Toplantıda söz alan Zihni Memişoğlu, “Pandemi döneminde özellikle limanlarda gemi tedarik sektörü olarak çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Limanlarda gemilere ikmal yaparken her liman, giriş ücreti adı altında farklı ücretler alıyor. Bunun da gün geçtikçe biraz kontrol dışına çıktığını düşünüyoruz. 250 dolara kadar çıkan liman giriş ücretleri var. Biz sadece gemilere ikmal ve tedarik yaparken limanın herhangi bir olanağından faydalanmıyoruz. Aracımız limana yanaşmış gemiye ikmal yapmak için sadece liman giriş kapısını kullanıyor ve gemimizin kendi imkanlarıyla hareket ediyoruz. Bulunduğumuz oda çatısı altında genelde armatörlerin ağırlıklı olduğu bir sektörde hizmet veriyoruz. Normalde limanlarda geminin imkanlarıyla gemiye ikmal yapılır” şeklinde konuştu.

 

“Biz alanları şikayet edince almayanla da ücret almaya başladı”

 

Sanmar'dan 'Karbon Ayak İzi Raporu' Sanmar'dan 'Karbon Ayak İzi Raporu'

Ücret alan diğer limanlardan da bahseden Memişoğlu, “Habaş Limanı hiçbir şey yapmadan geminin ismini yazmış 1160 TL giriş ücreti almış. Safiport Limanı KDV dahil 2000 TL giriş ücreti alıyor. Atakaş İzmir 70 Dolar, İmport 59 Dolar, Yazıcı Demir Çelik  Limanı 100 dolar alıyor.  Biz hiçbir hizmet almıyoruz bu limanlardan. Kendi aracımızla giriyoruz, oradaki geminin ikmalini yapıp çıkıyoruz. Bazıları almıyordu, biz ne zaman ki alanları dile getirdik maalesef almayanlar da ücret almaya başladılar. Buna benzer birçok liman, gemi kumanya gözetim bedeli, bir kısmı kantar parası şeklinde farklı isimler altında ücret alıyorlar. Biz geçmişte gümrüklerden kaynaklı sıkıntılarımızı dile getiriyorduk ama maalesef son zamanlarda limanlar hepsinin önüne geçti. Biz gelişmiş ülkelerdeki duruma da baktık. Acaba dedik orada gemilere ikmal yapılırken ne tarz bir yol izleniyor? Örneğin Hamburg’da, Singapur’da nasıl oluyor ve Roterdam’da ikmal yaptığımız için orayı inceledim. Orada liman sahasına girdiğinizde terminal aracı sizi alıyor geminin yanına kadar size eşlik ediyor. İşiniz bitince de sizi liman sahası dışına kadar getiriyor” dedi.

Biz ücret alınmasın demiyoruz ama alınacaksa bu rakam makul olsun diyen Memişoğlu, “Bize makul bir şekilde giriş çıkış ücreti alınacaksa da bunu bir kurala bağlamak gerekiyor. Akılla izah edilemeyecek bir şekilde ücret alınamaz. Biz bunun bir kurala bağlanmasını talep ediyoruz” ifadesinde bulundu.

7DENİZ / ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi