Teknopark İstanbul ekosistemi içinde bir araya gelen Argeist ve Orka firmalarının ortak girişimi Marinspector, gemi ve tanker denetimini uzaktan gerçekleştirebilen ve kendi adını taşıyan bir sistem geliştirdi. Covid-19 salgını ile en çok aranan denizcilik ürünü haline gelen Marinspector yazılımı, 6 ülkede 150 gemide deneme sürecinden başarıyla çıkıp, büyük talep almaya başladı. Marinspector, deniz taşıtlarına uzaktan bağlanıp sorunlara müdahale imkanı sağlayan bir platform olarak da kullanılıyor.

 
Denizciliğin yanı sıra birçok endüstrinin kullanımı için de evrilebilir yapıda olan Marinspector’ın global müşterileri arasında sigorta ve lojistik şirketleri, başta otomotiv olmak üzere büyük sanayi kuruluşları, dev yapıların denetiminde kullanmak üzere inşaat firmaları ve ayrıca finans şirketleri bulunuyor. Marinspector, Rejenerasyon20 projesi kapsamında Teknopark İstanbul’dan destek alıyor.

 

Pandemide, Marinspector gibi bir ürüne duyulan ihtiyaç had safhaya ulaştı

 

Teknopark İstanbul firmalarından Orka Informatics ve Argeist Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Teknolojileri olarak, alan tecrübelerini ve birikimlerini bir araya getirdiklerini belirten Marinspector’un kurucularından Kaptan Levent Şen, Ocak ayında Argeist kurucularından Dr. İnanç Kanık ve Onur Özcan ile kurdukları Marinspector firmasını kendi öz kaynaklarıyla ortaya çıkardıklarını belirterek, "Gemi, tanker gibi deniz araçlarının uzaktan denetimini gerçekleştirmeyi sağlayan özelleştirilmiş bir yazılım geliştirdik ve ürünümüze, firmamızın adı olan Marinspector adını verdik. Yazılım; uzaktan toplantıya katılma, teknik sorunları tespit ederek, tamirat için yönlendirme gibi farklı ihtiyaçlara da cevap verebilecek nitelikte" dedi.

 

Ürünün, pandemide daha değerli hale geldiğini ve kısa sürede büyük talep almaya başladığını vurgulayan Şen "Çünkü salgın sürecinde, gemilerin emniyetli sefer yapmaları, deniz taşımacılığında faaliyet gösteren firmaların varlıklarını devam ettirmeleri oldukça zorlaştı ve sektör krize girdi. Marinspector gibi bir ürüne duyulan ihtiyaç had safhaya ulaştı" dedi.

 

Gemilerin uzaktan denetlenmesine imkan veren özelleştirilmiş yazılım 

 

Gemilerin, tankerlerin uzaktan denetlenmesine imkan veren özelleştirilmiş bir yazılım olduğunu altını çizen Şen, "Sektörde var olan çok sayıdaki denetleme tipinin hepsine hizmet verebilen bir yazılım geliştirdik. Gemiler; kendi sahipleri, devlet ve klas kurumları tarafından periyodik denetimlere tabi tutulurlar. Gemilerin ticari faaliyetlerinin devamı ve sefere çıkabilmeleri için bu denetimler zorunlu" diye konuştu.

 

Ünoks 30. yılını kutladı Ünoks 30. yılını kutladı

Maliyeti en az yüzde 50-55 düzeyinde azaltıyor

 

Şen, "Tankerler, çoğunlukla akaryakıt ve kimyasal maddeler gibi tehlikeli yükler taşıdıklarından çok fazla denetletlenirler. Özel lisanslı denetçi sayısının çok az olması nedeniyle denetçiler, gemi hangi ülkedeyse oraya uçar, orada konaklarlar. Tankerin denetlenme süresi, denetçinin kendi ülkesinden geminin bulunduğu ülkeye gitmesi, geri dönmesi, yüksek maliyete ve uzun zaman kayıplarına yol açar. Marinspector ile uzaktan denetim, maliyeti en az yüzde 50-55 düzeyinde azaltıyor. Bu avantaj, bazı denetimlerde yüzde 90’a kadar yükseliyor" ifadelerini kullandı. 

 
150 gemide denendi

 

Şen, yazılımın Hollanda, ABD, Kanada, İngiltere, Japonya ve Türkiye’de 150’den fazla yabancı bandıralı gemide başarıyla test edildiğini ve çok olumlu geri dönüşler ve talepler aldıklarını söyledi. 

 

Firmaların Marinspector’ı uzaktan denetleme haricinde de kullandığını dile getiren Levent Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kullanıcılar toplantılara Marinspector üzerinden katılmaya, teknik ve tamir sorunlarını da bu yöntemle çözmeye başladılar. Böylece uzaktan bağlanma ve müdahale imkânı veren bir platform olarak kullanılmaya başlanan yazılım, gizlilik gerektiren toplantılarda tercih edilir oldu. Uzaktan denetleme ile birlikte uzaktan yardım ve destek hizmeti de verebilen bir yazılıma dönüştü.”

 

Denetçi de denetleniyor

 

Marinspector’ın denetçileri denetleme imkanı sunduğunu vurgulayan Levent Şen, şu bilgiyi verdi: “Marinspector ile denetim yaptıran kişi ve kurumlar artık denetçiyi denetleme imkanına sahip. Mesela ilgili kişiler kendi bilgisayarlarından gemi telefonuna canlı bağlanabiliyorlar. Sesli ve görsel iletişim kurabiliyorlar. İstenilen fotoğraflar ve videolar çekilebiliyor, hatalar işaretlenebiliyor, gerekli yorumlar yapılabiliyor. Yüksek kullanım kolaylığı ile denetimdeki eşzamanlı kayıtlar, denetim sonunda özel güvenlik koduyla ilgililerle paylaşılabiliyor.”

 

Sertör talepleriyle şekillendi

 

Marinspector’ın denizcilik sektöründeki çok farklı denetleme tiplerinin tamamına hitap ettiğine dikkat çeken Levent Şen, “Bu programı oluştururken sektördeki pek çok yabancı firma ile toplantı yaptık. Yazılımımızı onların ihtiyaçlarına ve kullanım alanlarına göre şekillendirdik” dedi

 

Yazılımın avantajları

 

Dünyanın herhangi bir yerinden denetleme imkanı sunuyor. Yeni yatırıma gerek olmadan mevcut bilgisayar ve GSM üzerinden çalışıyor. Hem sesli hem de görsel olarak eşzamanlı iletişim kurmayı mümkün kılıyor. Yüksek güvenilirlikte uzaktan denetim ve bağlantı imkânı sağlıyor. Canlı bir bağlantı varken denetim yapabiliyor ve süreci buluta aktarıyor. İnternet kesilse bile kayıt yapan bir ara yüzde işlemler sürüyor. Bağlantı sağlandığında kaydı emniyetli bir şekilde karşı tarafa iletiyor. Gizli toplantılara sanal katılım için kullanılabiliyor. Teknik sorunları tespit ediyor ve tamirat için yönlendiriyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi