Gimaş’ın Kurucusu Zihni Memişoğlu ile buluştuk. Kendisi, yılların tecrübesini, deneyimini ve bilgisini edinmiş bir yönetici. Yarınlara uzanan yolda en önemli noktaların, yetişmiş insan gücü, müşteriyle kurulan şeffaf iletişim ve etik değerler olduğuna inanan Memişoğlu “Biz ve armatörler de dahil olmak üzere herkes gemiye hizmet ediyoruz. Buradaki ana hedef, geminin ve çalışanlarının sağlıklı bir şekilde seyretmesi. O seyir esnasında hem gemi ve gemide çalışanların hem de armatörün mutlu olması ve para kazanması önemli” diyor ve ekliyor “Biz yıllardır yaptıklarımızın, biriktirdiklerimizin meyvesini topluyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor…”

 

-Gimaş’ın kuruluşundan başlayalım mı?

 

İkitelli’de 1992’de kurulduğumuzda 4-5 kişiydik. Bizim için 1992-1995 arası daha çok altyapımızı oluşturma ve tamamlama süreciyle geçti. O zamanlar uluslararası alanda bir girişimimiz de yoktu. Daha lokal bakıyorduk. Türkiye’de gemi tedarikinde iyi bir konumda olmayı hedefledik. İşe de buradan başladık. Daha sonra uluslararası fuarlara katıldık. O fuarlara gidip geldikçe başka bir dünya olduğunu gördük. O dünyada dolaştıkça da daha başka dünyalara doğru ilerledik. 1997’de Karaköy’de bir ofis açtık. Burası bizim için çok iyi bir hamle oldu. Bilinirliliğimizi artırdı ki biz bunu sonradan fark ettik. Tabii esasen bizi o günlerden bugünlere taşıyan nokta 92’de koyduğumuz prensiplerimizin bugün hala sıcaklığını koruması. Bence Gimaş’ın başarısı burada saklı. O prensipler de şunlar; kesinlikle müşteri odaklı çalışmamızdan taviz vermiyoruz. Müşterilerimizle ilişkilerimizi üçlü sacayağı olarak görüyoruz. Biz ve armatörler de dahil olmak üzere herkes gemiye hizmet ediyoruz. Buradaki ana hedef, geminin ve çalışanlarının sağlıklı bir şekilde seyretmesi. O seyir esnasında hem gemi ve gemide çalışanların hem de armatörün mutlu olması ve para kazanması önemli. Aslında durumu şöyle özetleyebiliriz: Geminin benden aldığı ürünü doğru bir şekilde tüketiyor olması lazım. Benim de bu işten kazanç elde etmem gerekli. Diğer taraftan armatörün de bu işten kazançlı çıkması önemli. Bu üçlü ilişkiyi doğru bir zemine oturttuktan sonra sürekliliği de peşi sıra geliyor zaten. Biz, bunu en başından beri en doğru yolda yapmayı hedefledik, bunu da bozmadan devam ettiriyoruz. Burada sadece kendi çıkarlarımızı değil, üç tarafın da çıkarlarını koruyoruz. Ayrıca tüm ilişkilerimizi şeffaflık zemini üzerine kuruyoruz. Hatamız varsa müşterimizin mutlaka bize iletmesini istiyoruz. Gerçekten hatalıysak da onun arkasında durur, hatamızı düzeltiriz.

 

 

Belli prensip ve ilkelerimiz var. Bunları müşterilerimiz de çalışanlarımız da biliyor. Kurulduğumuz günden bugüne kadar süregelen ilişkilerimiz mevcut ki şayet bu ilişkilerimiz yürümemiş olsaydı, biz de bu noktada olamazdık. Onlar bizim sadık müşterilerimiz, bizler de onların sadık tedarikçisiyiz. Bu müşterilerimiz sadece ülkemizden de değil. Dünyanın farklı ülkelerinde yer alan müşterilerimizle de aynı sıcak ilişkiyi koruduk ki bizi Rotterdam’da en çok destekleyen müşterilerimiz de yabancılar oldu. Bunu her zaman gururla söylüyorum. Beklentimin üzerinde bir destek gördük. Emin oldum ki şayet ilişkileriniz şeffaflık ilkesine oturmuşsa müşterileriniz her zaman sizi destekliyor ve yanınızda oluyor. Biz yıllardır yaptıklarımızın, biriktirdiklerimizin meyvesini topluyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor.

 

Anadoluport Yeşil Liman olma yolunda hızla ilerliyor Anadoluport Yeşil Liman olma yolunda hızla ilerliyor

‘İlerlemeyi çok ciddi bir serüven olarak görüyoruz’

 

-Bugün Gimaş’ı nasıl görüyorsunuz?

 

Şirket olarak kendimizi yolun başında görüyoruz. Büyüme yolunda ilerliyoruz ve bu ilerlemeyi çok ciddi bir serüven olarak görüyoruz. O günlerden bugünlere kat edilen her bir adımda ekip arkadaşlarımızın ve ailemizin çok emeği var. Bir aile şirketiyiz ve aile hala daha çok katkı sunuyor Gimaş’ın gelişimine. Artık ikinci nesil de işe koyuldu. Onlar da şirketin etik değerleri ve ahlakıyla yetişti. Eğer bu işi yapmak istiyorlarsa başlayacakları yerin en alt kademe olması gerektiğine inanıyorum. Erkekse direkt operasyondan işe başlıyor. Büyük Gimaş ailesi bu işi severek ve benimseyerek yapıyor. Böyle olduğumuz sürece de daha ileriye gideceğimize inanıyorum. 

 

 

Benim hayatım burası. İşim aynı zamanda hobim. Hızlı bir ekibe sahibiz ki bu başarıda çok önemli. Ekibiniz iyiyse ve işine de hakimse şanslısınız demektir çünkü işini bilen insanlarla işiniz kolaylaşıyor.  

 

-Nasıl bir ağa sahipsiniz?

 

Merkez ofisimiz ve depolarımız İstanbul İkitelli’de. Altı sene evvel Mersin’de bir depo kurduk. Burası Akdeniz Bölgesi’ne tedarik sağlıyor. Tuzla’da gemilerin günlük ziyaretleri için bir ofisimiz var. Aynı zamanda pazarlama ofisimiz de bulunuyor. Burayı ise 7 sene evvel kurduk. Rotterdam ofisimizi ve depomuzu ise 3 sene önce kurduk. Rotterdam’da şu anda 12 kişi çalışıyor. Burada hızla büyüyoruz. Bizim için önemli bir lokasyon. Belçika’ya çok yakın, Amsterdam, Fransa, Almanya birkaç saat mesafede. Açıkçası tüm kuzey Avrupa’yı Rotterdam’dan yönetebiliyoruz. 

 

-Rotterdam’da istediğiniz başarıyı yakaladınız mı?

 

Burada bir talep yarattık. Gayet iyi ilerliyoruz. Ümit ediyorum ki 2 sene içinde çok daha iyi olacak. Attığımız adımdan çok memnunuz. Oradaki ekibimizle var gücümüzle çalışıyoruz. Bir yandan işleri daha iyi noktalara ulaştırmak için diğer yandan da talebimizi artırmak için emek veriyoruz. Bizimle iş yapan firmaların mutluluğu önceliğimiz. Bunu sağladık, bu şekilde de büyümeye devam edeceğimize inanıyorum. Burası oldukça büyük bir pazar.

 

 

‘En iyisini yapmaya çalışıyoruz’

 

-Ürün yelpazenizden bahseder misiniz?

 

Siz gemiyi yüzen bir ada olarak düşünün. Bu yüzen adanın içinde yaşayan insanlar var. Biz hem bu insanların ihtiyaçlarını karşılıyoruz hem de bu yüzen adanın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunun içerisine her şey giriyor. Yüzen adanın ana aksamı dışında birçok günlük tüketim malzemelerini karşılıyoruz.  Çok çeşitli ürün olduğu için bunların kalitesini bir standartta tutturmak zor. Ama yılların vermiş olduğu tecrübe ve deneyimimiz bu noktada ortaya çıkıyor. Ürün kalitesinde çok farklılıklar var. Burada müşterinin doğru ihtiyacını bulmak ve kaliteli ürüne uygun fiyatla ulaşmasını sağlamak gerekiyor. Dolayısıyla en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

 

-Gelelim Gimaş’ın neden tercih edilmesi gerektiğine….

