Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri (GİSBİR) yönetim kurulu, Murat Kıran başkanlığında video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

IMO MEPC 81. dönem toplantısında yeni kararlar IMO MEPC 81. dönem toplantısında yeni kararlar

 

Toplantıda güncel konuların yanı sıra Ulaştırma ve Altlapı Bakanlığı, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'nden gelen Tuzla Koyu Büyüme Planı konulu yazı görüşüldü. GİSBİR Mali Danışmanı Murat Erişti, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı orta vadeli program hakkında yönetim kurulunu bilgilendirdi.

 

Toplantının detaylarını aktaran GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, GİSBİR yönetiminin pandemiye rağmen 27'nci kez toplandığını belirtti. Toplantıda önemli konuların ele alındığını dile getiren Kıran, iklim değişikliği ve küserel ısınmanın en önemli gündemlerinden olduğu kaydetti.

 

"Dünya çok hızlı bir şekilde dekarbonizasyon noktasında şekilleniyor" diyen Kıran, buna ayak uydurabilenlerin daha hızlı yol alabileceklerine işaret ederek şöyle devam etti: "Bu doğrultuda da ilk hazırlıkları şöyle görüyoruz. Özellikle bizim gibi ihracat yapan ülkeler bu işten çok etkilenecekler. Çünkü kurallar ağır. Olmalı da. Çünkü çevreyle alakalı. İklimler değişiyor. Küresel ısınma ciddi bir boyuta geldi. Dünyanın ortalama sıcaklığı 1.2 derece artmış durumda. Önümüzdeki 10 yılda daha da artacağı söyleniyor. Biz bugünün yaşayan insaları olarak bunun için önlemler almak zorundayız. Biz GİSBİR olarak bu konuda çok duyarlıyız. Tam destek oluyoruz. AB Büyükelçimiz ile geçen hafta bir toplantımız oldu. Bu hazırlıkları ülke olarak yapmamız gerekiyor. Bu sadece bizi değil, bacası olan tüm saniyimizi ilgilendiriyor. Kademeli bir geçiş düşünüyorlar ama tamamlayamamak konusunda bazı kotaları satın almak gibi bir opsiyon var. Tabi bunların hepsi para ve maliyet artışı demek. Maliyetleriniz arttığı zaman da ihracat noktasında sıkıntılar yaşarsınız. En geç 2024 gibi bu kurallar standartlar noktasında hayatımıza girmiş olacak. Bunları iyi çalışmamız lazım."

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi