TÜRKLİM Olağan Genel Kurulu sonrası Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, derneğin özel programı kapsamında “2019 yılında Türkiye ve Dünyadaki Beklentiler” konulu bir sohbet gerçekleştirdi. Türkiye Ekonomisi ve gündemi üzerinde görüşlerini bildiren Güldağ, sohbet sonrası katılımcıların sorularını tek tek yanıtladı.

İYİMSER VE KÖTÜMSER YAAKLAŞIM

2019 ekonomisini 2 yönli ele alan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ şunları söyledi: "2019 yılı dünya ekonomisini İYİMSER ve KÖTÜMSER olarak ele alabiliriz. Burada PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ, KONJÖNKTÖR gibi konuları da değerlendirme içerisinde tutmakta fayda var. Kötümser yaklaşımda ekonominin daha da derinleşeceğini düşünebiliriz. 2019 ve 2020 yılları dünya ekonomisi için son derece kırılgan olacaktır. Dünya büyümesi 4 olarak gerçekleşecek ama aslında bu bir daralmaya işsarettir. Türkiye'de ise ortala 1.4'lük bir büyüme olacaktır. İyimser yaklaşımda ise ekonomik krizin çabuk atlatılacağı ve krizin bu anlamda bir fırsat yaratacağı düşünülüyor.

ABD, ÇİN'İ TEHDİT GÖRÜYOR

Dünya ekonomisinde ABD'nin rolü ve tutunduğu tavır hem önemli hem de belirleyicidir. ABD, klasik anlamda Çin'i bir tehdit görüyor ve gümrük vergileri ile de zaten bunu ortaya koyuyor. Dünya arenasında Almanya gerçeğini de göz ardı etmemek lazım. Büyüyen ve gelişen bir Almanya da dünya ekonomisinin oyun kurucu aktörleri arasında yer alıyor.

DÜNYAYA BAKIŞ

Dünya ekonomisini incelemeden Türkiye ekonomisinden söz etmek mümkün değildir. Dünyada ciddi bir resesyondan bahsediliyor. Bu resesyonun bize etkisini ilerleyen zamanlarda birlikte göreceğiz.

KRİZ KÜLTÜRÜ OLAN BİR ÜLKEYİZ

Aslında Türkiye, 90'lı yıllardan başlamak üzere 2001, 2009 gibi önemli krizleri atlattı. Üstelik bu krizleri atlatırken güçlenerek bu durumdan çıktık. Şimdi bu krizi de iyimser tabloya baktığımızda atlatmamız için bir neden yok. Çünkü kriz kültürü, krizi yönetme kültürü olan bir ülkeyiz. Bunu değerlendirmeliyiz."

AHMET DOĞAN

 

Sigortacılar köprü faciası nedeniyle rekor ödeme yapmaya hazırlanıyor Sigortacılar köprü faciası nedeniyle rekor ödeme yapmaya hazırlanıyor

Editör: Haber Merkezi