İran yerel televizyon kanallarına açıklama yapan İran Devrim Muhafızları, dün itibariyle Panama bayraklı, 1,899 dedveyt tonajlı tankerin gözaltına alındığını duyurdu. Ele geçirilen tanker; Dubai’s Prime Tankers firması tarafından yönetiliyordu. ABD Başkanı Donald Trump bu konuyla ilgili olarak İran’a ait olan drone’un ABD’ye ait olan donanma gemisi için tehlike oluşturduğunu, bu nedenden dolayı drone’u ateş ederek düşürdüklerini dün itibariyle ifade etti.

 

İran’ın güneyinde yer alan Larak Adası’nda Pazar günü sıkıntılı bir çağrı alındı. TankerTrackers’ta yer alan habere göre tanker; yük işlemleri için Larak Adası’nda bekliyordu. Basra Körfezi’nde yer alan Larak Adası’nda yakıt kaçakçılığı yapan yabancı gemiye el konmuş durumda. Gemi’de tehlike çağrısı alan İranlı yetkililer, gemi hakkında araştırmalar yaptı. Araştırmalar sonucunda geminin; yakıt kaçakçılığı yaptığı ortaya çıktı. İranlı yetkililer gemi hakkında mahkeme kararı çıkarttı. Karar sonucunda gemi gözaltına alındı. Gözaltına alınan The Riah adlı gemi 12 mürettebattan oluşuyor.

 

Türkiye'den Gazze'ye yardım için yola çıkan 9. gemi El-Ariş Limanı'nda Türkiye'den Gazze'ye yardım için yola çıkan 9. gemi El-Ariş Limanı'nda

Basra Körfezi son birkaç aydır gergin durumda. Basra Körfezi’nde 6 kez gemiye saldırı yaşandı. İngiliz tankeri, 2 hafta önce İran’ın VLCC’si ile bir yakınlaşma yaşadı. İran’ın VLCC gemisi; Cebelitarık’tan yaptırım uygulanan Suriye’ye yakıt taşıyordu. Bu gelişmelerden sonra ABD Başkanı Donald Trump, dün itibariyle bir açıklama yaptı. Trump açıklamasında, İran’a ait olan drone’un; ABD’ye ait olan donanma gemilerinin üzerinde, güvenliği tehlikeye düşürecek şekilde yüksek uçuş yaptığını, güvenlik sebebiyle de drone’un düşürüldüğünü ifade etti. İran ise ABD Başkanı Donald Trump’u yalanladı. İranlı yetkililer, herhangi bir drone’un dün itibariyle düşürülmediğini söyledi.

 

Çeviri - Atılay AŞKALE

Editör: Haber Merkezi