İngiltere, Devrim Muhafızları tarafından alıkonulan petrol tankerinin serbest bırakılması için İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşecek bir ara bulucuyu Tahran’a gönderdi.

 

İki ülke arasındaki tansiyon, Cuma günü İngiltere bayraklı Stena Impero isimli petrol tankerine bir kazaya karıştığı gerekçesiyle İran tarafından el konulmasıyla yükseldi.

 

Yerel basında çıkan iddialara göre İranlı yetkili Mohammadi Golpayegani, İngiliz ara bulucunun seyahatine dair detay vermekten kaçınırken İngiltere’nin sömürge dönemi uygulamalarına atıfta bulunarak, “Bir zamanlar İran’a bakanlar ve avukatlar atayan bir ülke, gemilerinin serbest bırakılması için ara bulucu gönderdiği bir noktaya ulaştı” dedi.

 

Ne olmuştu?

 

MSC'den İran'ın el koyduğu gemideki mürettebata ilişkin açıklama MSC'den İran'ın el koyduğu gemideki mürettebata ilişkin açıklama

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yasadışı ham petrol taşıdığından şüphelendiği bir İran tankerine ay başında el koymuş, bu durum Tahran ile Londra arasında gerilime yol açmıştı. İran, AB yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesine dayandırılan bu karara tepki göstermiş, İngiltere'den geminin serbest bırakılmasını talep etmişti. Tahran "zorbalığa sessiz kalmayacağız” sözleriyle misilleme tehdidinde bulunmuştu.

 

İran Meclis Başkanı Ali Laricani de, tankere Cebelitarık Boğazı’nda el konulan İran tankerine karşı misilleme olarak el konduğunu açıklamıştı. 

 

Hürmüzgan Eyaleti Limanlar ve Denizcilik Kurumu Genel Müdürü Allahmurad Afifipur, İngiltere'ye ait petrol tankerinin yapılan uyarıları dikkate alınmaması nedeniyle Hürmüzgan eyaletindeki Bender Abbas Limanı'na çekildiğini belirmişti. 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi