İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. Video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıya TOOB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İcra Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, meclis üyeleri ve şube başkanları ile çok sayıda denizci katıldı.

 

Toplantının başkanlığını yapan Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, 26 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak kardeş ülke Azerbaycan'ın verdiği haklı mücadelesini desteklediğini söyledi.

 

 

TURMEPA, Sıfır Atık Mavi çalışmasıyla ödüle layık görüldü

 

Çakır'ın konuşmasının ardından Eylül ayı meclis zabıtları oylanarak kabul edildi. Toplantı Prof. Dr. Güven Sak'ın ‘2020 yılı ekonomi değerlendirmesi’ adlı sunumuyla devam etti. Sonraki gündem olan TURMEPA'nın DTO'dan aldığı yıllık desteğin 300 binden 500 bine çıkarılması ile ilgili gündem maddesine geçildi. Burada söz alan TURMEPA Başkanı Şadan Kaptan, bu sene 25. yılını kutlayan TURMEPA'nın şu ana kadar 8 milyon 330 bin çocuğa ulaştığını belirterek, “Gönüllü sayımız 8 bin 260. Çocuklara daha iyi eğitim verebilmek için 18 bin 500 eğitimci yetiştirdik. Dünyada atık filosu olan tek denizci çevreci derneğiz. Bu atık filomuzla beraber toplamda 37 milyon 800 bin litre sıvı atığın 2 milyon 720 bin kilogram katı atığın denizlere karışmasını önledik.

 

2019’da başlayan ‘Sıfır Atık Mavi’ çalışmamız ile ödüle layık görüldük. Bu kapsamda sadece bir yılda 40 bini aşkın kişiye eğitim verdik. 11 milyon ton atığı kıyılardan uzaklaştırdık” dedi.

 

 

IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı

'Bu kadar belirsizliğin olduğu dönemde iyi çalışmalar yaptık'

 

TURMEPA'nın Covid-19 döneminde eğitimlerini aksatmadan online olarak yaptığını ve EBA'da da yer edindiğini kaydeden Kaptanoğlu, 10 kişiye dijital ortamda eğitimlerin aktarıldığını belirtti. Kaptanoğlu, şöyle devam etti: “Bu kadar zor bir dönemde sponsorluklarımızı artırmayı başardık. Atık filomuz bu sene sezona geç başladı. Buna rağmen geçen senenin rakamlarını geçmiş durumdayız. Bu filonun etkin çalışmasında denizcilerimizin maddi manevi çok büyük destekleri var. Hepsine teşekkür ediyorum. Deniz süpürgemiz İstanbul Boğazı’na geri dönmüş durumda. Bu kadar belirsizliğin olduğu dönemde bunların iyi çalışmalar olduğunu düşünüyorum. TURMEPA’ya her zaman manevi desteğinizi bizim yanımızda bulundurun, esirgemeyin.”

 

Şadan Kaptanoğlu: BİMCO'da birebir lobiciliğe başlayacağız

 

Kaptanoğlu, Prof. Güven Sak'ın sunumunda ön plana çıkan AB Yeşil Mutabakata ilişkin BİMCO olarak üzerinde durduklarını belirterek, şöyle devam etti; "2021 ortasına kadar Avrupa Birliği Komisyonu, denizciliği ETS’nin içine sokup sokmamak için bir analiz yapacak. Analiz sonucuna göre karar verilecek. Emisyonları bizim IMO’da yaptığımız çalışmalarla henüz çözecek teknoloji yoksunluğu var ve vergi olarak kalma tehlikesi var. Bir gemiyi aldığınız ya da inşa ettirdiğinizde ne kadar Avrupa limanına gideceğini bilemezsiniz. Verginin yatırımını da buna koyamazsınız. Böylelikle bu yatırımı yapmazsınız. Denizciliği çevreye duyarlı hale getirme çalışmalarımız baltalanabilir. Çin, ABD, Brezilya buna karşılık vermek isteyebilirler ve bölgesel vergilerini koymak isteyebilirler. BIMCO’da grup oluşturuyoruz. Burada birebir lobiciliğe başlayacağız. Avrupa Birliği’nin dışında yapılacak çok fazla lobi faaliyetleri var. Türkiye’nin kendi bayrağındaki gemiler için Avrupa Birliği’ne bunun sinyalini vermek zorunda. Teknolojileri bulmamız lazım. BIMCO’da denizcilik endüstrisinin her sekmesine fayda getirecek teknolojileri bulup çıkartalım diye projemiz var. Hiçbir denizci çevresel önlemler almaya karşı değildir. Denizi en çok biz sevip koruyoruz diye düşünüyorum. “Vergini öde kirlet” değil “kirletme” şeklinde duruma bakmalıyız. “

 

Kaptanoğlu'nun konuşmasının ardından hazırlanan Eylül ayı faaliyet raporu videsu izlendi. 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi