Hopa Port Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ile Hopa Port'u masaya yatırdık. Gördük ki Hopa Port, Özer'in tabiriyle bir üst lige çıkmak için durmadan çalışıyor. Bir yandan 15 büyümeyi hedeflerken, diğer yandan, hem limanda elleçlenen yük çeşitliliğini artmaya, yapımı yeni tamamlanan LPG terminaliyle kaliteli ve uygun fiyatlı hizmet sunmaya ve proje yük taşımacılığına yeni bir soluk katmaya hazırlanıyor. Bir diğer hedef ise Karadeniz'in ilk Yeşil Limanı olmak! Özer'in vurguladığı bir diğer nokta ise tüm bunları yaparken bilgi desteğini Solonport Liman Otomasyonundan aldıkları…

Hopa Limanı ürün çeşitliliğini artırdı 2016'nın 2015'e kıyasla daha iyi bir yıl olduğunu dile getiren Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, 'Maliyetlerimizin düştüğü, gelirlerimizin arttığı bir yılı geride bıraktık. 2016 yük çeşitliliğimizin arttığı bir yıl oldu. Bu da bizim hedeflerimizden biriydi. Geçmişte Hopa Limanı ağırlıklı olarak bir kömür limanıyken, şimdi kömür dışında birçok ürünü de elleçliyoruz. Şöyle bir tablo çizebilirim; 2011-2012 arasında toplam iş hacmimiz 500 bin ton ve bunun 70'lik kısmı da kömür iken bugün tonajımız 900 bin ton ve kömürün bu tonaj içindeki ağırlığı de 50. Tonajımızın bu şekilde olmasıyla birlikte riski dağıtmış olduk' dedi. LPG terminaliyle daha uygun fiyatla daha kaliteli hizmet verilecek '2016'da öncelik verdiğimiz projelerden biri de LPG terminaliydi. Maalesef ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı, hem prosedürler, hem de izinler biraz gecikti. Biraz gecikmeli de olsa inşaatı 2016'nın ikinci yarısında tamamladık.

Şuanda LPG ihtisas gümrüğü ve LPG gemilerinin limanımıza yanaşması için gerekli olan her şeyi tamamladık. Sadece Denizcilik Müsteşarlığı ve Gümrük Müsteşarlığından uygunluk belirten izini bekliyoruz' diyen Özer, gelecek onay sonrasında Hopa Limanının Türkiye'de üçüncü şahıslara açık tek liman işletmesi olarak LPG terminaliyle yurt dışından LPG imalatı yapan bölgelere, hem daha uygun fiyatla, hem de daha kaliteli hizmetle LPG ticaretinin başlayacağının altını çizdi. Aşkale Çimento ile 5 yıllık sözleşme imzalandı Yapımı geçen sene biten çimento terminalinin bir diğer projeleri olduğunu söyleyen Özer, bölgenin en büyük çimento fabrikalarından biri olan Aşkale Çimento ile 5 yıllık bir sözleşme imzaladıklarını söyledi. Özer, 'Bu sözleşme kapsamında limandaki tüm siloların, işletilmesi ve kiralanması yöntemiyle Aşkale Çimento kendi terminalini Hopa Limanına kurmak için çalışmalarına başladı. Burada uçucu kül, çimento katkı malzemesi ve dökme çimento operasyonları başlayacak. Bu da limanımızdaki ürün çeşitliliğine katkı sağlayacak' dedi. Hopa Limanının güçlü tarafı proje yük taşımacılığı Proje yük taşımacılığı ve transit işlemleri alanında Hopa Limanının çok güçlü olduğunu vurgulayan Özer, Mart sonu Kasım ayları arasında Volga Kanalından Azop Denizinden Hazar Denizine Türkmenistan ve Kazakistan gibi ülkelere taşımaların başladığını ifade etti ve ilk proje gemisinin Nisan'da geldiğini açıkladı. Büyüme hedefi 15 2017 senesinden oldukça umutlu olduklarını ifade eden Özer, 'Özellikle bekleyen projelerimiz hayata geçerse, hem çok memnun, hem de 2017'yi çok başarılı bir şekilde tamamlamış olacağız. Öncelikli olarak büyüme hedefimizi 15 olarak belirledik. 1 milyon ton barajını geçerek küçük ölçekli bir liman olmaktan çıkıp orta ölçekli bir liman olmaya adım atacağız. Farklı bir ifadeyle bir üst lige geçiş yapacağız' dedi.Bir diğer hedef ise 'Yeşil Liman' olmak Özer, Hopa Limanının bir diğer hedefinin Yeşil Liman statüsüne çıkmak olduğunu vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: Bu yıl sonuna kadar entegre yönetim sistemlerini almış olan limanımızda, geri kalan bir iki süreci de tamamlayarak Avrupa Birliği kapsamında Greenport dediğimiz Yeşil Liman sertifikasını alarak Karadeniz'in ilk Yeşil Limanı olmayı hedefliyoruz.

Solonport yazılım ile limanda olan her şeyi anında takip ediyoruz 'Tüm bu bahsettiğimiz adımlar ve hedefler bizi ana hedefimizin olan Karadeniz'in örnek limanı olmaya taşıyacak. Bu konuda en önemli yardımcılarımızdan biri de kullandığımız yazılım; SolonPort Liman Otomasyonu, bize, gerek online takip, gerek raporlamaları ile dört dörtlük destek sağladığını belirtmek isterim. Biz, raporların elle tutulduğu dolayısıyla da kişilere bağlı olan veya alınan kayıtların eksik, raporlama ve geri bildirim göstergeleri bulunmayan bir liman değiliz. Hem kullanıcı, hem de yönetici olarak limanımıza dair her türlü bilgiye sahip olmayı oldukça önemli görüyoruz. Çünkü bu sayede hem önlem alabilecek, hem de iyileştirmeye gidebilecek durumdayız. Bu konuyla ilgili araştırma yaptığımız dönemde, önceki iş tecrübelerimiz, Solonport'un bu konudaki hizmeti ve Türk firması olması gibi kriterler neticesinde yazılımımızı bu firmadan kullanmaya karar verdik' diyen Özer, sözlerini şöyle bitiriyor; 'Biz bir Türk limanıyız.

Türk bilgisini yurt dışına ihraç eden bir firma Solonport. Ayrıca bizim haricimizde 12 Türk limanı da Solonport'la çalışıyor. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, bizim düşündüğümüzden çok daha hızlı bir şekilde, yaklaşık 6 aylık sürede Solonport'un baştan sona yüklemesini, eğitimlerini, operasyonunu ve verilerini kullanmaya başladık. Bizim için en önemli noktalarından biri de kullanım rahatlığı oldu. Kullanıcı dostu, her eğitim seviyesine hitap eden, bilginin kolayca raporlanabildiği bir yazılım. Bizi cezbeden bir diğer noktası da yöneticilere has bir konsolda, cep telefonunuzdan veya tabletinizden o an yapılan işi takip edebiliyorsunuz. Yük miktarı, o gün kesilen fatura, çalışan sayısı, geminin boşaltılma hızı gibi o an limanda yapılan her türlü işi online izleyebiliyorsunuz'.

(In English) Hopa Port is preparing to promote to the upper league with contributions of SolonPort We discussed Hopa Port with the General Manager of Hopa Port, Meriç Burçin Özer. During our conversation, we saw that Hopa Port is constantly working to promote to the top league as Özer says. While Hopa Port is aiming to grow by 15 on one hand, it is also preparing to increase the variety of freight handled by the port, to provide quality and affordable service with its newly completed LPG terminal, and to bring a new breath to the project freight transport. Another goal is to become the first Green Port of the Black Sea! Another point that Özer emphasizes is that they have received information support from Solonport Port Automation while doing all these...

Hopa Port increased its product range Hopa Port General Manager Meriç Burçin Özer emphasized that 2016 was a much better year than 2015 and said: 'We have left behind a year in which our costs have fallen and our income has increased. In the year of 2016, our freight diversity has been increased. This was one of our goals. In the past, Hopa Port was mainly a coal port. Now, we handle many products other than coal. ˮ LPG terminal will provide better quality service at a more affordable price Özer said: 'One of the projects we prioritized in 2016 was the LPG terminal. We have completed everything necessary for the LPG specialized customs and the connection of the LPG ships to the port. We are only waiting for the declaration of conformity from the Undersecretariat of Maritime Affairs and the Undersecretariat of Customs.' Özer also underlined the fact that Hopa Port will be the only port facility in Turkey with an LPG terminal open to third parties after getting this declaration of conformity, and as a result of this feature of the port, LPG business from abroad will start with more affordable price and better quality of service. The strength of Hopa Port is project freight transport Özer emphasized that Hopa Port is very strong in the field of project freight transport and transit operations.

He also stated that transportation from the Sea of Azov to the Caspian Sea and the Volga Channel destined to countries such as Turkmenistan and Kazakhstan between March and November had begun and that the first project ship arrived in April. Growth target 15 Özer, who expressed that they are quite hopeful from the year 2017, said, ˮwe will be very satisfied and will have completed 2017 very successfully, especially if our waiting projects realize.ˮ Another goal is to be a ˮGreen Portˮ Özer emphasized that another goal of the Hopa Port is to promote to the Green Port status and continued as follows: 'All these mentioned steps and targets will take us to our main target which is to be the exemplary port of the Black Sea. One of the most important helpers in this regard is the software we use, SolonPort Port Automation. I would like to point out that this software has provided us excellent support with both online tracking and reporting. We consider it important to have all kinds of knowledge about our port as both user and administrator. Thus, we are in a situation where we can take action and improve.'

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim