Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Çin'de başlayarak dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınıyla ilgili açıklama yaptı.

 

Aralık ayında Çin'de çıkarak yaklaşık 9 bin kişinin ölümüne yol açan Kovid-19 salgınının ülkemizdeki sıkı önlemlere rağmen görülmeye başladığını belirten Kıran, “Dünyamız, bugüne kadar karşılaşılan salgın hastalıkların en büyüklerinden biriyle karşı karşıyadır” dedi.

 

Gemi sektörü alarm durumunda

 

Uluslararası iş yapmaları sebebiyle dünyada yaşanan olayları yakından takip ettiklerine işaret eden Kıran, “Bu sebeple 10 Aralık tarihinde Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronovirüs ile ilgili gelişmeleri en başından beri takip ediyoruz. Gemi trafiğimizin fazla olması ve bu gemilerin tamire gelmeleri sebebiyle, uzun süre burada kalmak durumunda oluyorlar. Bakım-Onarım haricinde Yeni İnşa alanı için de Avrupa’dan birçok misafirimiz oluyor. Tüm bu süreçleri göz önüne aldığımızda, gemi sektörü aslında Aralık ayından beri alarm durumundadır” diye kaydetti.

 

'Hızlı bir şekilde pozisyon alabildik'

 

Kovid-19 salgınının ülkemizde de görülmesiyle birlikte önlemlerini arttırdıklarını ve GİSBİR üyeleriyle sürekli iletişim halinde olup, yaşanan gelişmelerden an ve an haberdar olduklarını belirten Kıran, “Bu zamana kadar ki yaptığımız paylaşımlar ve ortaklaşa atılan adımlardan ötürü sektörümü tebrik ediyorum. Çok hızlı bir şekilde harekete geçip, pozisyon alabildik. Gerek kapı girişleri gerekse gemi mürettebatlarıyla olan ilişkilerde herkes son derece hassas ve kurallara uygun şekilde hareket ediyor” ifadelerini kullandı.

 

“Altını çizerek belirtmek istediğim bir nokta; gemi sektöründe hiç kimsenin maddi bir kaybı söz konusu dahi etmediğidir” diye devam eden Kıran, salgından etkilenmemek için kişisel temizliğe özen gösterilmesi gerektiğini işaret etti.

 

Med Marine, Schottel ile 6 römorkör için anlaştı Med Marine, Schottel ile 6 römorkör için anlaştı

Yurt dışından gelenleri kontrol altında tutmak önemli

 

Kıran, şöyle devam etti: “Uluslararası iş yapmamızdan dolayı, sürekli yurt dışında bulunan ekip arkadaşlarımız var. İş geliştiren, müşteri ziyaretleri yapan kişilere gerekli bilgilendirmeleri yaptık ve ülkemize döndüklerinde 14 günlük karantina süresinde olacaklarının bilgisini verdik. 'Bana bir şey olmaz' mantığından yola çıkılmamasını ve herkesin gerekli tedbirleri ele alacağına inanıyorum. Yurt dışından gelen kişileri kontrol altında tuttuğumuz sürece, virüsün ülkemizdeki yayılma oranını minimumla atlatacağımızın kanaatindeyim

 

Yurt dışından gelen gemilerin 14 gün tamamlanmadan tersanelere girmiyor

.

Ayrıca alınan önlemler ve uygulamalar için Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğümüze ve tüm ekibine teşekkürlerimi sunarım. Gerek Yalova gerekse Tuzla, ağırlıklı olarak büyük tersanelerimizin yoğunlukla bulunduğu yerlerdir. En başından beri çok hassas bir şekilde konuya yaklaşıp, Tuzla ve Yalova Sahil Sıhhiye Müdürlerimizle birebir görüşüp, ortak adım atıyoruz. Gelen gemiler kalktıkları son liman yönünden özellikle yasaklı ülke limanlarından geliyorlarsa, oradan kalkış günleri hesap edilerek 14 günü tamamlamadan limanlarımıza, tersanelerimize sokmuyoruz.

 

Şu ana kadar şükürler olsun ki bizim sektörümüzde herhangi bir vakaya rastlanmadı. Umuyorum ki de bu böyle devam eder ve bu illetten hep beraber kurtuluruz.”

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi