İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi ve Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) işbirliğinde son günlerin önemli gündem maddelerinden olan Doğu Akdeniz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) denizcilik faaliyetleri, Türkiye ile ilişkileri konulu panel düzenlendi. İMEAK DTO Kocaeli Şubesi ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan ve Mavi Ekonomi’ panelinde KKTC denizciliği tüm yönleriyle ele alındı.

 

KKTC denizciliğinin önemli isimlerinin bulunduğu panele Kocaeli Vali Yardımcısı Osman Ekşi, Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu ve Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk katıldı.

 

 

Doğusel: Zamanın ruhunu kaçırmamalıyız

 

Panelin açılış konuşmasını yapan İMEAK DTO Başkanı Vedat Doğusel, panelin düzenlenmesinin ana aktörü olan KÜDENFOR’a teşekkür ederek başladı. Türkiye’nin coğrafik olarak dünyanın en önemli deniz ticaret rotasında bulunduğuna işaret eden Doğusel, “Su, dünyadaki en kıymetli şey. Ulaşım da orada. Üretim de orada.  Kısaca, tüm varlık orada.  Bu yüzden, hem Türkiye olarak hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak coğrafyamızın değerini çok iyi bilmeliyiz.  Aynı zamanda coğrafyamızın başlı başına ekonomik güçlenme için bir şans olduğunun farkına varmalıyız. Bu şansı iyi kullanmalı, zamanın gerekliliklerini yerine getirmeliyiz. Zamanın ruhunu kaçırmamalıyız” dedi.

 

Sanmar'dan 'Karbon Ayak İzi Raporu' Sanmar'dan 'Karbon Ayak İzi Raporu'

 

Gözügüzelli: Türkiye KKTC için önemli bir rol üstlendi

 

Koç Üniversitesi Deniz Hukuku ve Araştırma Merkezi (DEHUKAM) Direktörü Yar. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli ise KKTC’de yaşanan sorunlara değinerek, “Bugün ana vatandayız. Allah’a hamdolsun. Egemen ve özgür topraklardayız” dedi. Gözügüzelli, Türkiye’nin KKTC’nin namusunu koruyarak, halkının özgür biçimde yaşamasını sağlayarak, KKTC için çok önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

 

 

‘Güney’in AB’ye üye olmasıyla başlayan hukuksuzluk devam ediyor’

 

Doğu Akdeniz’de haksız bir şekilde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarının gasp edildiğini kaydeden Gözügüzelli, “Bizlerin bir beka meselesi olarak gördüğü gelişmeler var. Mevcut haklarımızı gasp etmeye çalışan Yunan ve Rumlar ile batıya karşı TSK 24 saat esasında, Akdeniz’dedir. Akdeniz kimsenin denizi değil, bir Türk denizidir. Güney’in AB’ye üye yapılmasıyla başlayan hukuksuzluk devam ediyor. Hedefleri ana vatan ve Kıbrıs Türkleridir. Buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

 

 

21. Yüzyılda en büyük savaş Doğu Akdeniz’de

 

Türkiye’nin denizcileştirilmesi için faaliyetlerde bulunduklarını belirten KÜDENFOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz, “Doğu Akdeniz ve KKTC bizim için en önemli mesele. Çünkü 21. Yüzyılda en büyük savaş buradadır. Bu panelleri daha önce Mersin ve KKTC’de düzenledik. Mersin, Kıbrıs’a barış gücünün gitmesinde ve başarılı olmasında en önemli il. Üçüncü birlikteliği Kocaeli’de yapıyoruz. Çünkü Türk donanması Kocaeli’de. KKTC’yi Türk donanması koruyor. Diğer yandan Kocaeli Türk ekonomisini kalkındıran bir il. Bu özellikle Kocaeli’yi çok önemli kılıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Kapsamlı sunumla gerçekleştirildi

 

Açılış konuşmalarının ardında Levent Akson’un moderatörlüğünde başlayan panelin “KKTC ve Denizleşme Potansiyeli” isimli ilk oturumunda Enver Yetkili, “KKTC’de Deniz Ulaştırması ve Limancılık”, Ramazan Gündoğdu, “KKTC’de Tersanecilik ve Gemi Bakım / Onarımı”, Yar. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, “KKTC’de Deniz Hukuku Eğitim ve Öğretimi” başlıklarında sunum gerçekleştirdi.

 

Şahin Yaman moderatörlüğünde gerçekleşen “KKTC ve Türkiye Ortaklığı: Neler Yapılabilir” isimli ikinci oturumunda ise, Okan Şafaklı, “Türkiye – KKTC Ekonomik İlişkileri ve Geleceğe Dair Bir Strateji Denemesi”, İlyas Yılmazyıldız, “Türkiye KKTC Ekonomik İlişkilerini Derinleştirmede Tekno-Stareji” başlıklarında sunum yaptı. Kısa bir molanın ardından Özgür Pehlivan, “Türkiye KKTC Ekonomik İlişkilerini Derinleştirmede Proje Finansmanı”, Bahrican Çalıcıoğlu, “Türkiye KKTC Ekonomik İlişkilerinde İş Dünyası Kuruluşlarının Yeri” başlıklı konuşma yaptı.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi