Nisan ayından bu yana Mısır'da tutuklu bulunan Ever Given konteyner gemisinin sahipleri, geminin kötü şöhretli Mart ayında karaya oturmasının yol açtığı zararların giderilmesi için Süveyş Kanalı İdaresi'ne (SCA) yeni bir tazminat teklifi sundu. Teklif, iki taraf arasında iki haftalık yeni bir müzakere turunun ardından yapıldı.

 

SCA, talebi kamuya açık olarak 550 milyon dolara düşürmeden önce kurtarma çabalarını, itibar zararını ve gelir kaybını karşılamak için 916 milyon dolar tazminat talep etti. Ever Given'ın Japon sahipleri Shoei Kisen ve sigortacıları, Mısır mahkemesi kararıyla geminin alıkonmasına ve iddiaya itiraz etti.

 

SCA avukatı Khaled Abu Bakr, geminin alıkonulmasıyla ilgili 20 Haziran'da İsmailiye Asliye Ticaret Mahkemesi'nde yapılan duruşmada verdiği demeçte, müzakerelerin Cumartesi gününe kadar devam ettiğini söyledi. Gemi sahiplerinin ayrıntı vermeden yeni bir teklifte bulunduklarını söyledi.

 

SCA'nın başkanı daha önce Shoei Kisen'in 150 milyon dolar ödemeyi teklif ettiğini söyledi.

 

Kaynaklar, taraflar arasında "dostane çözümün" sağlanabilmesi için mahkemenin 4 Temmuz'a ertelendiğini bildirdi.

 

İngiltere P&I Klübü, SCA'nın gemi ve kargo değerlendirmeleri ışığında iddiayı yeniden değerlendirmesini memnuniyetle karşıladı ve mümkün olan en kısa sürede bir çözüme varmayı dört gözle beklediğini de dile getirdi.

 

Bu arada, geminin karaya oturma sorumluluğu konusunda iki taraf arasında bir çekişme yaşanıyor. SCA, olaydan gemi kaptanının sorumlu olduğunu belirterek, geminin geçişi sırasında gemideki pilotların rolünün sadece tavsiye niteliğinde olduğunu ve karaya oturma için hava koşullarının suçlanamayacağını kaydediyor.

 

Çin’de kargo gemisi köprüye çarptı: 4 kişi kayıp Çin’de kargo gemisi köprüye çarptı: 4 kişi kayıp

Japon Shoei Kisen Kaisha firmasına ait Panama bandıralı 20.000 TEU'luk Ever Given isimli gemi, Tayvanlı Evergreen Marine Corporation tarafından kiralandı.

 

13 Nisan 2021'de tutuklanan Ever Given, Great Bitter Lakes'e demir atmış vaziyette yasal anlaşmazlığın çözülmesini bekliyor. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

 

Editör: Haber Merkezi