Şubat 2018'de inşası başlayan Hatay Deniz Otobüsü Terminali'ni (HADO) yolcu taşımacılığına hazır hale geldiğine işaret eden Liman Planlama ve Operasyon Uzmanı Erdem Çelenk, 7deniz.net için kaleme aldığı "Bitsin Artık Bu Hasret" başlıklı yazısında yeni limanın ülke ekonomisine katkı sağlayacağını belirtti. 

 

Çelenk'in yazısı şöyle; 

 

"Akdeniz’in incisi Hatay’a ve ülke turizmine ekonomik yarar sağlayacak olan ve yapımına Şubat 2018 yılında başlanan Hatay deniz otobüsü terminali (HADO), 4,5 yılın sonunda uluslararası yolcu taşımacılığına hazır hale geldi. İskenderun’a yaklaşık 24 km uzaklıkta olan Arsuz’un Madenli Mahallesi sınırları içerisinde bulunan terminal; Eksiksiz olarak deniz aracı yanaştırmaya ve ayırmaya yönelik tüm donanım ve ekipmanlarıyla faaliyete geçmeyi bekliyor. 

 

300 - 330 kişi kapasiteyle deniz sahnesine çıkacak olan HADO, birçok kültürün birbiriyle etkileşim yolunu açarak kültürler arası diyalogların gelişmesine, tarihi ve doğal değerlerin tanıtılmasına olanak sağlayacaktır.

 

500 gros tonaj altı deniz araçlarına hizmet verecek olan HADO, Ülkemize ve Hatay şehrine ekonomik katkılar sağlayarak önemli bir rol üstlenecektir. Ülkemizi dünyaya tanıtmakla birlikte döviz girişi sağlayarak ekonomimizi canlandıracaktır.

 

Evyapport'ta hasar gören vinçlerin sökümü sürüyor Evyapport'ta hasar gören vinçlerin sökümü sürüyor

Mega yatların uğrak noktası olacak olan HADO, birçok vatandaşımıza istihdam fırsatı yaratacaktır.

 

Yetkililerin açıklamalarına göre gerekli izinler alındı. HADO‘nun denize açılması yönündeki engeller artık yok. Yakın zamanda Hatay Deniz Otobüsü ve Yat limanına ilişkin uluslararası giriş – çıkışlara açık "Daimi hudut kapısı" olarak tespit edildiğine dair karar resmi gazete de yayınlandı.

 

İlk olarak önümüzdeki aylarda KKTC’nin Gazimağusa limanı ile karşılıklı sefer yapılması planlansa da pandemi şartları bunun önüne geçmektedir.

 

Faaliyete geçmesinden hemen sonra; gerekli alt yapıların da oluşması durumunda Beyrut ve Mersin’e de sefer düzenlenmesi bekleniyor.

 

HADO’nun bir an önce faaliyete geçmesini sabırsızlıkla bekliyor ve…

 

Nazım’ında dediği gibi;

 

Biz artık şarkı dinlemek değil, şarkı söylemek istiyoruz"

 

 


Erdem ÇELENK

Liman Planlama ve Operasyon Uzmanı

[email protected]

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi