Ekmeğini uzun yıllardır denizden kazanan, tabiri caizse denize sevdalı biri Kaptan Zafer Akbulut. Kendisiyle gemi kaptanı olmak isteyen genç kardeşlerimize yol göstermesi için değerli bilgi ve deneyimlerini paylaşmasını istedik. “İyi bir kaptan olmak için öncelikle iyi bir deniz hayatı geçirmek gerekir. Kendisini gemi yönetimi, gemi hukuku, gemi işletmesi ve insan yönetimi konularından geliştirmesi önemlidir” diyen Akbulut, gençlerimize pek çok öneride bulundu. 

 

Gemi kaptanı unvanını almak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak yeterli mi?

 

Ülkemizde halkımızın olduğu gibi denizcilik okullarından mezunlarında yaptığı hatalardan biridir. Denizcilik okullarının güverte bölümünden mezun olanlar güverte zabiti (2.zabit ve 3.zabit) olarak gemide görev almaktadırlar. Belirli sürelerde gemilerde çalışıp sınavlara girerek 1. zabit ve daha sonra 1. zabit görevi ile gemilerde ön görülen sürede çalışıp ardından tekrar sınava tabii olarak gemi kaptanı unvanı alınmaktadır. Kısacası her mezun veya güverte zabitliği yapan zabitler, kartvizitine kaptan yazmaktadır ki maalesef bu yanlıştır. Çünkü gemilerde bilindiği gibi 4 tane kaptan değil 1 tane gemi kaptanı, 3 tane güverte zabiti vardır. Uluslararası olarak güverte zabitlerine “Officer” gemi kaptanlarına “Master” denilir. Bu durum dernek üyelerimizi de üzmektedir. Yıllarını denize vermiş, yıllarca zabitlik yaptıktan sonra gemi kaptanlığına yükselmiş değerli gemi kaptanlarımıza karşı bir haksızlık olarak düşünmekteyim.

Gemi kaptanlığı kariyer planlaması nasıl olmalı. Ayrıca genç kaptanlara önerileriniz neler?

 

Benim genç meslektaşlarıma en büyük önerim okullarını bitirdikten sonra güverte sabitlikleri sonunda gemi kaptanlığı ehliyetini alıp gemide en az 1 kontrat gemi kaptanı olarak çalışmaları, o stresi ve gururu yaşamalarıdır. Çünkü gemi kaptanı denizde tek başına olan kişidir. Personelini, gemisini, yükünü her türlü zorlu şartlarda koruyarak bir limandan diğer limana götürmeye çalışmaktadır.

 

Daha sonra karaya geçmek için uğraşmalarını ama denizle ve denizcilikle hiçbir zaman bağlarını koparmamalarını tavsiye ederim. Çünkü deniz sevdası bitmez, gün gelir bir gün tekrar denize gemilere dönmek gerekebilir. Bizlerde denizden geldik, ekmeğimizi denizden kazandık ve tekrar denizde dönebiliriz.

 

Nasıl bir mesleki tecrübe gerekli?

 

İyi bir gemi kaptanı olmak için iyi bir 2. ve 1. güverte zabiti olmak gerekir. Gemilerde yapılan tüm işleri genç kardeşlerimiz ancak bu görevlerdeyken üstlerinden öğrenebilirler. Bulundukları görevlerin bir üst görevini öğrenmeye çalışırlar ki yarın aynı göreve geldiklerinde hata yapmamak, görev bilinci içerisinde, alt kademedeki insanlara örnek olmaktır. İyi bir kaptan olmak için öncelikle iyi bir deniz hayatı geçirmek gerekir. Kendisini gemi yönetimi, gemi hukuku, gemi işletmesi ve insan yönetimi konularından geliştirmesi önemlidir.

Bizler gündelik hayatımızda taksi veya minibüs şoförüne de kaptan diyoruz. Bu sizleri incitiyor mu?

 

Maalesef benimde defalarca karşılaştığım ve her duyduğumda çok üzüldüğüm bir durum bu. Biz gemi kaptanları, yıllarca çalışıp bu onurlu göreve ulaşmaktayız. Ve en önemli onur ve gurur olan ülke bayrağını taşımaktayız. Bu durumda iken şoförlere kaptan denilmesi veya hayatında gemi kaptanlığı yapmamış veya kısa bir süre gemide çalışmış herkesin kendisini kaptan olarak tanıtması da bence bu mesleğin içindekilere yapılmış bir haksızlıktır diye düşünüyorum.

 

Türk boğazlarında ve limanlarında klavuz kaptanlık yapmak korona virüs nedeniyle sizce ne kadar güvenli?

 

Türk boğazlarında ve limanlarında görev yapan kanatsız melek kılavuz kaptanlarımız, bire bir her türlü bulaşıcı hastalıkla karşı karşıyadır. Çünkü her milletten gelen gemilere çıkan ve gemideki personelle yüz yüze olan kılavuz kaptanlardır. Teşekkür edeceğimiz meslek dallarından biri gemi kaptanları, tüm gemi personelleri ve bu gemilere boğazlarda ve limanlarda 24 saat hizmet veren tüm kılavuz kaptanlardır. Denizde olan herkes savaş, afet, deprem, bulaşıcı hastalık demeden 24 saat boyunca görevleri başındalardır. Hepsini bir gemi kaptanı ve kılavuz kaptan olarak gönülden alkışlıyorum. Tüm gemi personeli ve kılavuz kaptanlar korona virüsüne karşı gerekli bütün tedbirleri almışlar ve almaya devam etmektedirler. Gemilerde her türlü güvenlik en üst seviyededir.

 

Ne yazık ki yakın bir tarihte Cosco Shipping Bulker'in kaptanı İstanbul Boğazından geçiş yapmak için beklerken hayatını kaybetti. Tabii ki temennimiz hiç kimsenin hayatını kaybetmemesi ancak korona tehlikesiyle Türk denizcileri de gemi insanları karşı karşıya. Bu sektöre nasıl yansıyacak. İnsanlar gemilerde çalışmak istemeyebilirler. Bu da ciddi bir sorun olarak armatörlerin karşısına çıkabilir mi?

 

Maalesef korona virüsünden tüm denizde çalışanlar etkilenmişlerdir. Bu durumdan ilerde psikolojik ve sosyolojik sorunlar doğacaktır. Gemilerde çalışanlar etkilenmiştir ama karadakiler kadar değil bence. Neden diye soracak olursanız zaten gemi personeli kısıtlı şartlarda günlerce, haftalarca hatta aylarca bulundukları gemilerden çıkmamaktadır veya çıkamamaktadır. O yüzden denizciler için fark eden bir şey olmamıştır sadece farkı sevdiklerinden endişelenmeleridir. Ben her zaman diyorum 1 ay denizci gibi yaşamamız lazım ki bu virüsten mümkün olduğu kadar az hasarla atlatalım. Biz denizciler hayatımızı gemiye sığdırıyoruz, hayatımız o küçücük gemiler. Tüm dünya insanları inşallah az hasarla atlatır bu durumu.

Kaptan Zafer Akbulut Kimdir?

 

1974 Sivas-Suşehri doğumlu Kaptan Zafer Akbulut, 3 yaşındayken İstanbul’a taşınan 5 çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu. Babası gemilerde 25 yılı aşkın çalışmış ve Şehir Hatları vapurlarından emekli yağcı, annesi ise ev hanımıdır. İlk, orta ve lise eğitimini Kadıköy Fikirtepe’de bulunan devlet okullarında tamamlamıştır. 1993 yılında İTÜ Denizcilik Fakültesine (Eski adı ile YDO) girmiş, 1998 yılında mezun olmuştur. Yaklaşık 19 yıl boyunca çeşitli şirketlerde; güverte zabiti, gemi kaptanı, operasyon müdürü ve tersane müdürü olarak görev yapan Akbulut, 2017 yılı Şubat ayından itibaren Safi Holding’e bağlı Safi Port Derince Limanında Kılavuz Kaptan olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 erkek çocuk babası olan Akbulut, 2010 yılından itibaren Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulunda son 2 yıldır da  aynı dernekte Genel Sekreter olarak görev almaktadır.

'Ocean Alliance' hizmet kapasitesini artırıyor 'Ocean Alliance' hizmet kapasitesini artırıyor

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ / MART-NİSAN 2020 SAYISI

Editör: Haber Merkezi