Hans Fricke tutkulu bir deniz biyoloğu ve dalgıç. 50 yıldan bu yana dalgıç olarak aktif ve deniz dibindeki canlıların davranışlarını gözlemlemek üzere denizde çok zaman geçiriyor. Araştırma bölgeleri Akdeniz'den Kızıl Deniz'e, Pazifik ve Atlantik okyanuslarından Kuzey Buz Denizi'ne kadar uzanıyor.

 

Dünya denizlerinin derinliklerine dalarak balıkların ve diğer deniz canlılarının davranış biçimlerini araştıran 79 yaşındaki bilim insanı Fricke, aynı zamanda belgeselci, profesör, yazar ve sualtı araştırmacısı. Deniz biyoloğu, şu ana kadar denizin altında 10 bin saatten fazla zaman geçirmiş.

 

Otomobil yerine denizaltı kullanıyor

 

Fricke, alışık olduğumuz gibi diğer insanların iş için kullandığı otomobil yerine ulaşım için mini bir denizaltı kullanıyor. Aracın üretiminde onun da katkısı olmuş ve bununla 420 metreye kadar dalmış. Kendi yaptığı eski bir mini denizaltı ise bugün müzede sergileniyor.

 

Fricke, denizaltıyla ilgili “Bu araçla 800’e yakın dalış yaptık. Kendisi oldukça yavaş. En fazla 2 mil yapıyor. Yani dakikada 60-70 cm kadar ilerliyor” diyor. 

 

Fricke ve mürettebatı dalışlarında çığır açan keşifler yaptı. Bu keşiflerinde eski çağlardan kalma bir balık türü bulan Fricke, “Bir balıkçı tarafından tutulmuş olan balığı keşfetmek üzere toplam 12 sefer düzenledik. Balığı doğal yaşam alanı içinde bulmak için yarış başladı” diyor. 

 

 

Milyon yıllık balık keşfi 

 

1987’de Hans Fricke’nin ekibi çığır açan bir keşfe imzasını attı. 198 metre derinlikte Hint Okyanusu'ndaki Komor Adaları açıklarında birden bire ortaya çıktı Kolekant. Kolekant balıkları 400 milyon yıldan beri denizlerde yaşıyor. Dinazorlardan bile daha eski olan bu milyon yıllık balığı daha önce hiç kimse kendi yaşam alanında görmemişti. bu milyon yıllık balığı kendi yaşam alanında görmemişti.

 

11 yaşından bu yana denizin altında olan biteni araştırmaya çok meraklı olan bilim insanı, bunun için yangın söndürme aygıtının parçaları ve gaz maskesinden kendi dalış ekipmanını bile yapmış.

 

Daha 20 yaşındayken Kızıl Deniz’e dalmak için Mısır Çölleri’ni bisikletle geçmiş. O zamandan beri kendini deniz araştırmalarına adamış.

 

Rusya'ya yönelik AB yaptırımları daha fazla gemiyi hedef alacak Rusya'ya yönelik AB yaptırımları daha fazla gemiyi hedef alacak

 

Denizaltı evi kurmuş

 

“Ben çok meraklı bir insanım. Ve bu merak benim çok sayıda ilginç araştırmaya itti" diyen bilim insanı Fricke, uzun süre denizaltında araştırma yapabilmek için bir de denizaltı evi kurmuş. Bu ev Kızıl Deniz’in altında bulunuyor. Orada geçirdiği en uzun zaman 18 gün. Fricke, “O evde tuvaletimiz, sıcak duşumuz vardı. Tabiki yataklarımızda. Denizin ortasında karasal bir yaşam yani. Bundan çok keyif almıştık" diyor. 

 

79 yaşındaki deniz biyoloğu artık deniz altında yaşamıyor ama emekli olmaya da hiç niyeti yok. Hans Fricke, hala mavi evrenine dalarak bugün bile denizin altındaki keşiflerine devam ediyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi