Dünyanın en eşsiz mavi tur ve turizm destinasyonlarından biri olan Ege kıyıları, güzelliğinin yanı sıra kirlilikle mücadelede de gündem oluyor. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Ege sahillerinin bazı koylarında çöp kovaları bulunurken daha ıssız yerlerde çöp kovası olmaması nedeniyle doğada pet şişe, teneke içecek kutuları, naylon poşetler ve ambalaj atıkları göze çarpıyor. Bazı derneklerin ve belediyelerin bu konuda çalışmaları olsa da tüm bölgenin temizliği konusunda daha geniş bir çalışmaya ihtiyaç olduğu açığa çıkıyor.

Türkiye'den Gazze'ye yardım için yola çıkan 9. gemi El-Ariş Limanı'nda Türkiye'den Gazze'ye yardım için yola çıkan 9. gemi El-Ariş Limanı'nda

 

 

Temizlik en önemli gündemlerden biri

 

Muğla’daki denizciler, cennet koylarıyla dünyanın en güzide yerlerinden biri olan Göcek’te kendi bireysel çabalarıyla kirlilikle mücadele ediyor. Denizciler, kirliliğe karşı açtıkları savaşı bir üst düzeye taşıyarak, sosyal sorumluluk projeleri ile toplumsal bir bilinç yaratmayı hedefliyor.

 

Göcek’teki koyların temizliği için mücadele eden Tüm Yat İşletmecileri, Brokerleri, Acenteleri ve Yatırımcıları Derneği (TYBA) Başkanı Şeref Sevi, “Buranın en büyük gelir kaynağı turizm. Dolayısıyla mavi yolculuk işi yapılıyor. Ülke içinde ve dışında tekne işi yapılıyor. Doğal olarak kullandığımız alan en büyük sermayemiz ve kıyılarımızın temizliği de bizim en önemli gündemlerimiz arasında” dedi.

 

 

Amaç toplumsal bilinç yaratmak

 

Hem derneğin hem de üyelerinin bu konuda büyük bir özveri içinde olduğuna işaret eden Sevi, “Kentimizin, yaşadığımız yerin, teknemizin temiz olmasına özen gösteriyoruz. Bu konuda doğal olarak sorumlu hissediyoruz. Ancak bunun önüne geçmek için henüz proje aşamasına gelmeyen konuştuğumuz bazı konular var. Zamanı gelince paylaşacağız. Ancak en büyük hedefimiz bu konuda toplumsal bir bilinç yaratmak” diye konuştu.

 

Teknelere giden naylon poşetler için çözüm arayışları

 

Muğla Belediyesi’nin ve Turmepa’nın bu konuda koordineli bazı çalışmaları olduğunu vurguluyan Sevi, “Koylarımızın temizliği rutinimizin bir parçası. Yani hem koyların, hem çevrenin hem de teknelerin temizliğini doğal bir süreç içinde bir kampanyaya ihtiyaç olmadan da sürdürüyoruz. Özellikle konuştuğumuz konulardan biri teknelere alışveriş sırasında giden naylon poşetlere çözüm bulma. Ambalajları tekneler için nasıl ayarlayabiliriz konusunu önümüzdeki günlerde projelendirmeye çalışacağız. En birinci şey bu” ifadelerini kullandı.

 

 

‘Eğitim çalışmaları yapacağız’

 

Sevi, şöyle devam etti: “Bununla birlikte bilinçlendirme çalışmaları kapsamında sürekli eğitim ile ilgili planlama yapılmalı. Bu anlamda önümüzdeki süreçte personeli ve kaptanları eğitmek ve hatta genel olarak tüm yolcuları bilgilendirmek konusunda bazı çalışmalar yapacağız. Genele dönük çalışmaları konuşuyoruz. Çünkü inayorum ki, bu bir tek derneklerle veya salt belediyelerle sınırlı bir iş değil. Bu sahilden, denizden ekmek yiyen balıkçısından, yatçısına kadar herkesin meselesi ve herkesin bir rolü var.”

 

 

‘Koyları temizleyecek bir bilinç ve organizasyon şart’

 

Denizlerin ve kıyıların temizliği için hem bireysel olarak sorumluluk sahibi olan hem de çevresininin bu konuda aktif olması için çabalayan Ata Yachting Genel Müdürü Kaptan Ali Burçin Eke, dünyada eşi benzeri olmayan ülkemizin Güneybatı sahillerinin günübirlik tur teknelerinin yarattığı kirliliğin teknelerin sayılarının artmasına paralel olarak artış gösterdiğine işaret etti.

 

 

Kirliliğin önlenmesi için yerel sivil toplum örgütlerinin çabaları olduğuna dikkat çeken Eke, “Ancak kurumsal bazda buna çözüm bulunmuş değil. Koyları temizleyecek bir bilincin oluşması ve organizasyonun yapılması şart” dedi.

 

TYBA Derneği ve Muğla Belediyesi ile çözüm için ortak çalışmalar yürüten Eke, bireysel olarakta tekne ile gittiği koyları temizlemeye çalışıyor.

 

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi