Ülkemizin dünya lideri olması uğruna hayatımızı ortaya koyduk Ülkemizin dünya lideri olması uğruna hayatımızı ortaya koyduk

4 Eylül’de kapılarını açan SMM Hamburg 2018 Fuarı tüm hızı ve yoğunluğuyla devam ediyor. GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran ve heyeti de fuara katılan Türk firmalarını ziyaret ederek, firmalara iyi fuarlar dileklerini iletip GİSBİR olarak desteklerini gösterdi. Ziyaretlerin akşamında ise GİSBİR tarafından Hamburg’da yemekli bir davet organize edildi. Oldukça yoğun katılımla gerçekleşen davetle ilgili olarak Başkan Murat Kıran, “İlk defa SMM Hamburg’da böyle bir organizasyon düzenliyoruz. Bu yemeği yapmaktaki amacımız, burada ikameti olan armatörlerle bir araya gelmekti” açıklamasını yaptı. Fuarda bir araya geldiğimiz GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran fuara ve davete ilişkin değerlendirmelerini 7Deniz’le paylaştı.

Başkan Kıran, fuar hakkında şunları söyledi: “SMM Fuarı, denizcilikle ilgili dünyanın en büyük dördüncü fuarı. Bakıldığından en çok Posedonia(Yunanistan) ve SMM (Hamburg) fuarları yoğun katılımla geçiyor. Hamburg’ta çok güzel bir ortamdayız. SMM Hamburg Fuarı katılımcılarına baktığınızda 2 bin 200 ayrı katılımcı var. 50 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Türkiye olarak 100’ün üzerinde bir firma ile katılım sağladık. Fuara katılan Türk firmalarını ayrı ayrı gezdim, ziyaret ettim. Hepsine hayırlı olsun dileklerimi ilettim. Yan sanayiden tersanelere kadar çok geniş bir yelpazede katılım var. Sadece katılımcılar değil, fuarı gezen ziyaretçiler de kendi yaptıklarını burada anlatıyor. Maliyetler biraz yüksek. Öte yandan sancak varlığımızı her zaman sürdürmeliyiz. Fuarlarda bir kartvizit verdiğiniz kişi sizi 4 yıl sonra bile size dönüş yapabilir.

Buraya katılan frmalar, dünya çapında firmalar... Bölge çapında katılan firmalar ise dostluklarını pekiştiriyor. Şu anda ülkemizde bir ekonomik sıkıntı var. Bunu da daha fazla çalışarak atlatabiliriz. Teminat mektubu, bizim olmazsa olmazımızdır. Burada bazı soru işaretleri var. Biz, gemi inşa sanayi olarak ilgili Bakanlıklarımıza konuyla ilgili mektup yazdık ve bu konularda yardımlarını talep ettik. En azından bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz. Türkiye ticaretinin baltalanmaması lazım. Gemi inşa sanayi olarak hem bölgenin hem de tüm dünyanın işini yapar hale geldik. Bizim dışımızdaki meslaktaşlarımız yüzde 50-60 daha fazla fiyat istiyorlar. Üstelik bizlerin diğer firmalarla dostane ilişkileri var. Bu süreçte yapmamız gereken en az zararla bu süreci atlatmak. Bilgi ve birikimimizi, ikili ilişkilierimizi burada kullanmalıyız. Ülkemize döviz getiren bir sektör olmaya devam edeceğiz. Fuarın tüm paydaşlara, katılımcılara, ziyaretçilere ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

SMM HAMBURG’DA GİSBİR’İN İLK ORGANİZASYONU DÜZENLENDİ

Ziyaretlerin akşamında ise GİSBİR tarafından Hamburg’da yemekli davet organize edildi. İlk defa SMM Hamburg’da böyle bir organizasyon düzenlediklerini dile getiren Murat Kıran, “Çok güzel bir gece geçirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başta Saruhan Bozyakalı olmak üzere, Nurettin Çalışkan Bey’e, sekretaryamıza kısacası tüm ekibimize emeklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Bu, ilk defa yaptığımız bir organizasyon oldu. Yer seçiminden yemek seçimine kadar çok güzel oldu. Bu yemeği yapmaktaki amacımız; burada ikameti olan armatörlerle bir araya gelmekti.

Yaklaşık 150 kişi davetimize icabet etti. Hepsine çok teşekkür ederim. Kokteyl tarzında olması vesilesiyle çok sıcak oldu. İçinde olduğumuz şartlar gereği iki ülke vatandaşları olarak karşı karşıya geldiğimizde aslında aynı lisanı konuştuğumuzu, ortak bir paydada buluştuğumuzu gördük. Ortadaki bilgi kirliliğini kaldırdık. Gerek fuar olsun, gerek yaşadığımız gece olsun hepsinden bir tecrübe kazandık. Bu kaynaşmayı devam ettirip her yıl fuarla pekiştirmeyi amaçlıyoruz. Bizlerin iş dünyası aktörleri olarak sürekli iletişim halinde olmamız ülkelerimizin menfaatinedir” bilgilerini paylaştı.

İBRAHİM KOCAMIŞ / 7DENİZ  

Editör: Haber Merkezi