İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yenikapı’daki metro kazılarında ortaya çıkan Theodosius Limanı ile arkeolojik kalıntıların sergileneceği bir ziyaret merkezi yapacak. İBB, merkezin mimari tasarımı için ulusal bir yarışma düzenliyor. 'Theodosius Limanı Arkeolojik Alanı Proje Yarışması' ilanı, Resmi Gazetede yayınlandı.

 

Yarışma birincisine 80 bin TL ödül 

 

Serbest, ulusal, mimarlık yarışmasında birincilik ödülü 80 bin TL, ikincilik ödülü 60 bin TL, üçüncülük ödülü ise 40 bin TL olacak. Yarışmada ayrıca 5 projeye de 30 bin TL mansiyon ödülü verilecek.

 

Proje teslim tarihi 26 Ekim 2020

 

Yarışma ilanına göre, son soru sorma tarihi 13 Ağustos 2020 olarak belirlendi. Projeler 26 Ekim 2020 tarihine kadar teslim edilebilecek. Posta ile teslim alım tarihi ise 30 Ekim 2020 tarihine kadar yapılabilecek. Jüri, projeleri 7 Kasım 2020 tarihinde değerlendirmeye başlayacak. Kolokyum ve ödül töreni ise 21 Kasım 2020 tarihinde yapılması planlanıyor.

 

 

Danışman jüri üyeleri 

 

Yarışmanın danışman jüri üyeleri; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çakılcıoğlu, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, İPA(Instrument for Pre-accession Assistance-Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı) Yarışmalar Koordinatörü Ömer Yılmaz olarak belirlendi.

 

Başkanlığını mimar Nevzat Oğuz Özer'in yapacağı asil jüri üyeleri ise mimar Zeynep Eres Özdoğan, mimar Cem Sorguç, peyzaj plancısı Ata Turak, inşaat mühendisi Tunç Tibet Akbaş isimlerinden oluşuyor.

 

Yenikapı'daki İstanbul tarihi 

 

İstanbul Yenikapı’da 2004 yılında başlayan arkeolojik kazılarda yaklaşık 13 metre derinlikte kültür dolgusu tespit edildi. İstanbul’un tarihi hakkında o günü değin bilinmeyen eşsiz bilgilere ulaşıldı. Bölgede Osmanlı tabakasının altında 12. ya da 13. yüzyıla tarihlenen bir kilise yapısı bulundu.

 

Bulgular arasında ilginç örnekler bulunuyor. 1500 yıllık fildişinden yapılmış zarlar, 8500 yıllık buğday başağı, Bizans dönemine ait ahşap sandaletin altındaki yazı şu yazı dikkat çekici: “Sağlıkta kullan hanımefendi, güzellikte ve mutlulukta giy”. Kazılarda 37 tekne bulundu.

 

Bir geminin mutfak bölümünde MS. 9. yüzyıla ait hasır sepet içinde vişne çekirdekleri, bir başka gemide 5. yüzyıla tarihlenen 127 tane Kırım tipi istiflenmiş amfora.  Buluntular arasında kandiller, oyun taşları, çanaklar, ahşap çapalar, demir çapalar, palangalar, gemicilikle ilgili eşyalar, ahşap ve deriden sandaletler ve taraklar yer alıyor. Toplamda 3 bin adet fildişi tarak ve 3 binden fazla sikke de bulundu. Kazılarda bulunan ayak izlerinin, ilk İstanbulluların 8000 yıllık ayak izleri olduğu tespit edildi.

 

Yarışmaya katılacaklarda aranacak koşullar

 

• TMMOB Mimarlar Odası’nın mimar, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nın peyzaj mimarı, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın inşaat mühendisi en az birer üyesini ekipte bulundurmak.

 

• Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyenler ve atayanlar arasında olmamak.

 

• Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörler ile bu kişilerin 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak.

 

• Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamak.

 

• Şartname alarak katılımcıların isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmek (Ekip olarak katılanlardan bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir).

 

• Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemi hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak.

 

• Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak.

 

• 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer kanunlardaki hükümler ve yönetmelikler gereğince geçici ve sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olmamak.

 

Yarışmaya katılmak isteyenler 100 TL (Yüz Türk Lirası) karşılığında yarışmaya kayıt yaptıracaklardır. Yarışma bedeli “YENİKAPI” açıklaması ile idareye ait banka hesabına, müelliflerden birinin ismi ile yatırılacaktır. Dekont, isim ve iletişim bilgileri ile raportörlük adresine e-posta yoluyla gönderilecektir. Yarışmaya kayıt için son tarih yarışma takviminde projelerin teslimi olarak belirtilen gündür.

 

Bu şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da tasarımları yarışmaya katılmamış sayılır ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına bildirilir.

 

Yarışma ilan detaylarına buradan ulaşabilirsiniz

 

7DENİZ 

Çanakkale'deki bot faciasında arama çalışmaları 12'nci gününde Çanakkale'deki bot faciasında arama çalışmaları 12'nci gününde

Editör: Haber Merkezi