Denizcilik örgütlerinden BM'ye mektup: "Kaçırılan denizciler için çaba sarf edin" Denizcilik örgütlerinden BM'ye mektup: "Kaçırılan denizciler için çaba sarf edin"

Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Tangsiri, ABD güçlerine karşı doğrudan yapılan çatışmalarda 9 askerin öldürülmesine 9 kez yanıt verildiğini belirterek, ABD güçleri “Denizcilik konusundaki egemenliğimizi, sahada idrak ediyorlar” ifadelerini kullandı.

 

Tangsiri, Tahran'daki bir konferansta yapıtığı konuşmada, "Gençlerin, Körfez’in önemini anlaması gerekiyor. Ayrıca coğrafi önemi son derece yüksek olan Körfez’de ülkemizin sahip olduğu önemli kaynakları ve yetenekleri de bilmeliler. Elbette bu önem, ABD’lilerin Körfez’e büyük maliyetlerle gelmesine ve zorluklar çıkarmasına neden oldu” dedi.

 

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra Mayıs 2019’da İran’a uygulanan petrol yaptırımlarını sıkılaştırmaya karar vermesinden bu yana bölgede denizdeki gerilimler daha da arttı. Birkaç petrol tankeri ve ticaret gemisi, İran’ın sorumlu olduğu iddia edilen gizemli saldırılara maruz kaldı.

 

Geçen ay, İsrail de denizdeki gerilim hattına girdi. İsrail tarafından işletilen bir Japon petrol tankerine düzenlenen insansız hava aracı saldırısı, bir İngiliz ve bir Romanyalı denizcinin ölümüne yol açtı. ABD, İngiltere ve İsrail söz konusu olaydan İran’ı sorumlu tuttu.

 

Açık denizlerdeki gerginliğe ilişkin de yorumda bulunan Tangsiri, “ABD güçleriyle, bazı sebebeplerle basında yer almayan çatışmalar yaşadık” dedi. Deniz Kuvvetleri Komutanı geçen ay bir Vietnam petrol tankerine el konulmasının ardından yaşanan son tartışmanın ABD’ye atılan tokatlardan biri olduğunu söyledi.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi