İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kasım ayı meclis toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığındaki toplantı İMEAK DTO Meclis Salonu'nda düzenlendi. Toplantıya Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Oral Erdoğan, İMEAK DTO üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

 

Toplantıya katılan Turagay, hemen öncesinde İMEAK DTO'da kurulan Osmanlı donanmasında kadırga ve kalyonlar temalı 'Sırdan Sırmaya Donanma-ı Hümayun' isimli sergiyi gezdi.

 

Zabıtların onaylanması ile başlayan toplantı Eylül ayı mizanı ve hesaplar aktarımının oylamaya sunulması ile devam etti.

 

 

'Mavi ekonomi konusunda büyümemiz gerek'

 

Toplantıda konuşan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Vakıfla ilgili yaptığı sunumda Öztürk, 22 yıl önce kurdukları vakıf ile Türkiye'de bir bilinç oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, deniz kirliliği ve sürdürülebilir balıkçılık konusunda kitaplar hazırladıklarını kaydetti. 22 yıldır dergi çıkardıklarını aktaran Öztürk, derginin dünya çapında taranan bir dergi olduğunun altını çizdi. Deniz kirliliği ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Öztürk, oksijenin büyük bir bölümünün denizlerden sağlandığına işaret ederek, bu konuda kimi çalışmalar yaptıklarını kaydetti. TÜDAV'ın ağırlıklı olarak Türkiye'nin yurt dışındaki faaliyetlerini takip ettiğini söyleyen Öztürk, “Bizim denizciliğimizin iyi olduğunu belli konularda çok gelişme olduğunu biliyoruz. Ama bu denizlerin korunması meselesi, Mavi ekonomi mavi büyüme gibi konularda da büyümemiz lazım. Akdeniz'in korunması, denizlerin korunması çok önemli. Yoksa turist gelmez. Biz balık yiyemeyiz” dedi.

 

İklim değişikliği ile ilgili çalışmalari yaptıklarını aktaran Öztürk, yine deniz suyunda sıcaklık değişimlerinin izlenmesi ile ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

 

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması

 

Deniz Emniyeti Derneği'nin amacı nedir?

 

2018 Ekim'de kurulan Deniz Emniyeti Derneği ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Deniz Emniyeti Derneği Başkan Yardımcısı Harun Şişmanyazıcı, Türkiye için deniz emniyetinin öneminin üst derecede olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin dünyanın 14 en uzun kıyı şeridine sahip ülke olduğunu ve Türk Boğazlarından yılda toplam 85.102 gemi geçtiğini ve 180 tane liman ve iskele tesisine hergün yüzlerce geminin yanaştığını ve 450 milyon tonun üzerinde mal elleçlendiğini kaydetti. Türkiye'nin menfaatleri için deniz emniyetine katkı sağlamak ve mevcut durumu geliştirme ve iyileştirmede idareye ve diğer paydaşlara yardımcı olmak için bir sivil insiyatif olarak Deniz Emniyet Derneği'nin uzman kişiler tarafından kurulduğunu aktaran Şişmanyazıcı, derneğin amaçlarını ise şöyle sıraladı:

 

-Ülkemizin deniz, kıyı, boğaz ve iç sularında alınan seyrüsefer dahil denizcilik ile ilgili tüm emniyet tedbirlerinin ve sözü edilen alanlarda meydana gelen kaza ve olayların değerlendirilmesi.

 

-Vukubulan olay ve kazaların çevreye olan etkilerinin ve ekonomik sonuçlarının değerlendirilmesi.

 

-Madde 1 de belirtilen alanların korunmasına yönelik gerek ulusal ve uluslararası mevzuat , gerekse bu mevzuatlarda yer almamış deniz emniyetine yönelik yeni bulgu ve uygulamalarla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak.

 

-Olaylar ve kazaların ön alıcı bir yaklaşımla ve emniyet kültürüne öncelik vererek önlenmesi , meydana gelen kazaların da tekrar etmemesi için alınacak tedbirler hususunda araştırma yapmak, bu konuda sektör paydaşlarını ve çalışanlarını bir araya getirerek yeni yaklaşımlar geliştirmek.

 

-Sektör çalışanlarının iş yerinde (alanında) yaralanmaları, hastalanmaları, meslek yorgunluğu ve benzeri sorunları önlemek ve azaltmak için yardım ve destekleyici faaliyetlerin düzenlenmesi.

 

-Denizcilik sektörünün tüm paydaşlarını etkileyen deniz emniyeti konularında yapılması düşünülen yasal düzenlemeleri izlemek, gerektiğinde inisiyatif alıp bu konuda çalıştaylar, konferanslar düzenlemek ve henüz yasal düzenlemesi yapılmamış konularda mevzuat hazırlanması için ilgili kamu kurum ve otoritelerine önerilerde bulunmak ve iş birliği sağlamak.

 

-Kamuoyunu aydınlatıcı görev yapan yazılı ve görsel medya organlarında deniz emniyetini ilgilendiren konularda görüş bildirmek.

 

 

'Türk Loydu, uluslararası iki önemli başarıya imza attı'

 

Daha sonra Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu söz aldı. ‘Meclis üyelerine iki güzel haber vermek istiyorum’ diyerek sözlerine başlayan Melikoğlu: “Ülkemizin milli kuruluşu Türk Loydu, uluslararası iki başarıya imza attı. Askeri Klas Kuruluşları Birliği toplantısında Türk Loydu, bu dönem başkan yardımcısı, gelecek dönem ise başkan olmaya hak kazandı. MİLGEM Projesi ile başlayan mücadelede Türk Loydu, elinden geleni yapıyor.

 

IMO’nun eş değeri sayılabilecek asker anlamda, INSA adı verilen Uluslararası Askeri Gemi Emniyeti Birliği. Bu kuruluşta ülkelerin orduları ve klas kuruluşları var. Türk Loydu, bu kurumda da konsey üyesi oldu. Ülkemizin savunma sanayi ihracatı her geçen gün artıyor. Türk Loydu’nun da görevi artıyor" şeklinde konuştu.

 

Melikoğlu'nun konuşmasının ardından toplantı komite başkanları ve meclis üyelerinin konuşmalarıyla devam etti. 

 

 

Meclis toplantısının sonunda bir kez daha söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Piri Reis Üniversitesi’nin mali durumu hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

 

 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi