22 – 26 Ocak tarihlerinde gerçekleşen Marmara Boat Show, büyük bir ilgi görüyor. İzmit Uluslararası Fuar alanında düzenlenen fuara sadece Kocaelililer değil aynı zamanda çevre illerden ve İstanbul'dan da ziyaretçi ağırlıyor. Büyük bir rağbet gören fuarı sadece hafta içinde 12 binin üzerinde kişi ziyaret etti. 26 Ocak'ta bitecek olan fuarı toplamda 40 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarda 17 bin TL'lik tekne ile 100-120 milyon euroluk dünyada sadece 2 bin – 2 bin 500 kişiye pazarı olan tekneleri yapan firmaların standaları yer alıyor. Fuarda tekne dışında, son yıllarda oldukça geniş rağbet gören karavanlar, kamp malzemeleri, birbirinden güzel ve farklı araçlar yer alıyor. Yaklaşık 50 firmanın katıldığı fuar, çocukların da her yaş grubundan meraklının dikkatini çekiyor.

 

 

Vedat Doğusel: Kocaeli'nin gücünü ortaya çıkarmak istiyoruz

 

Kocaeli'ni denizci bir kent yapma iddiası taşıyan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi, kentteki bu fuar boşluğunu doldurmak için diğer sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek kolları sıvadı. Kocaeli'nin fuarlara bakışını öğrenmek istediklerini belirten İMEAK DTO Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, çok olumlu tepkiler aldıklarını kaydederek, “Bize 'bu neden daha önce yapılmadı' diyorlar” dedi. Türkiye'deki fuarcılık anlayışının değişmesi gerektiğini vurgulayan Doğusel, “Bu fuar Doğu Marmara ve Kocaeliler için yapılmış bir fuar. Ama katılımcı ve ziyaretçilere baktığımızda lokallikten çıktığını görüyoruz. Her bölgenin kendine has özellikleri var. Biz de Kocaeli'nin gücünü ortaya çıkarmak ve gelişimine katkı sunmak istiyoruz” dedi.

 

 

Marmara Boat Show'a katılan firmaların yüzde 65-75'nin Kocaeli firması olduğunu aktaran, “Fuarın en güzel tarafı bu. Burada bulunan sektörün duayen firmaları da var. Onlar daha çok rol model ve abi konumundalar. Burayı gezen çocuklar hayal kuruyor. Büyükler teknelere çıkıyor ve bütçesi yetenler de tekne siparişi veriyor. Biz herkese hitap eden bir fuar yaptık” diye konuştu.

 

Kürşat Bal: Başarılar artarak devam edecek

 

Marmara Boat Show için İMEAK DTO Genel Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran ve İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Başkanı Vedat Doğusel'in büyük bir emek verdiğini belirten İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Meclis Başkanı Kürşat Bal, “Bundan sonra da bu hedeflerin ve başarıların daha da artarak devam edeceğinden hiç şüphemiz yok” dedi.

 

 

Turkuaz Yat Firması Engin Sarıoğlu: Denizciliği teşvik edici çalışmalar yapılmalı

 

Kocaeli'nde gerçekleştirilen fuarın yeterinde tanıtılmadığını belirten Turkuaz Yat Firması İdari Amiri Engin Sarıoğlu, insanların fuardan haberdar olması durumunda katılımın daha yoğun olacağını kaydetti. Sarıoğlu, şöyle devam etti: “Daha iyi bir tanıtım ve insanların ilgisini çekebilecek başka standların ve çocuklara yönelik bir takım etkinliklerin olması olumlu olurdu. Fuarı daha eğlenceli hale getirmek lazım” dedi.

 

 

Fuar alanınya ilgili de bazı sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Sarıoğlu, “Alanın ısıtılmasıyla ilgili çok ciddi problemler var. Fuar alanı çok soğuk. 4 gündür üşüyoruz” dedi. Sarı oğlu şöyle devam etti: “Güzel bir fuar. Ama denizciliği teşvik edici, sevdirici başka şeyler de olmalı. Yeterli katılım yok. İlk defa düzenlendiği için biraz acemilik olmuş olabilir ama ilerleyen senelerde daha çok olacağını düşünüyorum.”

 

Süvari Gemi Kiralama Gökçe Doğan: Yeterince reklamı yapılmadı

 

Kocaeli'nin denizcilik ile iç içe olan bir kent olduğunu ve halkın beklediği bir fuar olduğunu dile getiren Süvari Gemi Kiralama'dan Gökçe Doğan, “Geç kalınmış bir çalışmaydı bu” dedi. Fuarda yeteri kadar katılım olmamasını yeterince reklam yapılmamasından kaynaklandığını ifade eden Doğan, “İnsanların birbirine aktarmasıyla günden güne daha çok ziyaretçi gelmeye başladı. Şimdi çok daha fazla katılım var. Çok memnunuz ve yarın ziyaretin daha da artacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Ziyaretçilerin çok memnun olduğunu sözlerine ekleyen Doğan, şunları söyledi: “Boat Showlar genelde İstanbul'da gerçekleşiyor. Ve burdan insanlar çok rahat gidemiyorlar. Bu fırsatın Kocaeli'ne getirilmesinden dolayı insanlar çok mutlular. Çünkü gelip burada tekneleri ve karavanları yakından görmek ve dokunmak hoşlarına gidiyor.”

 

 

Doğun şöyle devam etti: “İlk kez yapılan bir fuar olmasından dolayı eksik yanları tabiki de var. Her yıl yapılmasını çok isterim. Çünkü her yıl katlanarak devam edecektir. Daha fazla marka katılacak. Çünkü bilinilirliği artacak. İlk kez yapılan bir fuar olduğundan reklamının daha fazla yapılması gerekiyordu. Ama yapıldığını düşünmüyorum.”

 

Huzur Yat Yönetim Kurulu Başkanı Halil Çelik: Beklediğimizden fazlasıydı

 

Marmara Boat Show'da ilk olmasına rağmen beklentilerinin çok üstünde bir tablo ile karşılaştıklarını belirten Huzur Yat Yönetim Kurulu Başkanı Halil Çelik, “İlk defa olmasına rağmen oldukça rağbet var. Bu kadarını beklemiyordum. Umduğumdan daha fazlasıydı. Gelen ziyaretçiler beğeniyorlar. Katalog ve broşür veriyoruz. Yine tekneler hakkında bilgi vererek aynı zamanda sektörü anlatıyoruz” dedi.

İdea Denizcilik Kaan gemisine Türk bayrağı çekti İdea Denizcilik Kaan gemisine Türk bayrağı çekti

 

 

Reklam konusundaki eksikliğe de işaret eden Çelik, “Reklam ve tanıtımın çok olması lazım. Görsel ve yazılı basın, bilbordlar, alıveriş merkezleri, afişler, merkezdeki önemli yerlerde reklam çalışmasının fazla olması gerek. Seneye daha büyük olacağı konusunda ümitliyim. Daha değişik firmaların gelmesiyle daha farklı olabilir” diye konuştu.

 

Mengi Yay Yatçılık İş Geliştirme Müdürü Erdinç Kuşçu: Bu tür girişimler desteklenmeli

 

Sektörün tanıtılması ve bölgenin potansiyeli göz önünde bulundurularak fuarın kendilerince olumlu karşılandığını ifade eden Mengi Yay Yatçılık İş Geliştirme Müdürü Erdinç Kuşçu, “En güzel tarafı,

daha önceki Tuzla ve diğer fuarlar gibi tarihlerinin yakın olmaması. Tarihinin ve yerinin farklı olması bir avantaj. Tabi yavaş yavaş gelişecek. Özellikle boyut anlamında daha küçük ölçekli tersanelerin, yat inşa firmalarının daha çok faydalanabileceği bir fuar olarak göze çarpıyor” dedi.

 

 

“Bu tür girişimler desteklenmeli” diyen Kuşçu, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini belirterek, “Denizciliği sevdirmek açısından ve halkın bilinçlenmesi açısından önemli. Yat inşa sıralamasında dünya üçüncüsüyüz. Bu açıdan güzel bir fırsat. Ama daha çok PR yapılmalı. Bir de ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olduğu düşünülürse, bu tür fuarların ve organizasyonların denizciliği sevdirmek adına da bir faydası var. Ancak bunun yanında fuar süresince, paneller ve küçük organizasyonlar gibi çeşitli küçük etkinlikler yapılabilir. Bu hem daha cazip kılacak hem de insanların bilgisini ve kültürünü arttıracak nitelikte olur. Ayrıca salon çok soğuk. Önümüzdeki yıllarda bu hususa dikkat edilmeli” diye konuştu.

 

 

Pino Karavan Kurucusu Faruk Karatan: Son derece başarılı

 

Fuarın bir diğer katılımcılarından olan Pino Karavan Kurucusu Faruk Karatan ise, ilk olan bu fuara bu kadar ilgi beklemediğine işaret ederek “Pino Karavan'ın klasik bir müşteri çizgisi var. Hepsi buraya geldi. Çok da keyif aldık yeni müşterilerimizi tanımaktan. Son derece verilmi ve güzel geçiyor. İyiki de yapmışlar. Son derece başarılı. Pino'nun özelliklerinden biri de her fuarda mutlaka yeni 1-2 model yapıyoruz. Yeni model bir karavanımız ile burdayız” dedi.

 

 

Safter Firması Kurucusu Saim Ergün: Bir dahakine daha kapsamlı katılacağız

 

Henüz bir ilk olan Marmara Boat Show'un katılımcılar ve ziyaretçiler açısından 'çok iyi' olduğuna işaret eden katılımcılardan bir diğeri Safter Firması Kurucusu Saim Ergün oldu. Fuar alanının tam dolmamasından kaynaklı bir eksiklik olduğunu aktaran Ergün, “Diğer kısımlardan memnunuz. Önümüzdeki sene fuar olursa kesinlikle daha kapsamlı bir şekilde katılmayı düşünüyoruz” dedi.

 

Ergün, şöyle devam etti: “Gelen ziyaretçiler fiyatların uygun olduğunu ve bu bölgede böyle bir fuarın olmasının iyi olduğunu söylüyorlar. Ufak tefek şikayetleri ise, indirilen teknelerin muhafaza edilecek yerlerinin çözümünü soruyorlar. Bu fuarı daha canlı, fuar katılımcısının daha geniş tabanlı olmasında fayda var. Bir diğeri de tekne indirme ve çekmede muhtelif yerlerin muhakkak yapılması lazım.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi