Uzun yıllardır en modern ve verimli Ro-Ro filolarından birini işleten U.N. Ro-Ro İşletmeleri A.Ş. filosunun kapasitesini ve verimliliğini arttırmak, aynı zamanda çevresel etkisini azaltmak amacıyla filosundaki gemileri uzatmayı değerlendirmeye aldı. Bu konuda açılan ve ileri gelen Avrupa tersanelerinin katıldığı ihalede, talep edilen bu zorlu projenin iş ortağı olarak Gemak Grubu seçildi. Gemak tarafından yapılan açıklamaya göre; hızlı ve yüksek kaliteli imalat standartlarını tesis etmek amacıyla Gemak Grup'a ait birçok tesis bu projeye ait için ayrılmış durumdadır.

Boy uzatma dilimi ile ilgili tüm hazırlıklar ilgili tesislerde tamamlandıktan sonra dilimin oluşturulması en son aşamada Gemak TGE Tersanesi'nde tamamlanıyor ve boy verme işleminin süresini minimize etmek için komple donatılmış olarak denize indiriliyor. İlk geminin boy verme işlemi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra Mart 2017'de U.N. Ro-Ro firmasına teslim edildi ve seferlerine başlandı. Hemen akabinde Nisan 2017'de ikinci gemi de tersaneye alınarak boy verme işlemine başlandı ve Mayıs 2017'de tamamlanarak U.N. Ro-Ro firmasına teslim edilmesi planlanıyor. Gemak: Hem takviyelendirme, hem de MARPOL'a uygun modifikasyonlar yapılıyor Ayrıca, boy verme işinin yanı sıra Gemak, boy verme nedeniyle gemi üzerinde oluşan ilave yükler için mukavemet sağlayan ilave takviyelendirme işleri gerçekleştiriyor. Gemilerin baş tarafındaki HFO tanklarında ise MARPOL gerekliliklerine uygun olarak modifikasyonlar yapılıyor. Teknik kabiliyet ve imkanlar ile coğrafi konum Gemak'ın avantajları oldu U.N. Ro-Ro'nun Gemak'ı tercih etmesindeki sebepler arasında; Gemak TGE Tersanesindeki teknik imkan ve kabiliyetler boy verme işleminin yapılacağı kuru havuz kapasitesi ve coğrafi konum öne çıkıyor. Gemi, havuza alındıktan sonra, tüm boy verme işlemleri kuru havuz koşullarında gerçekleştiriliyor. Birol Üner: Bu projelerle rekabet gücümüzü artırıyoruz Bu iş birliği sonrasında açıklama yapan Gemak CEO'su Birol Üner, 'Boy verme diliminin kuru havuzdaki tüm hareketlerini kendi SPMT'lerimizle yapıyoruz.

Daha zor ve heyecan verici kısmı, ağırlığı 4.000 tondan daha fazla olan geminin baş kısmının kesildikten sonra 30 metre boyunca taşınma operasyonudur. Bu operasyonun tamamı kendi Ar-Ge ekibimiz tarafından geliştirilen Skidding System kullanılarak yapılıyor. İlave olarak, yakın zamanda tamamladığımız Üçüncü Boğaz Köprüsü projesi için yine Ar-Ge ekibimizle kendi bünyemizde geliştirdiğimiz özel pozisyonerleri de kullanıyoruz. Bu hidrolik ve PLC kontrollü donanım, U.N. Ro-Ro gemilerine boy verme amaçlı imal edilen dilimler gibi ağır tonajlı yükleri 1 mm'den daha düşük hassasiyetle pozisyonlamamıza olanak tanıyor. Bu, hem işimizi daha hızlı ve kolay yapabilmemizi, hem de daha hassas montaj ve yüksek kalite standardı elde etmemizi sağlıyor' diyor ve şöyle devam ediyor, 'Bu gibi projeler, teknik yeteneklerimizi geliştirmemize ve rekabet gücümüzü artırmamıza yardımcı olmakta. Tesislerimizi kalıcı olarak geliştirme taahhüdümüze uymakta. Bu iki projeden sonra diğer gemi sahiplerinden de benzer işleri almayı bekliyoruz. Bu noktada çok rekabetçi fiyat ve süre teklif ediyor durumdayız.' Kapasite artırmak, yeni gemiden daha avantajlı Kapasite artırımının yeni gemiden daha avantajlı bir sistem olduğunu vurgulayan Üner, bunu şu şekilde ifade ediyor, 'Eklediğimiz parçanın özelliklerine bakarsak; 1300 ton ağırlığında, 30 metre boyunda, 26 metre eninde, 18 metre yüksekliğinde olduğunu görüyoruz. Eğer bu işlemi 5-6 gemiye uygularsanız ortaya bir geminin maliyeti çıkar, kapasiteniz de bir gemi kadar artar. Ortada yeni bir gemi olmadığı için ilave işletme masrafınız yoktur ama aslında kapasiteniz ve dolayısıyla kazancınız bir gemi kadar artmıştır.' (In English) Gemak: Expanding the length of Ro-Ro ships for U.N. Ro-Ro U.N. Ro-Ro which operates one of the most modern and efficient Ro-Ro fleets for many years took into consideration the extension of the ships in the fleet to increase the capacity and efficiency and reduce its environmental impact.

The leading European shipbuilders have participated in the tender held in this regard. Gemak Group was chosen as the business partner of this demanding project. According to the statement made by Gemak, many facilities belonging to Gemak Group are reserved for this project in order to establish fast and high-quality manufacturing standards. After all the preparations for the length extension are completed in the related facilities, the formation of the slice is constructed at the latest stage at Gemak TGE Shipyard and the length of the process is minimized so that the ship is fully launched. After successfully completing the process of sizing the first ship, It was delivered to U.N. Ro-Ro in March 2017 and its flights started. In April 2017, the second ship was taken to the shipyard and it is planned to be delivered to U.N. Ro-Ro in May 2017. Gemak tarafından yapılan açıklamaya göre; hızlı ve yüksek kaliteli imalat standartlarını tesis etmek amacıyla Gemak Grup'a ait birçok tesis bu projeye ait için ayrılmış durumdadır. Boy uzatma dilimi ile ilgili tüm hazırlıklar ilgili tesislerde tamamlandıktan sonra dilimin oluşturulması en son aşamada Gemak TGE Tersanesi'nde tamamlanıyor ve boy verme işleminin süresini minimize etmek için komple donatılmış olarak denize indiriliyor.

İlk geminin boy verme işlemi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra Mart 2017'de U.N. Ro-Ro firmasına teslim edildi ve seferlerine başlandı. Hemen akabinde Nisan 2017'de ikinci gemi de tersaneye alınarak boy verme işlemine başlandı ve Mayıs 2017'de tamamlanarak U.N. Ro-Ro firmasına teslim edilmesi planlanıyor. Gemak: Both reinforcement and modifications to MARPOL are being made In addition to the sizing work, Gemak performs additional reinforcement work that provides strength for additional loads on the ship due to lengthening. HFO tanks at the head of the ships are also being modified to meet MARPOL requirements.

İBRAHİM KOCAMIŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim