Otonom gemi, 50'den fazla insansız aracın kalkışına olanak sağlayacak, bakımlarını üstlenecek ve araçların hareketlerini koordine edecek.

 

Çin, geçen hafta 88 metrelik olağanüstü bir gemi tanıttı. Bu araç dünyanın ilk yarı otonom drone gemisi olma özelliği taşıyor. Otonon gemi, 50'den fazla insansız hava, deniz ve su altı aracını taşıyacak. Gemi aynı zamanda bu araçların kalkışlarına olanak sağlayacak, bakımlarını üstlenecek ve hareketlerini koordine edecek.

 

DRONE, DENİZALTI VE TEKNELERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK!

 

Geminin inşasına, Huangpu Wenchong Tersanesi'nde 2021 yılının Temmuz ayında Guangzhou'da başlandı. South China Morning Post'un yaptığı habere göre, türünün ilk örneği olan gemi, drone'lar, tekneler ve denizaltılar da dahil olmak üzere birçok araca ev sahipliği yapacak. Tam entegre bir operasyon gerçekleştirmek için tasarlanan gemi bağımsız bir otonom platforma sahip.

 

CUMHURBAŞKANI AÇIKLADI: YENİ MUHRİP, UÇAK GEMİSİ VE DENİZALTILAR GELİYOR!

 

Zhu Hai Yun adlı gemi açık sularda otonom olarak çalışabilecek. Yarı otonom gemi açık denizlere kadar uzaktan kumanda ile kontrol edilecek. Daha sonrasında ise geminin otonom sistemleri kontrolü devralacak. Bu dakikadan sonra gemi verilen görevleri yapmak adına sahip olduğu diğer araçları yönlendirebilecek.

 

Her türlü donanıma sahip olan gemi bu sayede içerisinde barındırdığı tekneleri, denizaltıları ve drone'ları yönlendirebilecek. Bu araçlarla koordineli bir şekilde çalışacak olan gemi, insansız araçlarla sürekli iletişim halinde olacak.

 

Çin Bilim Akademisi Okyanus Bilimi Okulu'ndan Profesör Dake Chen yeni otonom gemileri hakkında şu ifadeleri kullandı: "Akıllı, insansız gemi, okyanus gözlemi için devrim niteliğinde değişiklikler getirecek güzel ve yeni bir tür deniz aracı.

 

Kanada denizcilik ihlallerine yönelik cezaları artırıyor Kanada denizcilik ihlallerine yönelik cezaları artırıyor

Temel olarak bir okyanus araştırma platformu olarak tanıtılsa da, geminin aynı zamanda "istilacı hedefleri engellemek ve kovmak için askeri kapasiteye sahip olduğu" da belirtiliyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi