyem öncelikle öğrenmeleri gerekiyor. Çok çaba sarf edip, çok çalışıp öğrenmeleri gerekiyor bu işi. Her şeyin bir sırası var. Sindire sindire gelmeleri gerekiyor. Bu piyasaya çıkıp, tamam ben artık broker oldum deyip, oraya buraya saldırıp insanların para kaybetmesine sebep olup, işine engel oluyorlarsa bu brokerlik değildir. Broker gerekirse para kazanmayacak ama müşterisini koruyacak. Müşterisini zarar ettirmeyecek. Armatör geliyor, ben bir milyon istiyorum. Üstünü sat kaça satarsan sat. Ben buna karşıyım. O şekilde çalışmıyorum ben. Bana hakkım olan komisyonumu vereceksin. Senin geminin değeri neyse ona satarım. O rakamı armatör belirleyecek. Ben 10 milyonluk gemiyi 11 milyona satsam armatör bana o 1 milyonu verecek mi? Vermeyecek. Bu da işin doğasına aykırıdır. Çok ahlaklı bir davranış değil bu. Gençlere tavsiyem, ahlaklı olmak, dürüst olmak, uzun vadede çok şey kazandırır, bunu unutmasınlar' ifadesinde bulundu.

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim