Deniz Kuvvetleri'ne ait 23 gemi, 23 limanda ziyarete açıldı Deniz Kuvvetleri'ne ait 23 gemi, 23 limanda ziyarete açıldı

"T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Uluslararası Taşıtlarda ve Giriş Noktalarında Dezenfeksiyon" konulu bir duyuru yayımladı.

 

Yapılan duyuru şöyle:

 

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere “Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”in 28. maddesi gereği, uluslararası taşıtlarda ve uluslararası giriş noktalarında ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemleri Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan “Uluslararası Çalışan Taşıtlarda ve Giriş Noktalarında Uygulanacak İlaçlama İşlemlerine Dair Yönerge” çerçevesinde yürütülmektedir.

 

Genel Müdürlüğümüze intikal eden bilgilerden COVID-19 salgını çerçevesinde gemilerde yapılan ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemlerine dair çeşitli tereddütler yaşandığı görülmektedir. Gemilerde ve uluslararası giriş noktalarında COVID-19 salgını çerçevesinde yapılan ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemlerinin aşağıda belirtildiği şekilde yürütülmesi gerekmektedir:

 

1. Ülkemizde uygulanmakta olan seyahat kısıtlamaları nedeniyle yetkili firmaların uluslararası giriş noktalarına ulaşamamaları ve firmaların iş yoğunluğu nedeniyle yapılması gereken ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemlerinin gerçekleştirilmesinde zorluklar yaşanabilmektedir. Uluslararası Çalışan Taşıtlarda ve Giriş Noktalarında Uygulanacak İlaçlama İşlemlerine Dair Yönerge’nin 16. maddesinde: “Acil olarak ilaçlanması gereken uluslararası taşıtın veya giriş noktasının bulunduğu bölgeye yakın yetkili bir ilaçlama firması olmaması durumunda, ilaçlama işlemi, merkezin sorumlusu tarafından Genel Müdürlüğe bilgi verilmek kaydıyla, Müdürlükçe izin belgesi verilmiş firmalara yaptırılabilir.” denilmektedir. Bu çerçevede, COVID-19 salgını süresince uluslararası giriş noktalarında ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemleri öncelikle Genel Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş firmalarca, ihtiyaç halinde ise ilgili Sağlık Denetleme Merkezi’nin bilgisi dahilinde, İl Sağlık Müdürlüklerince izin verilmiş firmalarca yapılabilir.

 

2. İçerisinde COVID-19 kesin veya olası vakası bulunan gemilere ve yabancı limandan gelerek bakım için tersanelere giriş yapan gemilere bakım öncesi dezenfeksiyon işlemi yapılmalıdır.

 

3. Uluslararası sefer yapan gemilere ilaçlama firmalarınca yapılan dezenfeksiyon işlemleri geminin serbest pratika alması sonrasında yapılmalıdır.

 

4. Dezenfeksiyon işlemlerinde Bakanlığımız Bilim Kurulunca hazırlanan COVID-19 Rehberinde yer alan “Yüzey Temizliği Ve Dezenfeksiyonu İçin Önerilen Ürünler ve Özellikleri Tablosu” nda belirtilen dezenfeksiyon yöntemleri ve ürünleri kullanılmalıdır.

 

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Dr. Osman KAN

Genel Müdür

Editör: Haber Merkezi