Toplantıya, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Gölcük Belediye Başkanı Av.Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Liman Başkanı Murat Akpınar ve Kocaeli Emniyet müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdür Vekili İrfan Cengiz de katıldı.

 

Kocaeli’de deniz ulaşımı

 

İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Meclis Başkanı Dr.Kürşat Bal Başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında ilk sözü alan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak “Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğazlara sahip olan ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu, aynı zamanda milletimizin denizlerimizdeki egemenliğinin sağlanması anlamında da büyük önem arz ediyor. Kabotaj hakkıyla, İzmit Körfezi’nde Büyükşehir Belediyemizin başarıyla sürdürdüğü deniz ulaşımının tarafımızdan yapılması imkânına da kavuşmuş olduk. Denizcilerimizin ve bütün hemşerilerimizin Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

 

Sezer’den kutlama

 

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı vesilesiyle, İMEAK DTO Kocaeli Şubesi’ni ziyaret eden Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer, Şubenin video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen meclis toplantısına da katıldı. Toplantıda konuşma yapan Sezer, “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı vesilesi ile; denizcilik sektörünün gelişiminde emeği geçen tüm denizcilerimizi en içten duygularımla kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Ayrıca; denizlerde hayatını kaybeden tüm deniz şehitlerimizi de minnet ve saygıyla yâd ediyorum.” dedi.

 

Doğusel, Vali Yavuz’a başarılar diledi

 

DTO Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel’de konuşmasında; “Türkiye olarak Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken ay başından itibaren normalleşme adına önemli adımlar atıldı. Bizler de belki online olarak son meclis toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Tahminim o ki, bundan sonraki meclis toplantımızı maske ve mesafe kurallarına uyarak şube binamızda gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz günlerde ilimiz için önemli gelişmeler yaşandı. Kocaeli’de Valilik görevi yapan Sayın Hüseyin Aksoy, Aydın’a atanırken, Ordu Valisi Seddar Yavuz ise ilimize Vali olarak atandı. Ülkemizin başarılı Valilerinden bürokratlarından Sayın Seddar Yavuz’u ziyaret etmiştik, kendisine bir de buradan hoş geldiniz diyoruz.


Çevre Bakanı Kocaeli’yi mutlu etti

 

Diğer yandan geçtiğimiz hafta ilimizde gerçekleştirilen koordinasyon kurulu toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum katıldı. Sayın Bakanımız bu toplantıda kentimiz için önemli müjdeler verdi. Bu müjdeler içerisinde kentsel dönüşümden millet bahçelerine kadar birçok başlık vardı. Kocaeli halkının memnuniyetle karşıladığı bu müjdelerin hayata geçeceği günü özlemle bekliyoruz.
 

Büyükşehir başarılı

 

Kocaeli’nin özellikle son yıllarda Ankara ile olan güçlü ilişkileri kentimize proje anlamında önemli adımlar attırdı. Elbette ki bunlardan en önemlisi, Darıca Metrosu. Toplam bedeli 5 milyarı bulan bu metro çalışması, başta olmak üzere tramvay, yol düzenlemeleri ve kentsel dönüşüm projelerini Ankara’ya aktaran Kocaeli Büyükşehir Belediyemize ve Başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyoruz.
 

Denizcilik ve Kabotajın önemi

 

Öte yandan çok önemli bir gündeyiz. Bildiğiniz gibi 1 Temmuz Türk deniz tarihi açısından büyük bir öneme sahip. 1 Temmuz 1926’da çıkan bir yasa ile Türkiye kendi denizlerinde söz sahibi oldu. Bu tarihten itibaren Türkiye gerçek bir denizci ülkesi oldu. Lozan antlaşması çerçevesinde Kabotaj Kanunu 1 Temmuz’da yürürlüğe girerken, kanundaki, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmüyle Türk denizciliğinde yeni bir dönem başladı. Bu kanunla, akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde mal ve yolcu taşıma hakkı Türklere verildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

Şunu ifade etmek mümkün: Bu kanunla beraber denizimizi ve deniz kaynaklarını kullanmaya başladık. Her yıl daha da gelişen bir denizciliğimiz oldu. Büyük limanlar açıldı. Modern tersaneler kuruldu. Dünya ile ticaret bağımız güçlendi. Türk ekonomisine ciddi katkılar sağlandı. Evet, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’dır. Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı yürekten kutluyorum” dedi.

 

Kocaeli istatistikleri

 

CMA CGM'den Suudi şirketle iş birliği CMA CGM'den Suudi şirketle iş birliği

Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünce hazırlanan 2020 yılı Ocak- Mayıs verilerini de paylaşan Doğusel, “Yılın ilk beş ayında en fazla ihracat yapılan gümrük kapımız 3 milyar 811 milyon dolar ile Derince’dir. İzmit Gümrük Müdürlüğü 2 milyar 982 milyon dolar ile ikinci sıradadır. İthalatımızda ise Derince ve Dilovası gümrük müdürlükleri en fazla ithalat değeri sağlayan bölgelerimizdir. Derince 5 milyar 337 milyon, Dilovası 5 milyar 137 milyon dolardır.

 

15 milyar 58 milyon TL vergi tahsilatı

 

2020 yılı Ocak-Mayıs döneminde Doğu Marmara Gümrük Bölge Müdürlüğümüzde 15 milyar 58 milyon TL vergi tahsilatı yapılmıştır. En fazla vergi tahsilatı Derince gümrüğünde olurken Mayıs ayında vergi tahsilatı bir önceki aya göre artmıştır. Liman Başkanlıkları bazında limanlarımıza uğrayan gemi sayısına bakacak olursak;
 

Kocaeli limanlarımız yine birinci

 

2020 Ocak-Mayıs döneminde Kocaeli’ne 1,141 Türk bayraklı, 2,381 ise yabancı bayraklı olmak üzere toplam 3,522 gemi geldiğini görüyoruz. İlimiz, ülkemize gelen gemi sayısında ilk sıradadır. Elleçlenen yük istatistiklerinde yine Kocaeli ilimiz birinci durumdadır. İlk 5 ayda 11 milyon 659 bin ton yüklemeye karşılık, 18 milyon 871 bin boşaltma gerçekleştirilmiştir. Türkiye toplamının 205 milyon 122 bin ton olduğu istatistiklerde ilimizin payı 15’tir” dedi.

Editör: Haber Merkezi