Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın her yıl düzenlediği girişimcilik yarışmasında 500 şirket arasından Türkiye birincisi olan Entella şirketi, Fransa’nın Lille kentinde 5 temmuzda gerçekleşen Avrupa yarışmalarında ise 39 bin yarışmacı grup arasından birincilikle ülkeye döndü. Aynı lisede okuyan ve yaşları ortalama olarak 16 olan Arya Yurdacan, Ece Eyüboğlu, Ece Yakın, Alara Kaymak, Can Ata, Kerem Uysal, Emir Yılmazcan, Tuna Işık, Melis Erdoğan ve Öykü Ulusay isimli genç girişimcilerin kurduğu Entella isimli şirket ile girişimcilik yolculuğunda istediklerinde ne kadar başarılı olabileceklerini kanıtladıkları gibi geliştirdikleri Mareen isimli deniz yüzeyindeki katı atıkları dönüştüren ürün ile Türkiye’de de bir ilke imza attı. Genç girişimciler Türkiye ve Avrupa birinciliğinin yanı sıra insanlığa yararlı ve tüm gezegen için faydalı olan bir ürün geliştirdikleri için ayrıca ‘FedEx Access Award’ Özel Ödülü’ne de sahip oldu.

 

 

Okul bünyesinde bir girişimcilik kulübü olarak başlayan öğrenciler geliştirdikleri deniz yüzeyindeki katı atıkları temizleme ürünü ile günümüzün en can alıcı sorunlarından biri olan deniz kirliliğine çözüm bulmak için yola çıktılar. Yolculuklarının başında iken hem ilk defa bir proje geliştirdikleri hem de böylesine büyük bir soruna çözüm bulmak amacıyla yola çıktıkları için herkesin “Çok zor, yapamazsınız, başaramazsınız” söylemlerinin karşısında yılmadan projelerine dört elle sarılarak büyük bir başarıya imza attılar.

 

 

İstanbul’daki deniz kirliliğinden yola çıkarak geliştirdikleri Mareen isimli ürün ile amaçlarının dünyada ve Türkiye’de yaşanan kirlilik sorununa çözüm bulmak olduğunu belirten Entella kurucu üyelerinden Melis Erdoğan, “Denizlerimiz girilmeyecek kadar kötü. Bu hem ülkemizde hem de dünyada çok büyük bir sorun olduğunu fark ettik. Ve bu fikir etrafında birleşerek çözüm bulmaya çalıştık. Deniz kirliliği sokaktan geçen herhangi birinin de, evinden hiç çıkmayan birinin de dikkat etmesi gereken bir konu. Sonuçta bu bizim ülkemiz ve kıyılarımız. Duyarlılık gerektiren bir konu ve bu nedenle ilgilendik” dedi. Projeye ilk başladıklarında görüştükleri kişi veya kurumların “Yapamazsınız, başaramazsınız, çok zor” gibi tepkileriyle karşılaştıklarını belirten Erdoğan, “Lise öğrencisi olduğumuz için pek de ciddiye alınmadık” dedi.

 

 

Ürünün patenti alınıp pazara sunulacak

 

Mareen isimli ürünün patentini almak üzere olduklarına işaret eden Melis Erdoğan, “Ürünümüzün patentini alma sürecindeyiz. Patenti aldıktan sonra gerçek bir şirket olmayı planlıyoruz. Şirketle birlikte de ürünü daha çok geliştirip pazara sunacağız. Yani daha çok yayılabilir olmak istiyoruz. Ürünümüzü de deniz üzerinde mobil hale getirip sadece atıkların olduğu yere gidip çalışmasını sağlamayı planlıyoruz. Tabi ki ilk olarak ülkemizden başlayarak tüm dünyaya yayılmak istiyoruz” diye konuştu.

 

Mareen nasıl çalışıyor?

 

Deniz yüzeyini temizleme ürünüyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Entella’nın geliştirdiği ürüne dünyada rastlamak neredeyse mümkün değil. “Norveç ve Kanada’da benzeri var ama çok komplike bir ürün” diyen Erdoğan, “Bunun inovatif ürün olmasının sebeplerinden biri onu değiştirip daha basit şekilde üretmemiz oldu. Bu nedenle sadece pompa yardımına ihtiyacımız vardı. Onun dışında her şey kolaydı” dedi. Ürünün nasıl çalıştığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “İçerisindeki difüzörlü pompa ile deniz üzerinde girdap oluşturuyor. Bu girdapla deniz üzerindeki atıkları içindeki filtreye topluyor. Ve aşağından da bir su sirkülasyonu yaparak temiz suyu tekrar denize veriyor.” 

 

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması

 

‘Sürdürülebilir projeler geliştirmeyi hedefliyoruz’

 

Geliştirecekleri yeni projeler ile girişimciliğe devam edeceklerini aktaran Ulusay, şöyle devam etti: “Bizim içimizde olan şey girişimcilik. Ve girişimcilik nereye giderseniz gidin hep sizi takip eden bir şey. Bir kez onu içinize aldığınız zaman isterseniz bir çöp kutusu üretin ya da dünyayı kurtaracak bir çözüm üretin. Bunları yapacaksanız girişimcilik olmalı içinizde. Biz sürdürülebilir projeler ve ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. Avrupa birincisi olduk ama onu bitirmememiz ve devam ettirmemiz gerekiyor. Çünkü teknoloji gelişiyor. Günümüzdeki sorunlar büyüyor veya bir şekilde değişiyor. Bunlara ayak uydurarak devam ettirmemiz gerekiyor.”

 

 

Mareen’e FedEx Özel Ödülü

 

Türkiye’de 500 Avrupa’da ise 39 bin şirket arasından birinci olan Entella’nın toplam 5 ödül aldığına dikkat çeken Ulusay, Fransa’nın Lille kentindeki yarışmalarda deniz kirliliği ile ilgili 4 projenin daha olduğunu kaydederek, “Onlar farkındalık yaratmak için ordaydı. Çalışmaları daha çok deniz kirliliğine duyarlılık sağlamak için yapılmıştı. Biz birebir deniz kirliliğine çözüm geliştirecek bir ürün geliştirdiğimiz için aldık ödülü. Türkiye’de de, Avrupa’da da sadece birincilik ödülü almadık. Türkiye’de patent ödülü, Avrupa’da ise ‘FedEx Access Award’ Özel Ödülü’nü kazandık. FedEx Özel Ödülü’nü almamızın nedeni ise dünya çapında bir soruna değinmiş olmamız ve tüm dünyayı bu sorun etrafında birleştirebileceğimize inanmalarıydı” şeklinde konuştu.

 

‘Gerçek bir şirket olduktan sonra ürünü pazara sunacağız’

 

Bir öğrenci şirketi olarak kurulan Entella’nın geleceğine dair ise Ulusay, şunları söyledi: “Ürünümüzün patentini alma süreci başladı. Zamanı gelince önce şirketimizi gerçek bir şirket haline getireceğiz. Sonrasında da ürünü çıkartıp ileride de pazara sunacağız.”

 

 

WISTA, Standart Pompa ve Setur Marina’ya teşekkür

 

Ürünü geliştirme aşamasında ihtiyaçlarını belirleyen genç girişimciler bu amaçla sponsorluk arayışına girdi. Bütün büyük firmalara mail atan gruba Standart Pompa ve Setur Marina ve denizci kadınların kurduğu WISTA Türkiye destek oldu. Standart Pompa’dan ihtiyaçları olan pompayı alan grup ürününün birleştirilmesi ve tüm montaj işlerini kendileri yaptı. Bu üç kuruluşun kendilerine çok büyük destek sunduğuna işaret eden Entella Şirketi’nin kurucularından Öykü Ulusay, “Bizi hiç yalnız bırakmadılar. Hem büyük bir duyarlılık gösterdiler hem de bizi her anlamda desteklediler. Kendi çocuğu ve kendi projesiymiş gibi sahiplendiler. WISTA’da hem sponsorluk desteği ile hem de mentörlük anlamında bize çok destek oldular. Bizi motive edip cesaretlendirdiler. Onlara buradan da teşekkür etmek istiyoruz.”

 

 

Entella, simülasyon bir şirket olsa da gerçek bir şirket gibi finans, insan kaynakları, halkla ilişkiler, üretim, Ar-Ge ve pazarlama departmanları halinde çalışıyor. Şirketin geliştirdiği ürün olan Mareen, kıyılara monte ediliyor ve deniz üzerinde bir sirkülasyon yaratarak atıkları içindeki filtreye toplayarak denizi temizliyor.

 

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi