2019 yılının ilk 4 ayında sektör ihracatı 2018 yılına kıyasla oldukça yüksek seviyelerde başlamış, ilk 4 ayı 2018 yılına kıyasla 73 büyüyerek 160 milyon dolar daha fazla ihracatla tamamlamıştır. Yılın devam eden kısmında ise tam aksi bir seyir gerçekleşmiştir. Mayıs ve Haziran aylarında 2018 yılının Mayıs ve Haziran ayına kıyasla 150 milyon dolar daha az ihracat gerçekleştirilmiş ve iki yıl arasındaki toplam ihracat tutarında oluşan makas kapanmıştır. 2019 yılının tamamlanmasına çok kısa bir süre varken sektör ihracatımız 900 milyon dolar seviyesindedir. İhracatımızın yılsonu kesin tutarını 40 gün içerisinde gerçekleşecek olan gemi teslimleri belirleyecektir. Tersanelerimizin gemi teslimlerinde gecikmeler olmaz ve Ocak ayına ertelenmezse 1 milyar dolarlık sınırın aşılacağını tahmin etmekteyiz.

Hedeflediğimiz rakamlara ulaştığımızı söylemek güç

 

Birlik olarak ihracat tutarları açısından hedeflediğimiz rakamlara ulaştığımızı söylemek güç. Önceki yıllara kıyasla 50 büyüme ve 1.5 milyar dolarlık ihracat hedefleyerek yıla başlamıştık. Gözüken o ki rakamlar noktasında ihracat hedefimize ulaşamayacağız ancak 1 milyar dolar seviyesindeki sektör ihracatına da pazarda ve ülke ekonomisinde yaşanan gelişmeleri ve karşılaştığımız zorlukları hesaba katınca çok da olumsuz gözle bakmıyoruz.

 

Birlik olarak verimli bir yılı geride bıraktık

 

Bizim sektör ihracat rakamımıza konu olan ana ihracat kalemleri gemi ve yat teslimleridir ve bu teslimler 12-36 aylık dönemlerde gerçekleşiyor. Bu da yapılan çalışmaların sonuçlarını görmenin bazen yıllar sürdüğünü gösteriyor.  Bu noktada Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği olarak 2019 yılının aslında bizler için çok verimli geçtiğini ifade edebiliriz. Birlik organizasyonu ile gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin hem yurtiçinde hem de yurtdışında oldukça verimli geçtiği bir yıl oldu. Birçok kez sektörümüzü bir bütün halinde bir araya getirme misyonunu başarıyla yerine getirdik. Kazanımlarını yıllar içerisinde mutlaka alacağımız çalıştay organizasyonları, uluslararası fuar ve tanıtım organizasyonları, sektör sorunlarımızı devlet yetkililerine ve finans kuruluşlarına aktardığımız birçok toplantı ve buluşmalar gerçekleştirdik. Sektörümüzün geleceği konumundaki öğrencilerimiz için düzenlediğimiz yarışma ve buluşma etkinlikleri ile oldukça yoğun ve verimli bir yılı geride bıraktık.

"Yeni gemilerin inşası için finansal destek gerekli" "Yeni gemilerin inşası için finansal destek gerekli"

Bizler Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği olarak 1000’i aşkın üyemiz ile Türk gemi yat ve hizmetleri sektörlerinin bir bütün halinde hareket etmesi ve uluslararası rekabette daha güçlü olması hedefiyle faaliyetlerimize devam edeceğiz. 2020 yılının da sektörümüz için tekrar atağa kalkma yılı olacağına inanıyorum. Ancak yapılacak atakların kalıcı olması ve sektörümüzün ülke ekonomimize daha güçlü katkılar sağlaması adına dileğim; 2020 yılının, denizciliğin ülkemiz için devlet politikası olarak belirlendiği, kendi dinamiklerine uygun yasalar ve teşvik mekanizmalarıyla desteklenmeye başlayacağı yılların başlangıcı olmasıdır.  

Editör: Haber Merkezi