Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki varlığını güçlendirdiğini ve deniz bölgelerini ve kaynaklarını korumak için daha fazla gemi ve bir uçak konuşlandırdığını duyurdu.

Husiler: "Hint Okyanusu'nda operasyon yürütüyoruz" Husiler: "Hint Okyanusu'nda operasyon yürütüyoruz"


Filipinler Güney Çin Denizi Görev Gücü'nden bir yetkili tarafından yapılan açıklamaya göre, Filipinler, son haftalarda, tarihi rakibi Çin ile dört yıl süren yakınlaşmaya rağmen, 200 millik Münhasır Ekonomik Bölge'de (MEB) Çin gemilerinin tehdit edici davranışları olduğunu belirterek denizdeki gücünü arttırdı. Yetkili açıklamasında, "Bölgemizi ve MEB'i korumak için mümkün olan her yolu tüketiyoruz" dedi.

 

Görev gücü, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin yetkililere "egemenlik devriyelerini" sürdürme ve karasularında yasadışı, bildirilmemiş ve düzensiz balıkçılığa karşı operasyonları yoğunlaştırma talimatı verdiğini söyledi.

 

Görev gücü, Güney Çin Denizi'nde sahil güvenlik ve balıkçılık bürosundan dokuz geminin, bir sahil güvenlik uçağının ve polis deniz taşıtlarının ve lastik botların, Spratlys'deki Filipinlerin elindeki adalar açıklarındaki sular da dahil olmak üzere konuşlandırıldığını belirtti. 

 

ABD müttefiki Filipinler, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri nedeniyle birkaç diplomatik protesto başlattı ve sonuncusu, dev komşusunu yasadışı balıkçılıkla suçladı ve MEB'inde 240'tan fazla tekne yığdı. Bu meydan okuma, Duterte'nin Çin ile daha iyi ilişkiler ve ekonomik bağlar konusundaki tartışmalı arayışına dikkat çekiyor.

 

Filipinler lideri Rodrigo Duterte Pazartesi yaptığı açıklamada, Filipinler'in MEB'indeki petrol ve maden kaynakları üzerindeki egemen haklarını savunmak için donanma gemileri konuşlandırmaya hazır olduğunu ve Çin'e petrol için sondaj yapmaya başladığını söyledi.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi