Konuşmasına, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün etkileri değerlendirerek başlayan Tamer Kıran, “Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin öncül göstergeler Haziran ayı ile birlikte V şeklinde bir dönüşüm başladığına işaret etti. Bununla birlikte Covid-19 vaka sayısının dünya genelinde artmaya devam ettiğini maalesef izliyoruz. Dünya genelindeki vaka sayısı son 6 haftada iki katına çıktı. Bu artışta kuzey ve güney Amerika başı çekiyor. Ülkemizde de son birkaç gündür uzun zamandır duymadığımız pozitif hasta sayısında 1000’li sayıları görüyoruz. Bu gelişmeler Avrupa, ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülke ve bölgelerde yeni ekonomik önlemleri de beraberinde getirdi. Pandeminin başlangıcında ağırlıklı olarak genişletici para politikasıyla gelen önlemler son dönemlerde maliye ağırlıklı politikalar olmaya başladı. Avrupa Birliği yarısından fazla hibe niteliğinde 750 milyar Euro tutarında bir destek paketini devreye soktu. ABD önceki 3 trilyon dolarlık destek paketinin üstüne 1 trilyon dolarlık destek paketini açıkladı” şeklinde konuştu.

 

“AB’nin destek paketi bizim için de önemli”

 

Ülkemiz açısından Avrupa Birliği’nin destek paketinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Kıran, “Bu paket AB ekonomisinin toparlanmasına katkı sağlayabileceği gibi, Euro’nun uluslararası piyasalardan değerlenmesine yol açtığı gözüküyor. AB’nin ekonomik açıdan toparlanması tabi ki ülkemizin ihracatını artırması açısında önemli bir gelişme olacaktır. Türkiye ekonomisi Haziran ayı ile birlikte görece güçlü bir toparlanma eğilimine girmiş ve bu durum büyük oranda temmuz ayında da devam etmiştir.  Eğilim anketleri sektörel güven endeksleri açısında önemli bir toparlanma göstermiştir. Hala geçtiğimiz yılın önemli oranda altında olmakla birlikte sanayide kapasite kullanımı artma eğilimindedir. Başta kamu bankaları olmak üzere kredi hacmindeki olağanüstü genişleme toparlanmanın ana nedenidir. Ekonomideki hareketlenme ithalatı önemli oranda artırarak cari işlemler açığını yükseltmeye başlamıştır. Bu yılın ilk 5 aylık açığı 16 milyar doları aşmış durumdadır. Turizm gelirlerimizin durma noktasına gelmesi bu artışta önemli bir etken olmuştur” ifadelerini kullandı.

 

“Enflasyonun seyri faizleri düşürdü”

 

Gıda fiyatlarındaki hareketlenme ve talepteki canlanmanın da etkisiyle enflasyonun yüzde 12’ler civarında seyrettiğini belirten Kıran, “Bu durum Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahminini de yüzde 7,4’ten yüzde 8,9’a revize etmesine yol açmıştır. Enflasyonun seyri maalesef faizlerdeki düşüşü durdurmuştur. Önümüzdeki dönemde makro ve ekonomik dengelenme açısından toparlanma gerçekleşirken enflasyon ve cari işlemler dengesinde kontrolün kaybedilmemesi son derece önemli olacaktır” dedi.

 

“Ekonomide toparlanmaya yönelik sinyaller var”

 

Kıran, “Sonuç olarak hem Türkiye hem de dünya ekonomisinde toparlanmaya yönelik güçlü sinyaller olmakla birlikte sürdürülebilirliği konusunda önemli belirsizlikler maalesef bulunmaktadır. Kısa vadede ekonomik gidişatın en önemli belirleyeni pandeminin seyri olacaktır. Temkinli olmayı elden bırakmamamız gerekiyor. Son tahminler 2020 yılında dünya ekonomisinin yüzde 5, dünya ticaretinin ise yüzde 12 civarında daralacağına işaret ediyor. Küresel düzeyde pandeminin artış eğilimini sürdürmesi birçok ülkede ekonomilerin açılmasından geri adım atılmasına sebep oldu. Sonbahar ve kış aylarında pandeminin ikinci dalgasının gelmesi durumunda, bazı Avrupa ülkelerinde bunun başladığı söylenebilir, başta hizmet sektörleri olmak üzere ekonomik aktivitede duraksamalar yaşanabilecektir. Böyle bir olasılığa karşı makro anlamda gelir ve istihdam kaybını telafi edici para ve maliye politikalarına ihtiyacımız devam edecektir” ifadesinde bulundu.

“Odamızın kuruluş ayındayız”

 

Ağustos ayının denizciler için bir önemi de odamızın kuruluşunun bu aya denk gelmesidir diyen Kıran, “İstanbul Ticaret Odası’nda bir meslek komitesi iken, bundan tam 38 yıl önce 1982 yılında başlangıçta sadece İstanbul Deniz Tiaret Odası olarak 744 üye ile kurulmuş bulunan odamız, bugün yaklaşık 10 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük odaları arasında yerini almıştır. Odamızın kuruluş çalışmaları 1980’li yılların başlarında dönemin başbakanı emekli oramiral rahmetli Bülent Ulusu’nun denizciliğe verdiği büyük önem dikkate alınarak armatörler birliği ve döneminde denizcilik camiası paydaşlarının yaptığı girişimler sonucunda başladı. 12 Ocak 1982 tarihinde İç Ticaret Genel Müdürlüğü emriyle İstanbul’da Deniz Ticaret Odası kurulması için gerekli yasal işlemlerin yapılması İstanbul valiliği kanalıyla bölge ticaret müdürlüğüne bildirilmiştir. Valilik tarafından bu amaçla tayin edilen kurul başkan Hayri Aktüre Bölge Ticaret Müdürü, üye Ferit Özdemir Deniz Tacirleri Temsilcisi, üye Cengiz Kaptanoğlu İstanbul Ticaret Odası temsilcisi ve gözlemci Sait Şenol tarafından kurulmuştur. Kurul tarafından yapılan çalışmalar sonucunda valilikçe İstanbul’da tespit edilen 744 deniz tacirinin içinden 30 kişiden oluşan bir mütevelli heyeti tespit edilmiş, bu heyet odanın ilk genel kurulunun yapılmasını sağlayacak çalışmalara başlamıştır. Vali başkanlığında mütevelli heyeti yaptığı ilk toplantısında heyet başkanlığına rahmetli Ferit Biren’i, başkan vekilliğine ise Ferit Özdemir’i getirmiş, kendi arasından 8 kişiyi meslek komitelerini tespit etmek amacıyla seçmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda 23 adet meslek komitesi ile ticaret bakanlığının 4 Mayıs 1982 tarihli İç Ticaret Müdürlüğü 14 sayılı emriyle odamızın kuruluş izni verilmiştir” şeklinde konuştu.

 

“Gizli oylama ile görev bölümü yapılmış”

 

Tamer Kıran, “Mevcut kurul odanın fiilen faaliyete geçirilmesi için gerekli oda organları seçimlerini düzenlemek üzere seçim kurulunu seçmiş ve seçim kurulu da 12 Temmuz 1982 tarihli yaptığı gizli oylama ile görev bölümü yapmıştır. Seçim kurulu; Başkan rahmetli Ziya Kalkavan, başkan vekili Hilmi Sönmez, üyeler rahmetli Hacı İsmail Kaptanoğlu, Özcan Esmen ve Emin Atasagun’dan oluşmuştur. Bu teşkilatlanmaya uygun olarak oda meslek komitelerinin ilk seçimi 3 ağustos 1982 tarihinde yapılmış, seçilen meslek komiteleri üyeleri ve ilgili meslek grupları belirlenmiştir. Seçimlerin kesinleşmesinden sonra ilk meclis toplantısı yapılmış ve yapılan oylama sonucun da meclis başkanlığa Emekli Oramiral Celal Eycioğlu, meclis başkanvekilliklerine Ferit Özdemir ve rahmetli Mehmet Şekerci seçilmişlerdir. 26 ağustos 1982 tarihinde oda meclis başkanlık divanı gözetiminde ilk yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri seçilmiş. İlk yönetim kurulu başkanlığına Tekin Baran seçilmiştir.  DTO ilk hizmet yeri olan deniz kuvvetleri komutanlığının kendisine Akaretler’de tahsis ettiği bir binada faaliyetine başlamıştır. Bu yer şimdi cumhurbaşkanlığı çalışma ofisinin bulunduğu alan içerisinde kalmaktadır” dedi.

“Biz de aynı inançla çalışıyoruz”

Kaptan Değer Pamuk'a Türk P&I Sigorta’da yeni görev Kaptan Değer Pamuk'a Türk P&I Sigorta’da yeni görev

 

Kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte birçok büyüğümüz kendi özel hayatlarından fedakarlık yapmak suretiyle odamıza büyük emekler vermiştir diyen Kıran, “Bugünlere kolay gelinmemiştir. Odamız yıllar geçtikçe mazisiyle denizcilik sektörünü kucaklayan köklü bir çınar olma yolunda ilerlemektedir. Bu durum bugün bayrağı devralan bizlere de büyük sorumluluk yüklemektedir. Odamızı gelecek kuşaklara taşımak için aynı inanç ve sorumlulukla çalışıyor ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Türkiye’nin denizcilik sektöründeki çatı kuruluşu olan odamızın kurulmasına ve bugünlere gelmesine emek veren tüm büyüklerimizi saygı ve hürmetle anıyorum. Ebediyete intikal edenlere Allah’tan rahmet yaşayanlar sağlık diliyorum” şeklinde konuştu.

 

“Piri Reis Üniversitesi vakıf üniversiteleri arasında ilk sırada”

 

Piri Reis Üniversitesi hakkında bilgiler veren Kıran, “Odamızın imkanlarıyla kurulan Piri Reis Üniversitesi bizi gururlandırmaya devam ediyor. Yüksek Öğretim Kurumu tarafından yayınlanan üniversite izleme ve değerlendirme genel raporuna göre üniversitemiz uluslararası alanda yayınlanan dergilerde yayınlanan bilimsel eser dalında öğretim elemanı başına en çok yayın düşen üniversiteler arasında birçok iddialı üniversiteyi geride bırakarak üçüncü olmuştur. Üniversitemiz özellikle denizcilik alanında en iyi eğitim ve öğretimi sunma gayreti içindeyken, aynı zamanda bilimsel çalışmalara da büyük önem vermektedir. Akademisyenlerimizin 100’ün üzerinde makalesi uluslararası itibarlı dergilerde yayımlanmıştır. Yayımlanmış çalışmalardan önemli bir kısmı da denizcilik kapsamlı olmuştur. Çok önemli dergilerde makaleler seçkin uluslararası konferanslarda bilimsel tebliğler, öncü yayınevlerinin yayınladığı kitaplarda bölümler yazan akademisyenlerimiz daha kuruluşunun 12’inci yılında bilimsel dünyada önemli bir yer edinilmesini sağlamıştır. Konu bazlı bakılırsa; gemi inşa, deniz taşımacılığına ilişkin yeni gelişmeler, navigasyon yöntemleri, denizcilik eğitimi, Montrö Sözleşmesi, akıllı limanlar, Karadeniz’in değişen jeopolitiği, deniz tarihi, deniz işletmeciliği ve ekonomisi, lojistik yönetimi, makro ve mikro ekonomi, pazarlama yönetimi ve sanal market alışverişi, örgütsel davranış modelleri ve benzeri birçok alanda çalışmaya imza atılmıştır. Takip eden yıllarda da özellikle hukuk fakültesinin eklenmesiyle daha da fazla alanda yayın yapma imkanımız olacaktır. Yükseköğretim kurulunun aynı raporuna göre üniversitemiz, sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında yer almıştır. Türkiye üniversite memnuniyet araştırması 2020 sonuçlarına göre üniversitemiz devlet ve vakıf üniversitelerin genel memnuniyet sıralamasında 192 üniversite arasında A+ kategoride 11’inci sırada, 67 vakıf üniversitesi arasında ise birinci sırada yer almıştır. ÜniaAr Üstün Performans ödüllerinde gümüş ödülü alan rektörden biri rektörümüz Prof. Dr. Oral Erdoğan olmuştur. Tüm bu başarılarda emeği geçenleri yürekten kutluyor başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

7DENİZ / ÖZEL

Editör: Haber Merkezi