 

Öncelikle Gimaş’ı tercih edenler iyi bir servis alır. Güçlü bir servis ağına sahibiz. Kaliteli, kabul edilebilir ve makul bir ürün gamımız var. Tüm bunların yanında uygun bir fiyatlandırma politikası uygulamaktayız. Diğer taraftan müşterilerimiz siparişlerini verdikleri andan itibaren rahatlayabilirler. Çünkü tüm operasyonel yükü üzerlerinden alıyoruz. Tüm süreçleri takip ediyoruz. Operasyon sırasında ürünler şayet zarar görmüş ise hemen değişimlerini sağlıyor ve bunu onlara yansıtmıyoruz.

 

‘Önemli olan doğru ürünü doğru fiyata sunmak’

 

-Maliyet bu işin hangi noktasında en doğru konumunu alır?

 

Henry Ford’un güzel bir sözü var: Ucuz mal alacak kadar zengin değilim. Çok ucuz mal alırsanız iki kere satın alırsınız. Bu yüzden çok ucuz mal satmıyoruz. Önemli olan doğru ürünün doğru fiyatla müşteriye sunulması olduğuna inanıyorum ki bunu da müşterilerimize söylüyoruz. Diğer taraftan ürün yelpazesi çok geniş. Tüm ürünlerin aynı kalitede olabilmesi açıkçası pek mümkün değil. Lakin biz özellikle bu noktaya dikkat ediyor ve ortalama bir kalite yakalamaya çalışıyoruz. Ayrıca burada tek faktör ürünün fiyatlandırılması değil. Bir de bu işin operasyonel maliyeti var. İstanbul, ikmal anlamında son yıllarda Avrupa’nın en pahalı noktalarından biri olma yolunda hızla ilerliyor. Aşırı maliyetler, İstanbul’un ikmal noktası olma hedefinde ters etki yaratabilecek noktada. Biz müşterilerimizle belirli bir fiyat üzerinden anlaşıyoruz ancak İstanbul’da sürpriz maliyetlerle karılaşma olasılığınız çok yüksek ve bunu da müşteriye yansıtma olasılığınız pek yok. Çünkü yansıttığınızda müşterilerinizle ilişkileriniz zedelenmeye başlıyor. Dolayısıyla bunları cebinizden karşılamak durumunda kalmanız da söz konusu. Bunun en kısa sürede çözülmesi gerektiği kanaatindeyim.

 

 

‘Hedeflerimize doğru ilerliyoruz’

 

-2019’u nasıl görüyorsunuz?

 

2018’i iyi bir yıl olarak kapadık. 2019’un ilk çeyreğinde de iyi bir ivme yakaladık. Hedeflerimize doğru ilerlediğimizi söyleyebilirim. Dünya zor bir dönemden geçiyor ama ben pozitif biriyim. Üç sene önce ileriye yönelik hangi hedefleri koyduysak aynı yolda ilerlemeye devam ediyoruz. Tabii tedbiri elden bırakmıyoruz. Devir hesap devri. Gücünüz olduğu sürece iş yapabilirsiniz ki burada insan gücü çok önemli. Eğer, yetişmiş insan gücüne sahipseniz hedeflerinize ulaşmanız daha kolay.

 

-Son sorumuzu Deniz Ticaret Odası’nın yeni yönetim şekli üzerine sormak isteriz. Siz de Yönetim Kurulu Yedek Üyesisiniz…

 

Tamer Başkanımız çok başarılı. Mücadele ediyor, koşturuyor. Ben inanıyorum ki çok daha iyiye gidecek. Sektörümüzün sorunları çözülecek. Biz de destek olmaya çalışacağız. Bize, ne zaman nerede görev düşerse her türlü gayreti sunacağızdır. Başkanımız liderlik vasfını gayet iyi üstleniyor, bize bu noktada hedefe giden yolda destek olmak düşüyor. Zaman içinde her şeyin çok daha iyi olacağını düşünüyorum.

 

İbrahim KOCAMIŞ

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi