Deniz Ticaretiyle Uğraşan Genç Girişimciler Derneği (YSP İstanbul), denizcilik için milat sayılan IMO’nun 2020 regülasyonlarının ele alındığı “IMO 2020 Compliant Fuel Regulatıons” semineri düzenlendi. Ataşehir Nidakule’de gerçekleşen seminere denizci gençler yoğun ilgi gösterdi.

 

YSP İstanbul Başkanı Yiğit Çiçek’in moderatörlüğünü yaptığı seminerde ilk söz alan Colin Halloway, İngilizce yaptığı sunumda, IMO regülasyonları ve yeni yakıtlara değindi. Seminerin ikinci sunumunu ise, Cofco International’dan Kaptan Ulunay Terzi yaptı. Cofco olarak işlettikleri 220 gemiden yüzde 60’nın yakıt operasyonunu yaptıklarını belirten Terzi, operasyonda yaşanan sorunlar ve sonrasında üretilen çözümlerle ilgili bilgi verdi.

 

 

1 Ocak 2020 ile beraber fosil yakıtlarındaki en büyük değişime gidildiğini hatırlatan Terzi, genel olarak bu konuda hala ciddi bir belirsizliğin yaşandığını ve çözüm olarak da bekle-gör politikasının izlendiğini söyledi.

 

‘Yakıtın kimden, nerden ve nasıl alındığı çok önemli’

 

Kendileri için gemideki yakıtın analiz sonuçlarının çok ciddi riskler içerdiğini dile getiren Terzi, yakıt alımı öncesi yaptıkları hazırlıkların fazlaca önem kazandığına işaret etti. 2020’de armatörlerin en çok ilgileneceği durumun yakıtın içeriği olduğuna dikkat çeken Terzi, “İlk 6 ay çok önemli. Kimden, nerden ve nasıl yakıt aldığınız çok çok önemli… Eğer yakıt alırken önceliğiniz fiyatsa problemle karşılaşmanız aşikar. Öncelikle yakıtı kimden alıyorsunuz ve nasıl elde ediyorsunuz. Bunlar en önemli hususlar” dedi.

 

 

Armatörler hazırlıksız

 

Armatörlerin elini taşın altına koymak istemediklerine ifade eden Terzi, “Armatörlerin neredeyse yüzde 90’ı 2020 için hazırlıksız. Özellikle Türk armatörlerde bunu çok net görüyoruz. Fazla protektif olmak bazen ticareti durma noktasına götürüyor” dedi.

 

Yakıtları asla karıştırmayın

 

Cofco olarak 220 geminin tamamında asla yakıt karıştırmadıklarının altını çizen Terzi, “Yakıtın gerçekten uygun olup olmadığına bakıyoruz. Ve hiçbir gemiye de al bu yakıtları karıştır demiyoruz. Yakıtları karıştırmıyoruz. Yakıtı bitiriyoruz sonra diğer yakıta geçiyoruz. Karıştırmak çok farklı ve zor bir iş. O yüzden tavsiyem asla yakıtları karıştırmamanız” diye konuştu.

 

 

Scrubber’ın düşündürdükleri

 

Scrubber konusuna da değinin Terzi, harcanan büyük paralar karşılığında alınan ürünün ne sonuçlar doğuracağının bilinmediğini belirterek, “Alanların birçoğu çok ciddi sorunlar yaşıyor. Çünkü limanlarda kullanamıyor. İşletme maliyetleri, makine performansındaki sıkıntılar bunların hepsi scrubber için sorun. O yüzden de hala bir soru işareti olarak duruyor benim için. Temmuz ayında primler 40-50 dolarlara düştü. Ve insanlar scrubberin gerçekten problemli bir şey olduğunu söylemeye başladı. Çünkü scrubber takan armatörler yakıt bulamayacak” ifadelerini kullandı.

 

Regülasyonların ardından birçok sorun çıkacak

 

Seminerin son konuşmacısı olan Tilegal Hukuk Bürosundan Av. Savaş İnandıoğlu ise, IMO’nun 2020’deki yeni regülasyonlarının hukuki boyutuna değindi. Regülasyonların ardından çıkabilecek problemlere işaret eden İnandıoğlu, bir takım idari problemler, P&I problemleri, yakıt ikmalcilerle armatörler arasında problemlerin çıkacağını kaydetti.

 

 

Türkiye bazında idari problemlerin genellikle kontrollerde çıkacağını aktaran İnandıoğlu, ilgililerin gemileri diledikleri gibi denetleyebileceğini, alıkoyma işlemi yapabileceğini ve yasaklayabileceğine işaret ederek, “Bunlar çok ciddi problemler. Ve kontrol etmeniz mümkün değil. Çünkü bu yakıtçıyla geminin arasındaki özel hukuk ilişkisi değil bu. Devletin uluslararası regülasyonlara göre gemide yaptığı denetimlerle ilgili. Geminin sertifikalarını veya gemiyi teknik açıdan inceleyebilir. Bunlardan biri de yakıt. Ve 2020 regülasyonlarına göre sülfür de bunların bir parçası olacağı için, kontrollerde bunlara bakılacak. Ve bu noktada ciddi hukuki problemler çıkacak. Bunlar geminin alıkonulması, ceza kesilmesi, bir takım yaptırımlar uygulanması gibi sorunlar. Yine çevre kanununa göre bir takım cezalar kesilmesi söz konusu olacak. Sülfür kanununa ilişkin bir yönetmelik var bizde. Bu da çevre kanununa atıf yapıyor. Buna göre sülfür oranlarına uygun olmayan bir yakıt gemide tespit edilirse çevre kanunundaki yaptırımlar uygulanacak” dedi.

 

 

‘Maç oynanırken kurallar değişecek’

 

Geçiş döneminde ne olacağına da dikkat çeken İnandıoğlu, “Şu anda time charterda olan gemiler. Yeni regülasyonlar 1 Ocakta yürürlüğe girecek ama siz 31 Aralıkta bütün gemilerin bütün kira sözleşmeleri artık hükümsüzdür deyip iade ettirmeyeceksiniz ki. Bu gemiler üzerindeki yakıtlarla birlikte devredilecek. Yeni yıla devredecek. İçinde yakıt var. Ve yeni bir regülasyonla karşı karşıya kalacak. Bunun için 1 Ocaktan önce geminin teslimi ve geçerli tarihte gemide uygun vasıfta yakıt bulundurmalıdır. Bunun birçok detayı var. Boşaltılması, temizlenmesi, sorumlulukları, masrafları, burada çok kıyamet kopacak. Esas sorun burada çıkacak bence. Çünkü maç oynanırken kurallar değişecek. Ve kimse buna adapte olamayacak. Burada çıkacak sorunlar sürpriz olmayacak” diye konuştu.

 

 

2020 değişim yılı olacak

 

Seminere ilişkin 7deniz’e değerlendirmelerde bulunan YSP İstanbul Başkanı Yiğit Çiçek, IMO’nun yeni regülasyonlarının yürürlüğe girmesiyle birlikte önümüzdeki yılın armatörler, tedarikçileri ve denizciliğin bütün alanları için önemli bir yıl olacağını belirterek, “Kükürt oranının 0.5’e düşmesi rafinerilerin yeni ürünler üretmek zorunda kalması alması anlamına geliyor. Bu da peşi sıra arz talebi karşılayacak mı? Limanlarda yeterli ürün bulunacak mı? Bu ürün daha pahalı olmasından dolayı firmaların yeterli kredibiliteleri sağlanabilecek mi? Bu durum navlumlara yansıyacak mı? Armatörler bu ağır şartları taşıyabilecek mi? gibi birçok konuyu gündeme getiriyor. Bunlar çok önemli hususlar. Ve net konular değil” dedi.

 

Türk armatörlerin tam kapasitesi yeni regülasyonlara hazır olmadığına işaret eden Çiçek, “Bundan kaynaklı seminerler ve eğitimlerle daha fazla bilgi sunmaya çalışıyoruz. YSP olarak 2. seminerimizi de önemli gördüğümüz için konu üzerine yapmaya karar verdik” ifadelerini kullandı.

AVS'den yaşlılara özel iftar yemeği AVS'den yaşlılara özel iftar yemeği

 

 

Seminer ve eğitimler artacak

 

YSP’nin gençlere destek vermek gibi bir misyona sahip olduğunu aktaran Çiçek, seminer ve eğitim programlarının arttırılacağını kaydederek, “Bu tarz seminerler gençler için çok önemli. Çünkü vizyon sahibi olmaları gerekiyor. Şu an IMO’nun 2020 regülasyonlarını konuşuyoruz. Ama önümüzdeki yıllarda LNG’yi veya elektrikli gemileri konuşacağız. İsteğimiz genç denizcilerimizin gelecek için de kendilerini geliştirmeleri” diye konuştu.

 

 

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi