İngiltere, serbest bırakıldıktan sonra ‘yerine ulaşarak petrolünü sattığı’ açıklanan İran petrol tankerinin Suriye’ye petrol taşıdığını belirtti.

 

Cebelitarık Yönetimi tarafından alıkonulduktan 1,5 ay sonra serbest bırakılan “Adrian Darya 1” isimli İran petrol tankerinin petrolü ambargo uygulanan Suriye’ye taşıdığı iddia edildi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, yayınladığı açıklamasında, "İran'ın verdiği güvenceleri çiğnediği ve bu petrolü Suriye'ye aktararak katil Esad rejimine sattığı apaçık ortadadır" dedi.

 

İran tekrar tekrar güvence verdi

 

Açıklamada İran'ın Cebelitarık hükümetine tekrar tekrar, tankerin "Suriye veya başka bir yerdeki, AB yaptırımı altında bulunan hiçbir yere petrol taşımayacağına ilişkin güvence verdiği" belirtildi.

 

Konuyu Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıyacaklarını kaydeden Raab, söz konusu durumun "İran hükümetinin bölgesel güvenliği altüst etme amaçlı davranış şeklinin" bir parçası olduğunu ifade etti.

 

İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı

 

Raab, "İran'ın gruba yeniden kabul edilmesini istiyoruz ancak bunun gerçekleşmesinin tek yolu sözlerini tutmaları ve kural bazlı uluslararası sisteme uymalarıdır" diye konuştu.

 

Londra'daki İran Büyükelçisi de İngiliz Dışişleri'ne çağrılarak kınandı.

 

Tankerde 140 milyon dolar değerinde petrol bulunuyordu

Husiler: "Hint Okyanusu'nda operasyon yürütüyoruz" Husiler: "Hint Okyanusu'nda operasyon yürütüyoruz"

 

İran, Cebelitarık tarafından alıkonulduktan sonra hareketine izin verilen Adrian Darya 1 tankerinin, Akdeniz'de bir limana ulaştığını ve petrolü satıldığını açıklamıştı. Uydu fotoğrafları ile tankerin Suriye'nin Tartus limanında olduğu tespit edilmişti. Tankerde, yaklaşık 140 milyon dolar değerinde petrol bulunuyordu.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi