Dünyanın en prestijli yat ve tekne fuarı Tuzla Boat Show’da, denizcilik sektörüne ilişkin çeşitli etkinlikler yapmaya devam ediyor. Fuarın sonuna doğru Türk denizcilerinin yaşadığı sorunlar ve çözüm yollarına ilişkin “Türk Denizciliğine Bakış” konulu panel düzenlendi. Tuzla Viaport’ta yapılan panele, konuşmacı İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker yer alırken, katılımcılar arasında denizcilik sektöründen çok sayıda ismin yanı sıra Pirireis Üniversitesi öğrencileri yer aldı.

Medkon Ankara gemisi Türk bayrağı ile hizmet verecek Medkon Ankara gemisi Türk bayrağı ile hizmet verecek

 

 

Gazeteci Noyan Doğan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde ilk söz alan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, denizcilik sektöründe genel olarak 2016-2018 arası durağan geçtiğini, 2018’in ortalarına doğru daha kabul edilebilir bir seviyeye geldiğini belirterek, “Dünya genelinde 2018’de 14.5 milyar ton yükün, 11.8 milyar tonu deniz yoluyla taşındı” dedi.

 

 

Türkiye’nin ithalat, ihracat ve transit olmak üzere dış ticarette 400 milyon ton yükün 355  milyon tonunun deniz yoluyla taşındığını dile getiren Kıran, “2018 nispeten iyiydi. 2019’da ise başlayan ticaret savaşları ve yarattığı endişe yerini karamsarlığa bırakmıştır. 2019’da daha karamsarız” dedi. “

 

Sigorta primi masraf değil, kara gün için tedbirdir

 

Denizcilik sektöründe sigartanın “olmazsa olmaz” düzeyde önemli olduğuna vurgu yapan Kıran, “Can her şeyden önce gelir. İkinci konu ise yükü kurtarmadır. İşte burada sigorta hayati rol oynar. Sigortacının ağzından çıkan tek cümle size şevk ve cesaret verir. Üyelerimizi de tavsiyede bulunuyoruz. Sigorta primi bir masraf değil, kara gün için alınan bir tedbirdir” dedi.

 

 

Denize yatırım yapmak isteyenler korkmasın

 

Ardından konuşan Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker ise sigortacılığını denizciler için büyük önem taşıdığına işaret ederek, “Denize yatırım yapmak isteyenlerin korkmasına gerek yok. Geniş teminatları ile hem sorumluluk hem mal olarak sigorta hizmetlerimiz son derece gelişti. Piyasa sigortasız iş yapmaz. Armatör açısından da doğal afetler, iklim değişiklikleri ve hortumlarda teminat altındadır. Özel ve ticari olarak denize yatırım yapmak isteyenler korkmasınlar” diye konuştu.

 

Panelde yapılan konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Burada soruları ala Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun katılımcılar ve dinleyicilerin sorunlarını dinleyerek sorunlarına yanıt verdi.

 

Çimen Gümüş-7DENİZ ÖZEL

Editör: Haber Merkezi