İranlı yetkililer, bir ay önce Umman açıklarında “çevre kirliliği” gerekçesiyle alıkonulan Güney Kore'ye ait Hankuk Chemi isimli geminin mürettebatını serbest bıraktı. Ancak, 17.400 dwt'lik gemi ve kaptanı tutuklu kalmaya devam ettiği kaydediliyor.

 

Basra Körfezi'nde çevreyi kirlettiği gerekçesiyle alıkonulan Güney Kore gemisinin mürettebatı ülkelerine dönüşü Güney Kore hükümetinin girişimleriyle sağlandı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh, mürettebatın serbest bırakılmasıyla ilgili "İran İslam Cumhuriyeti'nin insani bir hamlesi" yorumu yaparaka, geminin ve kaptanın hukuka uygun olarak adli işlemlerinin devam ettiğini kaydetti.

 

Khatibzadeh ayrıca İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araqchi ile Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choi Jong-kun arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini aktardı. Görüşmede, İran, İran'ın Güney Kore'deki varlıklarını serbest bırakmanın gerekliliğini vurgulanırken, iki tarafın da mali kaynakları kullanmak için etkili mekanizmaları görüştüğünü kaydetti.

 

İran, 2000 yapımı kimyasal tankeri petrol kirliliğini gerekçe göstererek 4 Ocak'ta tutuklamıştı.

 

Gemi sahibi DM Shipping, geminin kirliliğe neden olduğu iddialarını yalanlamıştı.

 

ABD’den Kızıldeniz’de balistik füze hamlesi ABD’den Kızıldeniz’de balistik füze hamlesi

İran'ın, Güney Kore'nin gemisini alıkoymasının arkasında yatan esas nedenin, Güney Kore'nin İran petrol gelirini bankalarından serbest bırakmayı reddetmesi olabileceği belirtiliyor.

 

Tahran'ın, dondurulmuş varlıklarda 7 milyar dolar kadar olduğu tahmin edilen miktarı muhafaza etme kararının kabul edilemez olduğuna inandığı ve bu durumun düşmanlığa yol açmış olabileceğini belirtiliyor. 

 

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi